Hopp til innhold

Vil slå Justisdepartementet

Nynorsk skal brukes oftere når Sunnmøre politidistrikt kommuniserer med innbyggerne. Målet er å bli bedre enn Justis- og beredskapsdepartementet.

Politiet tvitrer på bokmål

Politiet på Sunnmøre lover at Twittermeldingene deres skal komme oftere på nynorsk.

Foto: Skjermdump

Politiet skal håndheve lover, ikke bryte dem. Likevel har politiet på Sunnmøre brutt målloven.

Å skrive bokmål når de kommuniserer med innbyggerne i et nynorskfylke er nemlig et lovbrudd. Det slår direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen fast.

Får ikke straff

Direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen

- Politiet kan få hjelp hos oss, sier direktør i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Selv om smilet ligger på lur når Vonen snakker om sunnmørspolitiets lovbrudd, er han samtidig svært alvorlig. Han liker ikke at et statlig organ i et område med en hovedvekt av nynorskkommuner altfor ofte bruker bokmål i meldingene sine på Twitter.

Han understreker at målloven ikke er en straffelov, og at regelbruddet ikke vil få alvorlige følger, men at han antar politiet selv ønsker å følge reglene.

– Noe annet ville være oppsiktsvekkende, sier Vonen.

Klage fra målungdommen

Saken startet da Norsk Målungdom klaget politiet på Sunnmøre inn til Språkrådet i september. De reagerte på målbruken i politiets twittermeldinger, for der fant de bare informasjon på bokmål.

Og slik skal det altså ikke være.

Ett av mange tiltak for å synliggjøre nynorsk i et område med mange brukere av målformen er nemlig at nettopp statlige organ, som politiet, bruker nynorsk i sosiale medier, ifølge Språkrådet.

Les også:

Klagar på at politiet systematisk bryt norsk lov

En oppvåkning

I utgangspunktet har politiet bokmål lengst frem som målform både i opplæring og dataprogrammer. Derfor er det ikke rart at bokmål også fulgte med videre til Twitter, mener Eli Anne Tvergrov.

Hun er kommunikasjonsrådgiver i Sunnmøre politidistrikt, og sier oppmerksomheten fra Norsk Målungdom og Språkrådet har vært en oppvåkning.

Nå lover hun at nynorsk skal bli langt hyppigere brukt, men sier det ikke er gjort i en håndvending. Mange i politiet har brukt bokmål som tjenestespråk i flere tiår.

– Da er det ganske krevende å skulle klare det på en måneds tid, sier Tvergrov.

Skal slå departementet

Eli Anne Tvergrov

- Det er krevende å bli bedre på nynorsk i løpet av en måned, sier Eli Anne Tvergrov ved Sunnmøre politidistrikt.

Foto: Sissel Brunstad / NRK

Utfra hvem som er på vakt og hva de skal formidle jobber politiet nå med å se på rutinene for bruk av nynorsk.

Tvergrov sier ønsket er å bli bedre og at de vil ha en gradvis tilnærming i tråd med kravene som blir stilt både på departements- og direktoratsnivå.

Det første de har gjort er å se på hvordan det sto til med nynorskbruken i de ulike departementene i fjor. Landbruks- og matdepartementet kom godt ut. Der lå nynorskprosenten på mellom 80 og 90.

Hos Justis- og beredskapsdepartementet var det verre. Andelen nynorsk var på under ti prosent, ifølge kommunikasjonsrådgiveren.

Nå er målet å bli bedre enn dem, langt bedre. Og skulle de trenge hjelp, har Språkrådet flere løsninger.

Les også:

Sjå, no twitrar dei på nynorsk (men dei får det ikkje heilt til...)

Har forståelse

– Vi må finne ut hvor skoen trykker og se hvordan vi kan bistå dem, sier direktøren i Språkrådet.

Han nevner blant annet kurs på nett som en mulighet hos dem. Samtidig har han forståelse for at ikke alle ansatte synes det er like lett å bruke nynorsk.

Innen 7. oktober må Sunnmøre politidistrikt svare Språkrådet på hva de konkret vil foreta seg for å bedre nynorskbruken når de kommuniserer med befolkningen på Twitter.