Hopp til innhold

«Snømannen» får 40,5 millioner

Filmatiseringen av Jo Nesbøs «Snømannen» får nesten hele potten i den første tildelingen av penger fra filminsentivordningen.

Jo Nesbø og Restaurant Schrøder

OSLO-FILM: Insentivordningen er en av de utslagsgivende grunnene til at Jo Nesbøs «Snømannen» blir spilt inn i Norge. En av de berømte stedene fra boka som også vil bli sett på film er restauranten Schrøder.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Rolf Petter Olaisen / NTB Scanpix / NRK

«Snømannen» får 40,5 millioner kroner fra den nye filmstøtteordningen fra Norsk filminstitutt. Produksjonen, som er basert på Jo Nesbøs bok med samme navn, hadde søkt om hele potten på 45 millioner kroner. Men det førte altså ikke fram.

Startet innspilling i januar

Tomas Alfredson

REGISSØR: Tomas Alfredson (50) har tidligere laget «La den rette komme inn», «Tinker Tailor Soldier Spy», «Fire nyanser av brunt».

Foto: Anette Torjusen / NRK

I mai i fjor bestemte regjeringen seg for å gi en hjelpende hånd til norsk filmindustri ved å etablere en insentivordning – fra nyttår kunne filmproduksjoner få tilbakebetalt 25 prosent av utgiftene påbeløpt i Norge.

Målet var å tiltrekke seg større, utenlandske produksjoner til landet. Noe som også har skjedd: I januar var Universal og produksjonsselskapet Working Title i gang med å spille inn regissør Tomas Alfredsons «Snømannen» i Oslo og Bergens gater.

Mye takket være pengestøtten. Hollywood-filmen skal bruke 179 940 092 kroner i Norge. Altså nesten 180 millioner kroner. Av dette kan de få igjen 25 prosent gjennom den nye norske insentivordningen.

Men det var flere som ville søke om potten på 45 millioner kroner. Blant annet regissør Alexander Paynes film «Downsizing» om krymping av mennesker, med Matt Damon i hovedrollen. De får resten av pengene, det vil si 4,5 millioner kroner. Deler av filmen skal etter planen spilles inn i Bergen. I tillegg skal en del scener spilles inn langs kysten og i fjorder på Vestlandet.

Stor interesse

Filminstituttet skriver i en pressemelding at det var stor interesse for ordningen, og at de hadde flere gode søknader de vurderte. Men på grunn av en begrenset ramme, måtte de vurdere og rangere søknadene.

– «Snømannen» skilte seg fra de andre først og fremst basert på produksjonens markedspotensial og størrelsen og kvaliteten på budsjettandelen i Norge, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for lansering ved Norsk filminstitutt.

Kulturstrøm

 • Yo-Yo Ma vant verdens største klassisk musikk-pris

  Cellisten Yo-Yo Ma vant Birgit Nilsson Prize, som med sine prispenger på én million dollar er verdens største innen klassisk musikk, melder NTB.

  Han er første instrumentalist som mottar prisen innstiftet av svenskenes berømte operasanger.

  Norske Amalie Stalheim skal spille under prisutdelingen når han kommer til Stockholm for å motta prisen.

  Yo-Yo Ma
  Foto: Andy Mettler / swiss-image.ch