Downton-forfatter: – Jeg var like lei meg som TV-seerne

«Downton Abbey»-skaper Julian Fellowes sier han ikke hadde noe annet valg enn å ta livet av rollefiguren Matthew Crawley. Samtidig inntar flere nye stjerner serien i sesong fire.

Dan Stevens spiller Matthew Crawley i Downton Abbey.

Dan Stevens har spilt rollen som Matthew Crawley i «Downton Abbey».

Foto: ITV

Suksesserien «Downton Abbeys» julespesial avsluttet på dramatisk vis da Matthew Crawley, en av seriens mest sentrale karakterer, døde i en bilkrasj kort tid etter å ha tatt imot sin førstefødte sønn.

Opptakene av sesong fire er nå i gang, og ryktene om hva seerne kan vente seg av den nye sesongen begynner å spre seg.

I et nylig intervju med The New York Times forteller manusforfatter Julian Fellowes at han gjerne skulle latt Matthew Crawley leve. I alle fall i én episode til.

– Jeg ønsket at vi kunne hatt ham med i en episode i sesong fire. Da kunne vi avsluttet julesesongen på hyggelig vis, og heller drept ham i første episode av neste sesong. Men han ville ikke det, forklarer Fellowes til The New York Times.

Skuespiller Dan Stevens hadde nemlig fått et jobbtilbud fra USA, dermed passet det dårlig å bli værende i Storbritannia.

– Jeg ville ikke at Matthews død skulle dominere hele julespesialen, derfor drepte vi ham slik vi gjorde, helt på slutten av episoden. På et vis syns jeg det fungerer bra fordi vi starter sesong fire et halvt år senere. Vi slipper å vise begravelser og alt sånt. Det er historie nå, forklarer Fellowes.

Avhoppere skaper hodebry

Julian Fellowes

Manusforfatter Julian Fellowes har mottatt en rekke priser for «Downton Abbey».

Foto: Frazer Harrison / Afp

Seriens popularitet har nemlig gjort skuespillerne ettertraktede også utenfor «Downton Abbey». Flere har valgt å forlate klassedramaet til fordel for andre jobber. Det skaper hodebry for forfatterne.

Når en skuespiller fra Crawley-familien ønsker å forlate serien har serieskaperne nemlig ingen andre muligheter enn å ta livet av rollefiguren, forklarer Fellowes.

– Når en som spiller tjener ønsker å forlate serien er det uproblematisk, da får bare tjeneren jobb et annet sted. Men med familiemedlemmer som ikke er innstilt på å komme tilbake i det hele tatt, betyr det død.

– Hvor troverdig er det at Matthew aldri vil ønske å se babyen sin igjen, aldri ønsker å møte sin kone? At han aldri vil komme tilbake til eiendommen han har arvet? Vi hadde ikke noe valg, egentlig. Og jeg var minst like lei meg som alle andre, forklarer Fellowes, om hvorfor han valgte å «ta livet av» Matthew Crawley.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

O’Brian forlater serien

Jessica Brown Findlay og Allen Leech i Downton Abbey

Jessica Brown Findlay (Sybil Crawley) valgte å forlate serien i sesong tre. Hennes ektemann Tom Branson (Allen Leech) fortsetter.

Foto: ITV

I tillegg til Matthew vil også en annen sentral karakter forsvinne i sesong fire. Den intrigeglade hushjelpen Sarah O’Brian skal ut av serien.

TV-seerne skal i stedet få stifte bekjentskap med seks nye ansikter.

Tom Cullen spiller familievennen Lord Gilingham som visstnok har et godt øye til Lady Mary. Nigel Harman opptrer som tjeneren Green, Dame Harriet Walters spiller Lady Shackleton, en venn av gamlemor Crawley. Operasangerinnen Dame Kiri Te Kanawa spiller en sangglad gjest, Joanna David har rollen som Grevinnen av Yeovil og Julian Ovenden spiller aristokraten Charles Blake.

Men også de faste rollefigurene vil oppleve nok av utfordringer i den nye sesongen. Skuespillerne forteller om et veldig spennende manus også denne runden.

– Jeg kan ikke si så mye, men særlig mot midten av serien blir det veldig spennende for Tom Branson, sier irske Allen Leech i følge Hypable.com.

Siste sesong?

Det kan hende dette blir siste sesong av «Downton Abbey». Manusforfatter Julian Fellowes gir seg etter dette, men sier det er opp til produksjonsselskapet om de evt. vil fortsette serien uten ham.

I Norge har NRK sendt de tre første sesongene av «Downton Abbey». Det er foreløpig ikke kjent når fjerde sesong kommer på TV.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)