Hopp til innhold

Slik har Stortinget endret revidert budsjett

(STORTINGET/NRK.NO) Høyre og FrP ble enig med støttepartiene KrF og Venstre om revidert nasjonalbudsjett. Her er de viktigste endringene Stortinget har gjort i budsjettet.

Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (Krf) ,Terje Breivik (V) og Hans A. L

Det var mandag pressekonferanse med Svein Flåtten (H), Hans Olav Syversen (Krf) ,Terje Breivik (V) og Hans Andreas Limi (Frp) etter at regjeringspartiene og samarbeidspartiene mandag kom til enighet om revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Det er klart at behandlingen i Stortinget flytter på til sammen 395,7 millioner kroner. Det er på linje med tallene for i fjor.

I tillegg økes pengebruken med 19,9 millioner kroner under såkalt svart strek.

Mandag ettermiddag var det pressekonferanse om budsjettenigheten i Stortingets vandrehall.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått til forsterkede tiltak på ledighet, både generelt og på Vestlandet, i tillegg til økt lærlingtilskudd, sier finanspolitisk talsperson i Krf Hans Olav Syversen.

150 millioner til vedlikehold

Her er noen av endringene i budsjettet:

  • Engangstilskuddet til kommunalt vedlikehold på Sør- og Vestlandet øker gjennom forhandlingene i Stortinget med 150 millioner kroner, til sammen med 400 millioner kroner.
  • Jernbanevedlikeholdet i landsdelene styrkes med 20 millioner kroner.
  • Lærlingtilskuddet styrkes med 2500 kroner pr kontrakt
  • Det skal opprettes totalt 400 nye studieplasser, hvorav 200 innen IKT- og helsefag, og 200 som øremerkes Sør- og Vestlandet.
  • 40 millioner kroner mer til miljøteknologordningen
  • 5 millioner kroner mer til syrking av barnehus
  • Regionbevilgning Afrika: 24 millioner kroner
  • Tilskudd til X Games Oslo: 8 millioner kroner

Regjeringen foreslo i revidert budsjett å bruke til sammen 900 millioner kroner til målrettede tiltak på Sørlandet og Vestlandet, som er hardt rammet av oljenedturen med økt ledighet som resultat.

Men etter budsjettbehandlingen i Stortinget er det altså klart at pengebruken økes, til over 1 milliard kroner til målrettede tiltak mot økt ledighet. Milliarden kommer på toppen av de fire som ble vedtatt i statsbudsjettet i fjor høst.

– Vil gi nye arbeidsplasser i sommer

Svein Flåtten

FORNØYD: Finanspolitisk talsmann Svein Flåtten (H).

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– 150 millioner kroner til vedlikehold kan skape arbeidsplasser i løpet av sommeren, tror finanspolitisk talsmann i Høyre Svein Flåtten.

– Betyr det at ledige boreingeniører skal grave grøfter i kommunene?

– Jeg tror de fleste er interessert i å gjøre andre ting, i påvente av at de ikke kan gjøre det de vanligvis gjør. Men en skal jo være klar over i dagens Norge at prosjekter må planlegges, regnes på, og ingeniører må tegne litt hvis det skal bygges noe sier Flåtten.

Kutter ikke i oljepengebruken

Oljepengebruken er uendret fra regjeringens opprinnelige forslag. Det er særlig Venstre som har stått knallhardt på at oljepengebruken ikke skal økes utover regjeringens opprinnelige forslag.

Enigheten innebærer at Stortinget har vedtatt å øke oljepengebruken fra 195,2 milliarder kroner til 205,6 milliarder kroner i 2016. Det er vel 10 milliarder flere oljekroner i 2016 enn det som ble fasiten i høstens statsbudsjett.

Terje Breivik, finanspolitisk talsmann i Venstre, sier han ikke er helt fornøyd med at de ikke klarte å redusere oljepengebruken.

– Det har ikke stått på Venstres innsats i så måte. Jeg er halvveis fornøyd med at vi tross alt har klart å finansiere 400 nye millioner, gjennom reelle omprioriteringer og omdisponeringer, sier Breivik.

Ap ikke fornøyde

Stortingets største opposisjonsparti, Arbeiderpartiet, lar seg ikke begeistre over regjeringen og støttepartienes innsats mot arbeidsledigheten.

– Til tross for økningene, ligger tiltakene mot ledigheten fremdeles to milliarder under Arbeiderpartiets tiltakspakke som vi la fram i vårt alternative budsjett i fjor høst, sier Tore Hagebakken (Ap) i finanskomiteen på Stortinget til NTB.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ