Aksel Hennie om «Nobel»: Håper å skape debatt

NRK satser på at det påkostede krigsdramaet «Nobel» skal fengsle TV-seerne i høst. Selv håper hovedrolleinnehaveren at serien kan starte en debatt om Norges rolle i verden.

Aksel Hennie

ØNSKER DEBATT: Aksel Hennie spiller hovedrollen som løytnant Erling Riiser i «Nobel». Selv håper han serien ikke bare underholder, men også utløser en debatt om norske militære oppdrag i utlandet.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Den påkostede dramaserien «Nobel» er NRKs største satsing på TV-fronten i høst.

Serien, regissert av «Kampen om tungvannet»-regissør Per Olav Sørensen, følger løytnant Erling Riiser (Aksel Hennie) som blir en brikke i et internasjonalt, storpolitisk maktspill etter at han kommer hjem fra krigen i Afghanistan.

– Sterke og viktige historier

Per-Olav Sørensen

VETERAN: Per-Olav Sørensen har tidligere stått bak NRK-storsatsinger som «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren». I høst er han aktuell med «Nobel» på NRK.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

Selv om serien er fiksjon, er regissøren nøye med å påpeke at dramaet ofte legger seg svært nært opp til virkeligheten.

– Flere tusen norske soldater har vært i Afghanistan de siste årene, og ti nordmenn har blitt drept der nede, så det er sterke og viktige historier å fortelle. Vi legger oss så nært virkeligheten som vi kan, sier Sørensen til NRK.

I «Nobel» problematiserer manusforfatterne oppdragene nordmenn utfører i utlandet, og hvilke konsekvenser det får for menneskene rundt dem. TV-veteranen hper serien vekker reaksjoner.

– Jeg håper vi berører temaer norske politikere og medier av og til kanskje vegrer seg for å gjøre. «Nobel» skal være både underholdene og viktig å se på, sier Sørensen.

– Et drømmeprosjekt

Aksel Hennie spiller hovedpersonen Erling Riiser, som er operatør tilknyttet Forsvarets spesialkommando. Han vender hjem til Norge og kona Johanne, men bærer med seg bagasje som vil få konsekvenser for livet hjemme.

Også Hennie er opptatt av at serien skal skape debatt i tillegg til å underholde.

– Norge har ikke en historikk i å omtale seg selv som en krigsnasjon. Vi er en fredsnasjon med fredsbevarende styrker, samtidig som vi beviselig utfører krigshandlinger i andre land enn vårt eget. Det burde prates om, de som utfører handlingene bør lyttes til, og deres historier bør fortelles.

Skuespilleren er full av lovord om regissør Per Olav Sørensen og de andre skuespillerne, og beskriver «Nobel» som «et drømmeprosjekt».

– Jeg er veldig glad i og stolt av prosjektet. Jeg hadde null tanker om noe annet enn å si ja når jeg leste manuset og fikk vite hvem som skulle være med, forteller Hennie.

– Jeg håper serien vi har skapt kan spises popkorn til og skape god stemning, men også at den tar opp noe som er viktig og som man kan ha en debatt om.

Kulturstrøm

 • Københavns moteuke krever bærekraft

  Copenhagen Fashion Week åpnet med å fram en treårsplan for bærekraft som får bransjen til å kalle byen for den nye motehovedstaden. Målet om at alle deltakere må tilfredsstille tøffe bærekraftsmål vekker oppmerksomhet, skriver Business of Fashion.

 • Satsing på norsk teaterstykke

  Jo Strømgren og Kate Pendrys teaterstykke «Sammenbruddet» får internasjonal interesse. 30 representanter fra ulike scenehus kommer til Norge for å se urpremieren på Operaen. Besøket er støttet av Danse- og teatersentrum, Utenriksdepartementet og en rekke norske ambassader. (NTB)

  Vilde Viktoria Madsen (foran) og Kate Pendry i Sammenbruddet på Operaen
  Foto: Jubal Battisti / NTB
 • Nytt svensk elg-TV

  SVTs nye sending om elg på vandring vil vare fra 15. april til 3. mai. «Den stora älgvandringen» i fjor hadde tre millioner seere. De nye opptakene skjer i Nord-Sverige der elg har svømt over Ångermanälven i uminnelige tider. Det er planer om å utvide sendingen til å vise flere dyr- og fuglearter. Flere land, blant annet Norge, har vist interesse for å kjøpe årets sending. (NTB)

  Elg som trekker i «Den stora älgvandringen» på SVT i 2019. I Kullberg i Nord-Sverige.
  Foto: SVT / NTB