«Downsizing» krymper produksjonen i Norge

Hollywoodfilmen «Downsizing», med Matt Damon og Kristen Wiig i hovedrollene, kutter produksjonen i Norge etter at filminsentivordningen ikke får mer penger i revidert nasjonalbudsjett.

Matt Damon og Kristen Wiig

NEDSKALERER: Matt Damon og Kristen Wiig under innspillingen av «Downsizing» i Toronto. Filmen skulle spilles inn delvis i Norge, men reduserer produksjonen etter at de fikk en mindre del av potten enn de søkte om.

Foto: JXA / wenn.com

Under gårsdagens fremleggelse av revidert nasjonalbudsjett, kom det ikke mer penger til den nyopprettede insentivordningen for film.

Det gjør at regissør Alexander Paynes film «Downsizing» må klare seg med de 4,5 millionene produksjonen ble tildelt i mars i år.

Svein Harberg

NOK: Høyres Svein Harberg mener det ikke var noen grunn til å øke potten for filminsentivordningen i år.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Produsentene ønsket å spille inn flere scener i Norge, men NRK vet at produksjonsselskapet nå må nedskalere planene sine.

Mener det lå nok penger i potten

Da filminsentivordningen ble opprettet, var flere i filmbransjen bekymret for at den begrensede potten på 45 millioner ville gjøre det vanskelig for utenlandske filmproduksjoner å planlegge langsiktig.

Men Høyres Svein Harberg, som leder kulturkomiteen på Stortinget, mener det ikke var behov for å legge mer penger i potten i denne omgang.

– Det har ikke vært en vurdering om at den hadde stort behov for å økes nå, sier Harberg.

Av den samlede potten på 45 millioner kroner, fikk «Downsizing» tildelt 4,5 millioner - halvparten av støtten produksjonen søkte om.

Men Harberg har ikke dårlig samvittighet av den grunn.

Arild Grande

ØNSKER MER: Arild Grande (Ap) mener rammen på 45 millioner i årets budsjett gjør det vanskelig for filmproduksjoner å planlegge langsiktig.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det må de gjøre som de vil. De har søkt om en sum, og ikke fått den fullt ut. Sånn er det for mange som søker departementet om forskjellige ordninger, og da må de tilpasse seg til dét, mener Harberg.

Arbeiderpartiets filmpolitiske talsmann Arild Grande er overrasket over at det ikke ble bevilget mer penger til filminsentivordningen i det reviderte budsjettet.

– En samlet bransje sa da denne ordningen kom på plass at den har store svakheter, blant annet ved at rammen er så liten at det vil være svært få prosjekter som får plass. Det ser vi nå et tydelig eksempel på, sier Grande.

– Ordningen må være forutsigbar

At «Downsizing» nå vil nedskalere innspillingen i Norge, viser ifølge Grande at ordningen ikke er godt nok tilpasset den virkeligheten filmarbeidere befinner seg i.

– Her planlegger man for en god stund frem i tid og med høye kostnader. Skal denne ordningen fungere, må den være forutsigbar. Den må være tydelig rettighetsfestet, og det må være mulig å planlegge noe frem i tid.

Høyres Svein Harberg mener vi først må se hvordan insentivordningen fungerer med dagens tildelinger, før det gjøres eventuelle endringer.

– Det er åpenbart at det er søkere til ordningen, og så må vi se om potten skal være større eller det skal være andre regler for den i kommende budsjetter. Men det hører ikke hjemme i revidert budsjett.

Kulturstrøm

 • Stargate solgte låtkataloger

  Hitmakerne Tor Hermansen og Mikkel Eriksen har solgt rettighetene til låter de har laget for artister som Rihanna, Katy Perry og Beyoncé, ifølge Billboard. Marte Thorsby i den internasjonale plateselskap-foreningen Ifpi, bekrefter dette overfor DN. Det dreier seg om duoens andeler av en rekke berømte sanger fordelt på to kataloger. Katalogene skal fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing. Kjøpssummen som selskapet Shamrock Capital har gitt, er ikke kjent. Da Stargate flyttet til Los Angeles i 2016, gikk duoen over fra å skrive låter fra A til Å, til å heller lage grunnleggende melodiske skisser, og deretter involvere vokalister, andre musikere og produsenter.

  Stargate
  Foto: Hilde Grande / NRK
 • Kamp mot seksuell trakassering

  Kulturlivet har gått sammen om å formulere etiske retningslinjer for å bekjempe seksuell trakassering, skriver Musikkultur. «Nulltoleranse for seksuell trakassering på våre arbeidsplasser» er hovedbudskapet i retningslinjene, som er laget av 17 institusjoner og organisasjoner fra film-, TV-, spill- og scenekunstbransjen. Les retningslinjene.

 • Russisk regissør for retten

  Kirill Serebrennikov står tiltalt bak lukkede dører onsdag, etter over ett år i husarrest. Serebrennikov er tiltalt for underslag av flere millioner kroner fra den russiske staten. Han sier selv at anklagen er absurd og at pengene gikk til teaterproduksjoner. Serebrennikovs støttespillere mener saken er et forsøk fra myndighetene på å begrense kunstnerisk frihet.

  Kirill Serebrennikov
  Foto: VASILY MAXIMOV / AFP