NRK Meny
Normal

«Downton Abbey»-forfatter med ny TV-serie

Amerikanerne liker arbeidet til Julian Fellowes så godt at de har ansatt ham til å lage mer TV-drama.

Julian Fellowes

Julian Fellowes står bak den populære britiske dramaserien «Downton Abbey».

Foto: Frazer Harrison / Afp

Julian Fellowes, aktuell som manusforfatter bak den ekstremt populære TV-serien «Downton Abbey» har blitt hyret av NBC og Universal Television til å lage «et episk og omfattende» drama kalt «The Gilded Age» («Den gyldne tiden»).

Serien skal handle om overklassen i 1880-tallets New York, melder BBC.

– Det var en livlig tid. Med svimlende, skinnende oppturer og katastrofale fall. Med rekordstort jåleri og brutal rivalisering; en tid der penger betydde alt, sier Fellowes.

Populær mann

Fellowes, som også står bak miniserien «Titanic», som ble sendt på NRK i vår, og filmer som «Gostford Park» og «The Tourist», har fått mye skryt for skrivingen sin.

Etter at «Downton Abbey» ble en kjempesuksess i USA, med fans som Harrison Ford og Michelle Obama, har også amerikanerne nå fått øyene opp for briten.

(Saken forsetter under bildet.)

– Kreativt kupp

Downton Abbey

Fellowes holder seg til dramaer fra tiden rundt 1880-1920-tallet. Populære «Downton Abbey» spenner fra første verdenskrig og opp til midten av 1920-tallet.

Foto: ITV

Jennifer Salke, som er sjef for NBC Entertainment, sier hun er svært begeistret over å få «den umåtelig begavede» Fellowes med som manusforfatter.

– Å ha ham med på laget er et betydelig kreativt kupp, sier hun.

Det er ikke kjent når serien vil sendes, ei heller om den vil sendes i Norge. Først skal uansett sesong fire av «Downton Abbey» lages, ITV starter produksjonen i februar neste år.

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK