«Downton Abbey»-forfatter med ny TV-serie

Amerikanerne liker arbeidet til Julian Fellowes så godt at de har ansatt ham til å lage mer TV-drama.

Julian Fellowes

Julian Fellowes står bak den populære britiske dramaserien «Downton Abbey».

Foto: Frazer Harrison / Afp

Julian Fellowes, aktuell som manusforfatter bak den ekstremt populære TV-serien «Downton Abbey» har blitt hyret av NBC og Universal Television til å lage «et episk og omfattende» drama kalt «The Gilded Age» («Den gyldne tiden»).

Serien skal handle om overklassen i 1880-tallets New York, melder BBC.

– Det var en livlig tid. Med svimlende, skinnende oppturer og katastrofale fall. Med rekordstort jåleri og brutal rivalisering; en tid der penger betydde alt, sier Fellowes.

Populær mann

Fellowes, som også står bak miniserien «Titanic», som ble sendt på NRK i vår, og filmer som «Gostford Park» og «The Tourist», har fått mye skryt for skrivingen sin.

Etter at «Downton Abbey» ble en kjempesuksess i USA, med fans som Harrison Ford og Michelle Obama, har også amerikanerne nå fått øyene opp for briten.

(Saken forsetter under bildet.)

– Kreativt kupp

Downton Abbey

Fellowes holder seg til dramaer fra tiden rundt 1880-1920-tallet. Populære «Downton Abbey» spenner fra første verdenskrig og opp til midten av 1920-tallet.

Foto: ITV

Jennifer Salke, som er sjef for NBC Entertainment, sier hun er svært begeistret over å få «den umåtelig begavede» Fellowes med som manusforfatter.

– Å ha ham med på laget er et betydelig kreativt kupp, sier hun.

Det er ikke kjent når serien vil sendes, ei heller om den vil sendes i Norge. Først skal uansett sesong fire av «Downton Abbey» lages, ITV starter produksjonen i februar neste år.

Kulturstrøm

 • – Bestefar var ung nazist

  Barnefilmen «Flukten over grensen» handler om fire barn som rømmer til Sverige i 1942, to av dem er jøder. En ung, tysk skuespiller spiller soldaten Hermann. I virkeligheten var bestefaren hans medlem av Hitlerjugend, ungdomsorganisasjonen til det tyske nazipartiet.

 • Binoche er jurypresident

  Juliette Binoche er jurypresident under filmfestivalen i Berlin i februar. Det er ikke kjent hvilke andre navn som er klare for å sitte i juryen, som deler ut Gullbjørnen og andre prestisjetunge priser. Binoche har spilt i en rekke filmer, blant andre «Chocolat» av Lasse Hallström, vist i hovedkonkurransen i 2000.

  Juliette binoche i tusen ganger god natt
  Foto: John Christian Rosenlund/Paradox
 • Liv Ullmann hylles på 80-årsdagen

  Statsminister Erna Solberg (H) er blant dem som skal hylle Liv Ullmann i en stor bursdagsfeiring på Nationaltheatret søndag. Verdensstjernen fyller 80 år. Det blir en kjendistung fest med bursdagssang, kulturinnslag og et eget festskrift om Ullmann.