Hopp til innhold

Dette kan vi forvente oss av sesong fire i «Downton Abbey»

Den britiske dramaserien «Downton Abbey» er over for denne gang. Men slapp av – det kommer mer. Spekulasjonene om hva vi kan forvente i neste sesong er allerede godt i gang.

Thomas i Downton Abbey (spilt av Rob James-Collier)

Etter først å ha blitt sagt opp, endte sesong tre i «Downton Abbey» med at tjeneren Thomas får lov til å bli på det ærverdige slottet.

Foto: ITV

Søndag sendte NRK siste episode av den populære dramaserien «Downton Abbey». Skjønt helt slutt er det ikke. Allerede andre juledag sender NRK en julespesial fra det fornemme godset.

Men det er ikke over med det heller. En fjerde og femte sesong skal også være under planlegging, selv om kun fjerde sesong så langt har blitt offisielt bekreftet av ITV, som produserer serien.

Manusforfatter Sir Julian Fellowes sier til The Daily Telegraph at det vil overraske ham stort om det ikke bestilles flere sesonger.

– Jeg er godt fornøyd med serien og jeg syns den fungerer bra. 20-tallet er en interessant epoke, den rare tiden etter første verdenskrig da folk ikke helt skjønte om ting hadde gått tilbake til sånn det var før, eller om alt hadde forandret seg. De måtte føle seg frem til slutten av 20-årene og forståelsen av at ting endret seg radikalt. Det er en rar og usikker tidsepoke som det ikke er gjort så mye TV-underholdning på tidligere.

Maggie får bli

Britisk presse har lenge spekulert i hvem av skuespillerne som får være med videre og hvem som må forlate serien.

Manusforfatter Julian Fellowes vil ikke røpe for mye. Han garanterer imidlertid at seriens mest populære frue, Lady Maggie Smith (som spiller rollen som gamlefru Crawley) får fortsette så lenge hun selv vil.

– Jeg håper hun blir i serien helt til Downton faller, sier Fellowes til TVline.com.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Matthew prioriterer New York?

Dan Stevens og Michelle Dockery

Ryktene i britiske medier går på at Dan Stevens kanskje forlater Downton Abbey.

Foto: ITV

Større usikkerhet er det derimot knyttet til Dan Stevens, som spiller Matthew Crawley i serien. The Daily Mail meldte for en måned siden at Stevens muligens slutter i «Downton Abbey» for å prioritere skuespill på Broadway i USA.

– New York blir et stort eventyr for meg. Jeg tar med hele familien min, og vi skal være der i seks måneder. Jeg vet ikke om jeg vil komme tilbake til Downton, sier han, ifølge avisen.

De siste ukene har Stevens mulige oppbrudd med serien både blitt bekreftet og avkreftet fra diverse hold. Likevel skal man ta ryktene med en klype salt.

Før hver sesong har pressen spekulert i hvorvidt noen av hovedrollene ville forlate serien. I fjor vår rapporterte for eksempel flere medier at Maggie Smith var på vei ut. Men til nå har lite stemt med virkeligheten.

I tillegg peker mange på at Downton Abbey allerede har opplevd en rekke dødsfall så langt.

På tre sesonger har fire mennesker dødd:

  • Sybil Crawleys dramatiske barseldød.
  • Matthews forlovede Lavinia Swire som fikk spanskesyken.
  • Tjeneren William Mason som ble drept under første verdenskrig.
  • Den tyrkiske diplomaten Kemal Panuk som ubeleilig nok fikk et hjerteattakk i Mary Crawleys seng.

Det spekuleres derfor i at manusforfatter Fellowes vil forsøke å roe dødsraten noe.

Multikulturelt på Downton?

Julian Fellowes

Sir Julian Fellowes har blitt adlet for sitt bidrag til britisk kulturliv.

Foto: Frazer Harrison / Afp

En ting Julian Fellowes derimot skal være åpen for, er å utvide skuespillergruppen. Kanskje er det også på tide å tilføre andre etnisiteter til «Downton Abbey»?

Etter å ha behandlet tunge temaer som første verdenskrig, justismord og homofili, mener flere og flere at det er på tide at serien også fokuserer på rasespørsmål og flerkulturelle.

– Jeg syns det er en ganske god idé. Det må gjøres slik at det er troverdig historisk sett, men det er jeg sikker på at vi ville klare. Serien burde nok hatt en indisk rollefigur fra den tiden, sier Fellowes på spørsmål fra The Daily Telegraph.

Opptakene av sesong fire er planlagt å starte i februar, og vil sannsynligvis komme på TV til høsten.

Hva håper du vil skje i sesong fire? Si din mening her:

Kulturstrøm