Hopp til innhold

«Snømannen» må kjempe om insentivkronene

Fire film- og TV-produksjoner har søkt støtte gjennom den nyopprettede insentivordningen. Dermed kan «Snømannen» måtte slåss for sin del av potten på 45 millioner kroner.

Michael Fassbender, Reese Witherspoon, Matt Damon og Alexander Payne

VIL TIL NORGE: Michael Fassbender (t.v.) er allerede i Norge. Nå kan også Reese Witherspoon, Matt Damon og regissør Alexander Payne ta turen.

Foto: NTB Scanpix

To filmer og to TV-serier hadde søkt støtte gjennom insentivordningen da fristen gikk ut ved midnatt torsdag. Det viser søkerlisten NRK har fått av Norsk Filminstitutt (NFI).

Blant søkerne er regissør Alexander Paynes film «Downsizing» med Matt Damon og Reese Witherspoon i hovedrollene.

Snømannen får konkurranse

Denne uka har den internasjonale storfilmen «Snømannen», med den irsk-amerikanske filmstjernen Michael Fassbender i hovedrollen, begynt innspillingen i Oslo.

Etter en lang dragkamp om hvor filmen skulle spilles inn, ble den norske insentivordningen etter alt å dømme avgjørende for at produsentene valgte å legge hele innspillingen til Norge.

Ordninga legger opp til at filmproduksjoner kan få refundert 25 prosent av kostnadene de har i Norge.

Nå blir det imidlertid kamp om potten på 45 millioner kroner. Dersom alle de fire produksjonene skulle fått refundert 25 prosent, ville det utgjort 96 millioner kroner.

Mange vil til Norge

I tillegg til «Snømannen» har tre andre produksjoner søkt støtte.

  • «Okkupert II»: Oppfølgeren til TV 2s spenningsserie produseres av svenske Yellowbird. De håper å få endelig klarsignal hos andre finansiører i løpet av februar, og tar mål av seg å starte innspilling til sommeren.
  • «Downsizing»: Regissør Alexander Paynes film om krymping av mennesker har vært under planlegging lenge, og har Matt Damon og Reese Witherspoon i sentrale roller. Nå vurderes Norge som mulig innspillingssted.
  • «Skuespilleren»: En norsk dramaserie på åtte episoder produsert av Rubicon og skrevet av manusforfatterne bak «Lilyhammer».

Selv om «Snømannen» allere er i gang med innspillingen, er den ikke garantert å stille først i køa, forteller avdelingsdirektør Stine Helgeland ved NFI.

– Prosjektene vil vurderes opp mot ordningens formål, og om de oppfyller kriteriene; å fremme norsk natur og kultur, og å bidra til kompetanseheving og internasjonalisering av norsk filmbransje.

Dermed kan Jo Nesbø-filmatiseringa ende opp med å få refundert mindre enn de hadde håpet på.

– Ingen er lovet penger før vi har realitetsbehandlet søknadene, sier Helgeland.

– Lite forutsigbart

Stine Helgeland, avdelingsdirektør NFI

INGEN GARANTIER: Ingenting er avgjort før søknadene er behandlet, sier Stine Helgeland i NFI.

Foto: NFI
Truls Kontny

SUKSESS: Filmkommisjonær Truls Kontny mener søkerlisten viser at ordningen er en suksess, men er bekymret over taket på 45 millioner kroner.

Foto: NFI

Filmkommisjonær Truls Kontny, som jobber med å tilrettelegge for utenlandske produksjoner i Norge, mener søkerlista viser at insentivordningen så langt er en suksess.

Samtidig mener han det kan være problematisk at myndighetene har satt et tak på hvor mye støtte de kan gi.

– Utfordringen med den ordningen vi har fått, er at det ikke blir forutsigbart nok for produsentene, fordi de ikke vet hvor mye de får før de har fått endelig svar på søknaden.

Han mener «Snømannen», som allerede er i gang med opptakene, vil bli en test for hvor godt ordningen fungerer for utenlandske produsenter.

– Det er viktig at Snømannen blir en referanseproduksjon for insentivordningen. Vi vet at andre store studioer nå kontakter Universal for å forhøre seg om mulighetene for å spille inn i Norge, sier Kontny.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.