Hopp til innhold

«Den 12. mann»-Gullestad i ny humorserie om Oljefondet

Regissør Harald Zwart lager tv-serie om Oljefondet. Også denne gangen er det Thomas Gullestad som spiller hovedrollen. – Han er den beste castingen jeg har gjort, sier Zwart.

The_Oil_Fund

INSTRUERER: Regissør Harald Zwart forteller skuespiller Thomas Gullestad hvordan han skal spille den neste scenen.

Foto: Zwart arbeid

– Dette var planlagt allerede før «Den 12. mann», sier Harald Zwart.

Den erfarne regissøren sitter i en brun skinnsofa i et sovjetisk praktverk av en bygning utenfor Vilnius. Hovedstaden i Litauen er innspillingssted for hans nye prosjekt.

Zwart sin film om krigshelten Jan Baalsrud er nå sett av over en halv million nordmenn. Thomas Gullestad, som spilte Baalsrud i filmen, var booket inn som hovedrolle i dette prosjektet allerede før han fikk rollen i «Den 12. mann».

– Jeg var redd for at min prestasjon som Baalsrud skulle gjøre at jeg mistet rollen min i denne serien, ler Gullestad.

– Nei, det var ikke fare for det. Du er den beste castingen jeg har gjort, smiler Zwart.

(saken fortsetter under bildet)

The_Oil_Fund

INVESTORER: Kathrine Thorborg Johansen og Thomas Gullestad spiller begge roller som jobber med å investere oljemilliarder. Den ene mer etisk forsvarlig enn den andre.

Foto: Zwart arbeid

8000 milliarder kroner

Denne gangen spiller Thomas Gullestad «finanscowboyen» Per Grepp. En skamløs sjefsinvestoror som jobber med å investere nordmenns oljemilliarder.

NRK skrev om serien allerede i 2015.

Det fiktive humordramaet «Oljefondet» skal bli en tv-serie som viser hvordan Statens pensjonsfond Utland (populært kalt Oljefondet) driftes og hvordan de ansatte jobber med å investere de rundt 8000 milliardene som eies av nordmenn.

– Hvordan kan dette bli morsomt?, spør vi.

– Dette er statlig ansatte nordmenn som går på jobb hver dag for å investere milliarder av kroner. Og det er vanskelig å balansere mellom hva som er etisk forsvarlig og ikke. Der ligger det mye humor, forteller Gullestad.

– Oljefondet kan gjøre et land konkurs hvis de vil. Eller kjøpe hele Manchester United. De eier faktisk en prosent av verden, legger Zwart til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

The_Oil_Fund

OLJEHUMOR: Harald Zwart, Kathrine Thorborg Johansen og Thomas Gullestad på sett.

Foto: Zwart arbeid

Basert på virkelige hendelser

Dette er ikke bare tull og tøys. Regissøren ønsker å belyse de problematiske sidene med Oljefondet. Serien er i stor grad basert på virkelige hendelser og investeringer.

Det er vanskelig å investere oljepenger og samtidig være etisk forsvarlig. Fordi det finnes bedrifter som kan drive med barnearbeid, landminer og andre ulovligheter, sier han.

– Ligger det en kritikk her fra din side?

– Det ligger i hvert fall en debatt her, for begge parter har på en måte rett. Vi ønsker å belyse begge sider. Personifisert gjennom karakterene i serien, som har ulike verdier.

Gullestad vil satse på skuespillerkarrieren

Thomas Gullestad fikk mye skryt, blant annet av norske anmeldere, for sin rolle som Jan Baalsrud i «Den 12. mann». Dette var skuespillerdebuten hans.

DJ-en, musikeren og tv-programlederen Gullestad har nå bestemt seg for å satse på skuespillerkarrieren.

– Da jeg dro til utlandet nylig skrev jeg «Skuespiller» under yrke i visumsøknaden. Det føltes bra. Jeg har tenkt å forfølge dette sporet så langt det går, sier han.

«Oljefondet» har etter planen premiere på TVNorge høsten 2019.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.