Hopp til innhold

«Downsizing» krymper produksjonen i Norge

Hollywoodfilmen «Downsizing», med Matt Damon og Kristen Wiig i hovedrollene, kutter produksjonen i Norge etter at filminsentivordningen ikke får mer penger i revidert nasjonalbudsjett.

Matt Damon og Kristen Wiig

NEDSKALERER: Matt Damon og Kristen Wiig under innspillingen av «Downsizing» i Toronto. Filmen skulle spilles inn delvis i Norge, men reduserer produksjonen etter at de fikk en mindre del av potten enn de søkte om.

Foto: JXA / wenn.com

Under gårsdagens fremleggelse av revidert nasjonalbudsjett, kom det ikke mer penger til den nyopprettede insentivordningen for film.

Det gjør at regissør Alexander Paynes film «Downsizing» må klare seg med de 4,5 millionene produksjonen ble tildelt i mars i år.

Svein Harberg

NOK: Høyres Svein Harberg mener det ikke var noen grunn til å øke potten for filminsentivordningen i år.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Produsentene ønsket å spille inn flere scener i Norge, men NRK vet at produksjonsselskapet nå må nedskalere planene sine.

Mener det lå nok penger i potten

Da filminsentivordningen ble opprettet, var flere i filmbransjen bekymret for at den begrensede potten på 45 millioner ville gjøre det vanskelig for utenlandske filmproduksjoner å planlegge langsiktig.

Men Høyres Svein Harberg, som leder kulturkomiteen på Stortinget, mener det ikke var behov for å legge mer penger i potten i denne omgang.

– Det har ikke vært en vurdering om at den hadde stort behov for å økes nå, sier Harberg.

Av den samlede potten på 45 millioner kroner, fikk «Downsizing» tildelt 4,5 millioner - halvparten av støtten produksjonen søkte om.

Men Harberg har ikke dårlig samvittighet av den grunn.

Arild Grande

ØNSKER MER: Arild Grande (Ap) mener rammen på 45 millioner i årets budsjett gjør det vanskelig for filmproduksjoner å planlegge langsiktig.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Det må de gjøre som de vil. De har søkt om en sum, og ikke fått den fullt ut. Sånn er det for mange som søker departementet om forskjellige ordninger, og da må de tilpasse seg til dét, mener Harberg.

Arbeiderpartiets filmpolitiske talsmann Arild Grande er overrasket over at det ikke ble bevilget mer penger til filminsentivordningen i det reviderte budsjettet.

– En samlet bransje sa da denne ordningen kom på plass at den har store svakheter, blant annet ved at rammen er så liten at det vil være svært få prosjekter som får plass. Det ser vi nå et tydelig eksempel på, sier Grande.

– Ordningen må være forutsigbar

At «Downsizing» nå vil nedskalere innspillingen i Norge, viser ifølge Grande at ordningen ikke er godt nok tilpasset den virkeligheten filmarbeidere befinner seg i.

– Her planlegger man for en god stund frem i tid og med høye kostnader. Skal denne ordningen fungere, må den være forutsigbar. Den må være tydelig rettighetsfestet, og det må være mulig å planlegge noe frem i tid.

Høyres Svein Harberg mener vi først må se hvordan insentivordningen fungerer med dagens tildelinger, før det gjøres eventuelle endringer.

– Det er åpenbart at det er søkere til ordningen, og så må vi se om potten skal være større eller det skal være andre regler for den i kommende budsjetter. Men det hører ikke hjemme i revidert budsjett.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter