«Downton Abbey»-forfatter med ny TV-serie

Amerikanerne liker arbeidet til Julian Fellowes så godt at de har ansatt ham til å lage mer TV-drama.

Julian Fellowes

Julian Fellowes står bak den populære britiske dramaserien «Downton Abbey».

Foto: Frazer Harrison / Afp

Julian Fellowes, aktuell som manusforfatter bak den ekstremt populære TV-serien «Downton Abbey» har blitt hyret av NBC og Universal Television til å lage «et episk og omfattende» drama kalt «The Gilded Age» («Den gyldne tiden»).

Serien skal handle om overklassen i 1880-tallets New York, melder BBC.

– Det var en livlig tid. Med svimlende, skinnende oppturer og katastrofale fall. Med rekordstort jåleri og brutal rivalisering; en tid der penger betydde alt, sier Fellowes.

Populær mann

Fellowes, som også står bak miniserien «Titanic», som ble sendt på NRK i vår, og filmer som «Gostford Park» og «The Tourist», har fått mye skryt for skrivingen sin.

Etter at «Downton Abbey» ble en kjempesuksess i USA, med fans som Harrison Ford og Michelle Obama, har også amerikanerne nå fått øyene opp for briten.

(Saken forsetter under bildet.)

– Kreativt kupp

Downton Abbey

Fellowes holder seg til dramaer fra tiden rundt 1880-1920-tallet. Populære «Downton Abbey» spenner fra første verdenskrig og opp til midten av 1920-tallet.

Foto: ITV

Jennifer Salke, som er sjef for NBC Entertainment, sier hun er svært begeistret over å få «den umåtelig begavede» Fellowes med som manusforfatter.

– Å ha ham med på laget er et betydelig kreativt kupp, sier hun.

Det er ikke kjent når serien vil sendes, ei heller om den vil sendes i Norge. Først skal uansett sesong fire av «Downton Abbey» lages, ITV starter produksjonen i februar neste år.

Kulturstrøm

 • Songstjerne saksøkt av broren

  Broren til Mariah Carey saksøkjer henne, etter skuldingar om at han var valdeleg. Skuldingane kjem fram i ein biografi om Carey, melder BBC. Tidlegare har også søstera til Mariah Carey saksøkt henne for ting som står skrive i boka.

  Mariah Carey
  Foto: AP
 • Jazzsjef ut mot Abid Raja

  Mariann Bjørnelv, som er sjef for Moldejazz, sier hun er lite imponert over kulturministeren. – Ett år inn i pandemien er vi fremdeles på etterskudd med tiltak og støtteordninger. Jeg har full forståelse for det uforutsigbare i smittespredning. At man etter så lang tid ikke klarer å finne en forutsigbar økonomisk ramme synes jeg derimot er vanskelig å forstå, sier hun.

 • NRK vant internasjonal pris

  NRK har vunnet hovedprisen i en internasjonal kåring av beste visuell journalistikk. I konkurransen Best of Digital News Design ble 1700 bidrag fra hele verden vurdert, og NRK vant for tjenesten hvor man kan sjekke hvordan klimaet blir i sin kommune. Juryen trekker fram at illustrasjonene og historiefortellingen er engasjerende, nyttig og til dels humoristisk.