Hopp til innhold

– Flisespikkeri å pålegge politiet nynorsk

Fremskrittspartiet mener det blir for dumt at Språkrådet tvinger politiet til å tvitre på nynorsk.

Jan Arild Ellingsen/En tweet fra Sunnmøre politidistrikt

MENER POLITIET MÅ FÅ SKRIVE SLIK DE VIL: Fremskrittspartiets justispolitiker Jan Arild Ellingsen synes det er flisespikkeri at Språkrådet pålegger politiet å skrive nynorsk i områder hvor flertallsformen er nynorsk. Til høyre en tvitring fra Sunnmøre politidistrikt på noe haltende nynorsk fra tidligere i høst.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix/Skjermdump

Språkrådet slår fast at politiet bryter målloven når de kommuniserer via Twitter på bokmål med innbyggerne i et nynorskdistrikt.

Tre politidistrikt på Vestlandet får nå klar beskjed fra Språkrådet om kun å skrive på nynorsk på det sosiale mediet Twitter.

Det gjør justispolitiker Jan Arild Ellingsen fra Fremskrittspartiet oppgitt - og lysten på en lovendring.

Statsorgan som har eit geografisk avgrensa område som tenestekrins, skal syte for at rundskriv, kunngjeringar, informasjonstilfang o.l. som organet lagar, er i fleirtalsmålforma for området.

Fra Mållovens § 8

– Jeg håper norsk politi er mer opptatt av å gjøre den jobben publikum venter av dem enn den språkformen som velges. For meg er dette flisespikkeri og lite konstruktivt.

– Men politiet bryter jo loven her. De er vel de siste som skal gjøre det... ?

– Det finnes verre lover å bryte enn denne. Og jeg tror det vil være stort rom for tilgivelse for politiet på Vestlandet for dette, sier Ellingsen.

Bryter målloven

Hordaland, Sunnmøre og Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt dekker nemlig områder hvor flertallsmålformen er nynorsk.

Dermed bryter politiet målloven når de ansatte tvitrer på bokmål.

– Vi har et tilsynsansvar når det gjelder å følge opp målbruken i statsorgan. Hvorvidt det er flisespikkeri eller ikke skal jeg ikke begi meg inn på å diskutere. Men det er ikke helt bra når politiet bryter loven, sier språkdirektør Arnfinn Muruvik Vonen.

Direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen

– POLITIET SKAL IKKE BRYTE LOVEN: Språkdirektør Arnfinn Muruvik Vonen er klar i sin tale.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
John Reidar Nilsen

TAR SELVKRITIKK: Visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Saken startet etter flere henvendelser fra publikum, blant annet klaget Norsk Målungdom politiet på Sunnmøre inn til Språkrådet.

De reagerte på målbruken i politiets twittermeldinger. Der fant de nemlig bare bokmål.

– Loven er helt tydelig: Arbeidsspråket skal være nynorsk på Twitter i disse politidistriktene. Hvis politiet ikke ønsker å håndheve disse reglene internt er det brudd på en av de viktigste språkrettene vi har, nemlig retten til å se språket vårt i samfunnet i kontakt med det offentlige, sier leder Karl Peder Mork i Norsk målungdom.

– Tar lengre tid å skrive nynorsk

Språkrådet så dermed nærmere på politiets målformbruk, og ga i et brev i slutten av september beskjed om full skjerpings.

Hvis ikke ting bedrer seg, vil Språkrådet ta opp saken med Justis- og beredskapsdepartementet.

Politiet i nynorskområdene lover nå bedring.

– På dette området ser jeg at vi ikke har vært gode nok. Vi er i prosess der vi har fokus på å bli bedre, viser visepolitimester John Reidar Nilsen i Hordaland politidistrikt.

Nilsen sier prosessen med å skrive mer og bedre nynorsk har pågått i ett år. Han gir følgende forklaring på hvorfor mange av twittermeldingene likevel fortsatt er på bokmål.

– Det tar noe lengre tid å formulere et budskap på nynorsk enn på bokmål hvis man ikke bruker nynorsk i sitt daglige skriftspråk. Og når man da ønsker å gjøre det tilnærmet perfekt kan det antakeligvis påvirke språkvalget for noen, sier han.

Vil sende de ansatte på nynorskkurs

Også i Sunnmøre politidistrikt strever mange med nynorsken, forteller kommunikasjonsrådgiver Eli Anne Tvergrov.

– En operasjonsleder kan ikke sitte der og kave med nynorsken når han må betjene neste telefon. De er i en presset arbeidssituasjon hvert eneste minutt, hver eneste dag. Så bare det at de kan skrive en twittermelding er strålende, sier hun.

– Men det er et veldig sterkt ønske fra operasjonssentralen å få opp nynorskprosenten, og de jobber så godt som de kan med det, fortsetter hun.

I Hordaland vurderer visepolitimesteren nå å sende sine ansatte på nynorskkurs i regi av Språkrådet.

– Det å få en oppfriskning vil nok hjelpe, sier John Reidar Nilsen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

  Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

  Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

  Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

  Husjomfru av Edvard Hoem
 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh