Normal

– Det var et enormt sjokk for alle

(LONDON/NRK.no): For «Downton Abbey»-skuespillerne var det som å komme «hjem» da opptakene til sesong fire startet tidligere i år. Men én person manglet.

Downton Abbey sesong 4

Forrige sesong av Downton Abbey ga oss to barnebarn, én enke og en enkemann. Hvordan skal lady Mary Crawley og Tom Branson gå videre herfra?

Foto: ITV/NRK

Laura Carmichael, Downton Abbey

Laura Carmichael visste ingenting om vennens dramatiske exit fra Downton Abbey.

Foto: KEVIN WINTER / Afp

Siste episode av sesong tre sendte sjokkbølger gjennom «Downton Abbey»-publikummet da den populære rollefiguren Matthew Crawley (spilt av Dan Stevens) ble far til en etterlengtet arving og deretter drept i en dramatisk bilulykke i løpet av få TV-minutter.

Les også: Dette kan vi forvente oss av sesong fire i «Downton Abbey»

Ikke engang Stevens kolleger og nærmeste venner visste om skuespillerens dramatiske exit før de fikk utdelt manuset i fjor høst.

– Det var et enormt sjokk for alle. Dan og jeg er veldig gode venner privat, og jeg savner ham daglig, forteller Laura Carmichael, som spiller rollen som lady Edith, til NRK.no.

Ikke overrasket

Hun må likevel innrømme at hun ikke er veldig overrasket over at Stevens trengte nye utfordringer etter tre år på Downton Abbey-settet, og derfor valgte å flytte til USA med familien.

– Han er en av dem som alltid har mye å gjøre. Samtidig som vi spilte inn forrige sesong av «Downton Abbey», produserte han en film, spilte i en annen film, og fikk sitt andre barn – samtidig som han har en toåring fra før av, ramser en lettere oppgitt Carmichael opp med et smil.

Les også: – «Downton Abbey» forandret alt

Søndag kveld har NRK1 premiere på den fjerde sesongen av «Downton Abbey». De tre foregående sesongene har i snitt hatt 700.000 seere per episode.

Ikke «gjemt og glemt»

Julian Fellowes, Downton Abbey

Downton Abbey-skaper Julian Fellowes forsikrer seerne om at Matthew ikke er 'gjemt og glemt' når serien nå starter opp igjen.

Foto: Frazer Harrison / Afp

Manusforfatter Julian Fellowes har tidligere uttalt at han helst skulle ønske Matthew Crawley kunne være med et par episoder inn i sesong fire før han tok livet av ham, men så lenge hadde ikke Dan Stevens mulighet til å vente på grunn av et jobbtilbud i Hollywood.

– Nå har jeg endret mening, og synes det er et pluss at vi i stedet kan starte den nye sesongen seks måneder etter dødsfallet. Dette grepet gjorde også at jeg kunne skrive inn flere nye historier, forteller Fellowes til NRK.no når vi møter ham og resten av Downton Abbey-gjengen på fasjonable May Fair Hotel i London.

Les også: «Downton Abbey»-forfatter med ny TV-serie

Han understreker imidlertid at Matthew Crawley på ingen måte er «gjemt og glemt» selv om historien har gjort et hopp frem i tid.

– Jeg synes det er utrolig irriterende i andre TV-serier når noen dør, og ingen får lov til å nevne den døde etterpå! «Han er ikke her lenger, så han snakker vi ikke om», liksom. I virkeligheten kommer man aldri over noe sånt, påpeker serieskaperen.

Nye utfordringer for Mary

Michelle Dockery, Downton Abbey

Michelle Dockerys rollefigur lady Mary ble både mor og enke på samme dag, og må lære seg å takle sine nye hverdag.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

En som iallfall ikke har kommet over Downton Abbey-arvingen når fjerde sesong starter, er lady Mary Crawley. Etter tre sesonger med av- og på-forhold fikk hun endelig være lykkelig med Matthew og deres felles barn – så lenge det varte.

– Ja, det har definitivt vært opp- og nedturer gjennom fire år. Jeg elsker å spille rollen som Mary fordi hun er en så kompleks karakter, og det er nye utfordringer hver sesong, sier skuespiller Michelle Dockery til NRK.no.

I sesong fire handler det for lady Mary om å komme seg gjennom sorgen, og å klare å hente frem morskjærligheten for sønnen George, som minner henne altfor mye om ektemannen.

Les også: Downton-skuespillerne røper sine egne favoritter til NRK.no

I Storbritannia har det for øvrig blitt gjort et stort poeng ut av at «baby George» heter det samme som den britiske prinsen som kom til verden i juli. Michelle Dockery forteller at hun ikke har tall på hvor mange ganger hun har fått spørsmål om hvem som var først ute med navnet.

– Vi startet opptakene i februar, og offentliggjorde navnet ganske tidlig. Og jeg har jo hørt at de kongelige liker serien, sier hun med et ertende smil.

– Nei, sannsynligvis hadde William og Kate det navnet klart for lenge siden, det er bare en fantastisk tilfeldighet, legger 31-åringen til.

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix