– Jeg tror mange vil kjenne seg igjen

Om lag 9000 nordmenn har tjenestegjort i Afghanistan. Krigsveteran Kenneth Lysell mener mange av dem vil kjenne seg igjen i NRKs nye krigsdrama «Nobel».

Nobel - fred for enhver pris NOBEL - FRED FOR ENHVER PRIS
Foto: Eirik Evjen / Eirik Evjen/Monster Scripted

Kenneth Lysell

GJENKJENNBART: Kenneth Lysell tjenestegjorde i Afghanistan fra 2007 til 2008. Han kjenner seg godt igjen i skildringene i NRK-serien «Nobel».

Foto: Privat

– Det er jo fiksjon, men jeg tror mange vil kjenne seg igjen i handlingen i serien.

Det sier Kenneth Lysell som tjenestegjorde i den norske stabiliseringsstyrken (PRT) i Meymaneh i Afghanistan i 2007- 2008. Han har sett de to første episodene av NRKs nye krigsdrama «Nobel», en politisk thriller som handler om Norges involvering i Afghanistan-krigen.

Er realistisk

Det jeg beit meg i merke først da jeg så serien var at soldater får en litt sånn dobbeltrolle. Du prøver å berolige alle rundt deg, familie og venner, samtidig som du oppe i hodet ditt egentlig planlegger din egen begravelse. Den kampen inne i hodet ditt med akkurat det kjenner jeg meg veldig godt igjen i, sier Lysell om TV-serien.

Nobel-promo

Nobel handler om løytnant Erling Riiser fra Forsvarets Spesialkommando som er på vei hjem til Norge etter et lengre opphold i Afghanistan. Mye har gått galt, flere soldater mangler på Herkules-flyet, blant dem Erlings barndomsvenn Jon Petter. Det er en sliten og redusert patrulje som ankommer Gardermoen.

Lysell mener scenene som utspiller seg i Afghanistan er realistiske.

– Man prøver liksom å forklare at alt har gått fint, alt har gått bra, men så har det kanskje ikke det. Men for å berolige sier man det, sier han.

Det er mye autentisk der som jeg kjente meg igjen i. Spesielt situasjoner i møtet med pårørende til de som blir drept. Sjargongen mellom soldatene, hvordan vi har det ute, humoren.

Han sier han også merker at noe er satt på spissen. Men han mener at det er slik i alle dramaer om krig, at de blir lagd historier rundt hendelser som det for han er vanskelig å kjenne seg igjen i.

Håper serien bidrar til debatt

– Jeg håper serien bidrar til debatt, for det trenger vi. Om vi ikke lærer av det vi har gjort der nede så blir det ikke noe bedre neste gang. Serien viser at soldatene gjør jobben sin på en god måte, men når planene og beslutningene og ordrene er dårlig hjemmefra og handlingsrommet er vagt så blir det litt vanskelig for soldatene, og da mislykkes jo oppdraget, sier han.

Lysell er leder i foreningen Veteran møter veteran, og anbefaler alle som ikke har noe forhold til Norges bidrag i Afghanistan, å se serien for å sette seg litt inn i hverdagen til soldatene, og hvordan de har det når de kommer hjem.

Kulturstrøm

  • Ukens beste låter

    Internett flommer over av ny musikk. Mye er dårlig. Noe er bra. NRK P3 er her for å gjøre jobben for deg, og gir deg de beste nye låtene fra kjente og ukjente artister hver uke. Her er ukas «Best akkurat nå»

    Arctic Monkeys
    Foto: Presse