Hopp til innhold

«Den 12. mann»-Gullestad i ny humorserie om Oljefondet

Regissør Harald Zwart lager tv-serie om Oljefondet. Også denne gangen er det Thomas Gullestad som spiller hovedrollen. – Han er den beste castingen jeg har gjort, sier Zwart.

The_Oil_Fund

INSTRUERER: Regissør Harald Zwart forteller skuespiller Thomas Gullestad hvordan han skal spille den neste scenen.

Foto: Zwart arbeid

– Dette var planlagt allerede før «Den 12. mann», sier Harald Zwart.

Den erfarne regissøren sitter i en brun skinnsofa i et sovjetisk praktverk av en bygning utenfor Vilnius. Hovedstaden i Litauen er innspillingssted for hans nye prosjekt.

Zwart sin film om krigshelten Jan Baalsrud er nå sett av over en halv million nordmenn. Thomas Gullestad, som spilte Baalsrud i filmen, var booket inn som hovedrolle i dette prosjektet allerede før han fikk rollen i «Den 12. mann».

– Jeg var redd for at min prestasjon som Baalsrud skulle gjøre at jeg mistet rollen min i denne serien, ler Gullestad.

– Nei, det var ikke fare for det. Du er den beste castingen jeg har gjort, smiler Zwart.

(saken fortsetter under bildet)

The_Oil_Fund

INVESTORER: Kathrine Thorborg Johansen og Thomas Gullestad spiller begge roller som jobber med å investere oljemilliarder. Den ene mer etisk forsvarlig enn den andre.

Foto: Zwart arbeid

8000 milliarder kroner

Denne gangen spiller Thomas Gullestad «finanscowboyen» Per Grepp. En skamløs sjefsinvestoror som jobber med å investere nordmenns oljemilliarder.

NRK skrev om serien allerede i 2015.

Det fiktive humordramaet «Oljefondet» skal bli en tv-serie som viser hvordan Statens pensjonsfond Utland (populært kalt Oljefondet) driftes og hvordan de ansatte jobber med å investere de rundt 8000 milliardene som eies av nordmenn.

– Hvordan kan dette bli morsomt?, spør vi.

– Dette er statlig ansatte nordmenn som går på jobb hver dag for å investere milliarder av kroner. Og det er vanskelig å balansere mellom hva som er etisk forsvarlig og ikke. Der ligger det mye humor, forteller Gullestad.

– Oljefondet kan gjøre et land konkurs hvis de vil. Eller kjøpe hele Manchester United. De eier faktisk en prosent av verden, legger Zwart til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

The_Oil_Fund

OLJEHUMOR: Harald Zwart, Kathrine Thorborg Johansen og Thomas Gullestad på sett.

Foto: Zwart arbeid

Basert på virkelige hendelser

Dette er ikke bare tull og tøys. Regissøren ønsker å belyse de problematiske sidene med Oljefondet. Serien er i stor grad basert på virkelige hendelser og investeringer.

Det er vanskelig å investere oljepenger og samtidig være etisk forsvarlig. Fordi det finnes bedrifter som kan drive med barnearbeid, landminer og andre ulovligheter, sier han.

– Ligger det en kritikk her fra din side?

– Det ligger i hvert fall en debatt her, for begge parter har på en måte rett. Vi ønsker å belyse begge sider. Personifisert gjennom karakterene i serien, som har ulike verdier.

Gullestad vil satse på skuespillerkarrieren

Thomas Gullestad fikk mye skryt, blant annet av norske anmeldere, for sin rolle som Jan Baalsrud i «Den 12. mann». Dette var skuespillerdebuten hans.

DJ-en, musikeren og tv-programlederen Gullestad har nå bestemt seg for å satse på skuespillerkarrieren.

– Da jeg dro til utlandet nylig skrev jeg «Skuespiller» under yrke i visumsøknaden. Det føltes bra. Jeg har tenkt å forfølge dette sporet så langt det går, sier han.

«Oljefondet» har etter planen premiere på TVNorge høsten 2019.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.