Hopp til innhold

Downton-skuespillerne røper sine egne favoritter til NRK.no

Se hvilke rollefigurer «Downton Abbey»-skuespillerne selv liker best.

Downton Abbey

Noen foretrekker tjenerskapet mens andre liker herskapet best. Hvem liker dù?

Foto: ITV

Tredje sesong av den britiske dramaserien «Downton Abbey» vises for tiden på NRK. Serien har gått sin seiersgang over hele verden og er solgt til over 140 land.

TV-serien er satt til de glade tyveårene, men sammenliknes til tross for sitt prektige «Jane Austen-utseende» oftere med populære tv-serier som «Mad Men» enn med «Pride and Prejudice».

En av seriens suksessfaktorer er i følge producer Liz Trubridge det store persongalleriet.

– Fordi vi har en så stor besetning, er det alltid noen seerne kan identifisere seg med. Her er personer du elsker å elske, og som du elsker å hate, sier hun til NRK.no.

(Artikkelen fortsetten under bildet.)

Populære tjenere

Thomas Barrow og Miss O'Brian i Downton Abbey

Thomas Barrow og Miss O'Brian i Downton Abbey er blant Elizabeth McGovern, som spiller Cora, sine favorittkarakterer.

Foto: IYV

Da NRK.no møtte skuespillerne i London tidligere i år, avslørte flere av dem at deres personlige favoritter er andre figurer enn rollene de spiller selv. Særlig tjenerskapet står høyt i kurs blant besetningen.

– Favorittene mine er Anna og Mr. Bates. Jeg elsker å se på scenene deres, forteller Michelle Dockery, som spiller Lady Mary Crawly i serien.

– Det er helt nydelig spilt av Brendan og Joanne, og det er scenene jeg alltid gleder meg til når jeg ser på «Downton Abbey», forteller hun.

Elizabeth McGovern, som spiller Cora, fruen i herskapsboligen, har også et stort hjerte for folket i underetasjen.

– Jeg elsker virkelig Thomas/O’Brien-historien. Og så liker jeg Molesley, dere vil se mye mer til han denne sesongen, forklarer hun, uten å ville røpe noe mer.

Hvem er din favorittrolle i «Downton Abbey»? Vær med og stem nederst i artikkelen!

Les også: – Ingen vet hva som skjer videre

De gamle er fortsatt eldst (og morsomst)

Rollefiguren flest trekker frem, og som også har blitt en favoritt blant seere over hele verden er seriens «grand ole dame», moren til Jarlen av Grantham, Violet, som spilles av Dame Maggie Smith.

Violet har fått mye oppmerksomhet for sine syrlige kommentarer og tørre, erkebritiske humor. Kommentarer som «No Englishman would dream of dying in someone else’s house» og «What is a weekend ?» har fått fans til å opprette kåringer og lister med den fornemme enkens beste sitater.

Også skuespillerensemblet setter stor pris på den Oscar-premierte skuespillerinnen.

– Det er fantastisk å se henne jobbe. Hun utfordrer oss hele tiden. Maggie er veldig bestemt på hvordan hun skal gjøre ting, eller når hun ikke syns ting er rett. Men hun har alltid rett, jeg har aldri sett henne gjøre noe som ikke er perfekt, forteller Laura Charmichael, som spiller Edith, den ene av de tre søstrene i serien.

– Maggie har den beste timingen jeg noensinne har sett, hun vet virkelig hvordan hun skal få oss til å le, og hun prøver på det hele tiden. Jeg tror hun elsker å få oss til å le.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Verdens beste «blinkemorder»

Maggie Smith i rollen som Violet i Downton Abbey

Maggie Smith i rollen som Violet.

Foto: ITV

I denne sesongen har Maggie Smith fått selskap av Shirly MacLaine, som spiller Coras amerikanske mamma. Mang et munnhuggeri oppstår mellom de to.

– De to damene har en slags egen energi og aura. Jeg føler fortsatt at jeg overværer en liten leksjon innen drama når jeg sitter og snakker med dem, forteller Alleen Leech, som spiller sjåføren Tom Branson i serien.

Til NRK.no kan han dessuten avsløre at den aldrene skuespilleren har flere skjulte talenter.

– Maggie er verdens beste «blinkemorder». For å få tiden til å gå, pleier vi å sitte rundt et bord der en er morderen, og skal «drepe» de andre ved å blinke til dem, og det er ingen som gjør det så bra som Maggie. Hun er helt kald og umulig å avsløre, ler han.

Hvem er din favorittfigur i «Downton Abbey»? Stem her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Kulturstrøm