Hopp til innhold

Aksel Hennie får hovedrolle i ny NRK-serie

Aksel Hennie spiller hovedrollen i NRKs nye storsatsing «Nobel». Dramaserien handler om Afghanistan-krigen.

Nobel-gjengen

KOMMER HJEM: Etter å ha spilt i Hollywood-filmen Hercules vender Aksel Hennie nesa hjem til Norge for å spille i NRK-serien Nobel. Fv. Atheer Adel, Danica Curic, Anders Danielsen Lie, Aksel Hennie, Ayesha Wolasmal, Christian Rubeck og Tuva Novotny.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I dag ble skuespillerne i den nye NRK-dramaserien «Nobel» presentert. Krigsdramaet er en politisk thriller som spiller seg ut i Afghanistan og Norge.

Fremst i rekken av det norske stjernelaget står Aksel Hennie, som går fra Hollywood-filmen «Hercules» til sin første rolle i en norsk tv-serie.

– Hvordan er det fra Hollywood til norsk TV?

– Jeg leter alltid etter de gode historiene, med god tematikk og flinke folk. Dette er et ordentlig godt prosjekt å være med på, som jeg gleder meg veldig til å starte på, sier Hennie til NRK.

– Jeg er ikke så opptatt av hvor ting er, jeg er opptatt av hva de er. Dette er absolutt et av de mest spennende prosjektene jeg har vært med på.

Aldri vært i militæret

Hennie, som selv aldri har vært i militæret, er veldig interessert i seriens tematikk.

– Jeg synes det er paradoksalt at vi utdanner unge mennesker til å ta liv uten at vi snakker noe særlig om det. At det ikke er en åpen debatt.

Skuespilleren sier til NRK at han ikke har noen Hollywood-planer som er satt på vent.

– Dette prosjektet er et langt løp. Vi kommer til å jobbe med det i opp mot seks måneder. Så jeg konsentrerer meg om det.

Sørensen: – Stort sett fiksjon

Regissør Per Olav Sørensen

I STOLEN: Per-Olav Sørensen, som hadde regi på «Kampen om tungtvannet», regisserer «Nobel».

Foto: Sturla Bakken

I tillegg til Hennie får vi også se Anders Danielsen Lie («Reprise», «Oslo 31. august»), Tuva Novotny («Dag»), Christian Rubeck («Kampen om tungtvannet») og Odd-Magnus Williamson.

«Nobel» regisseres av Per Olav Sørensen, som sto bak suksesserien «Kampen om tungtvannet». Serien skal gå på NRK i 2016.

Serien omhandler Norges involvering i Afghanistan-krigen, men er ikke basert på virkelige hendelser.

– Det er stort sett fiksjon, men de som kjenner til norsk politikk vil sikkert se at det er noen som ligner her og der, sier Sørensen til NRK.

Budsjett: 68 millioner kroner

Det totale budsjettet for serien er 68 millioner kroner, en sum som er ganske lik budsjettet på «Kampen om tungtvannet».

Tidligere i år ble det klart at «Nobel» har fått 12 millioner kroner av Norsk filminstitutt.

Kulturstrøm

 • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

  Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

  – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

  Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

 • Vin- og spritflasker kan få advarsler

  Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

  Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

  En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

  Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

  (NTB)