Harald Zwart skal lage TV-serie om Oljefondet

Filmregissør Harald Zwart (49) har fått fire millioner kroner i støtte for å lage TV-serien «Oljefondet».

Harald Zwart

Den nye TV-serien til regissør har et budsjett på 23 500 000 kroner og skal gå på TVNorge.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I den ti episoder lange TV- serien følger vi det norske Oljefondet, verdens største, der det handles for milliarder daglig. Ved utløpet av første kvartal i 2015 hadde fondet en samlet verdi på 7012 milliarder kroner.

– Vi skal lage en dramakomedie som skal fortelle litt om hva man gjør i Oljefondet. Det er kanskje helt vanlige folk som leverer barnet i barnehagen, søler ut saft i ryggsekken, kommer svett og stressa inn på jobben, for så å reise til Dubai, møte en sheik og gjøre verdens største deal, drikke champagne, for deretter å komme hjem til familien og spise fiskepinner, forteller seriens produsent Espen Horn.

TV-serien er ikke ferdig finansiert, men Horn forteller at de satser på å være i gang med innspillingen i september/november i år. Castingen begynner på mandag, og serien skal spilles inn i Oslo og Akershus i løpet av en tiukers periode.

– Støtten fra Norsk filminstitutt er veldig viktig og sentral for oss, sier produsenten.

– Grundig og gjennomarbeidet

Norsk filminstitutt opplyser på sine nettsider at serien er en «dresskledd finans-serie med subtil humor».

– Serieskaperne har gjort grundig research og lagt store ambisjoner til grunn, og manuset fremstår som gjennomarbeidet og troverdig. Samtidig gir det et skråblikk på de absurde situasjonene som oppstår når man skal passe på denne ufattelige store pengebingen med sparepengene til det norske folk. Det er gledelig at Harald Zwart igjen er tilbake på norsk jord for å regissere, er vurderingen fra NFIs konsulent Sveinung Golimo.

Harald Zwart, regissøren bak filmer som Karate Kid, Pink Panther 2 og One night at McCools, har skrevet de første episodene og skal være konseptuerende regissør. Serien skal gå på TVNorge.

Tom Gulbrandsen er seriens hovedforfatter, produsent og showrunner. Det er Gulbrandsen og Zwart som har hatt ideen til serien.

Horror- og krigsprosjekter

I februar ble det kjent at den 49-årige regissøren fra Fredrikstad skal spille inn en lavbudsjetts-skrekkfilm. Han jobber også med en ny film kalt Den tolvte mann som handler om krigshelten Jan Baalsrud og hans dramatiske flukt fra tyskerne.

Budsjettet er på 70 millioner kroner, og målet er å starte innspillingen i Tromsø til neste år. Med seg på laget har Zwart Kon Tiki-produsent Aage Aaberge og produsent Espen Horn. Det nordnorske selskapet FilmCamp er også med i utviklingen av serien gjennom finansiering og tilrettelegging.

NRK.no har prøvd å komme i kontakt med Harald Zwart, men uten å lykkes.

Kulturstrøm

 • Filmer mer tilgjengelige i 2021

  Warner Bros opplyser torsdag at de i 2021 kommer til å gjøre nye filmer tilgjengelige både på kino og på strømmetjenesten HBO Max samme dag, melder New York Times. Tiltaket innføres etter at kinoer har måttet stenge som følge av pandemien.

  Filmplakat i Hollywood.
  Foto: Valerie Macon / AFP
 • Dialektpris til Victor Sotberg

  YouTubar og programleiar Victor Sotberg frå Steinkjer har vunne Dialektprisen 2020. Prisen blir kvart år delt ut av Norsk Målungdom. – Det betyr heilt sjukt mykje for meg. Ikkje berre fordi eg er veldig stolt over mi trønderske dialekt, men fordi eg er glad i dialektar sånn generelt, seier 29-åringen til Norsk Målungdom.

  Victor Sotberg debuterer som artist med BlimE-låta 2020
  Foto: Svend Even Hærra / NRK
 • Operaen strømmer gratis i desember

  Den Norske Opera & Ballett får ikke ha publikum i salen, men strømmer opera, ballett og konsertopplevelser gratis fra lørdag 12. desember med premiere på Barberen i Sevilla.