Dette er Downton Abbey-stjernenes sterkeste minner fra serien

LONDON (NRK): Korsetter så stramme at skuespillerne måtte legge seg over bordene, og tråkking på tærne under dans er noen av Downton Abbey-stjernenes sterkeste minner fra innspillingen.

Downton Abbey sesong5 (2:9)

Enten de holdt til oppe eller nede på Downton Abbey, samlet det seg mange gode (og noen ikke fullt så gode) minner for skuespillerne i den kritikerroste serien.

Foto: Nick Briggs / ITV

Det er med blandede følelser de mange skuespillerne og publikum tar farvel med seks intense år på «Downton Abbey». NRK.no har spurt skuespillerne hva de vil huske best fra serien.

 • Joanne Froggatt (Anna Bates)

Først ut er Joanne Froggatt som spiller kammertjeneren Anna Bates, og som i sitt ekteskap til John Bates opplever mer nedturer enn oppturer.

– Åh, det er vanskelig, det er så mange. Men jeg tenker alltid tilbake på den første sesongen og de nære scenene med Mr. Bates. Mr. Bates blir fortalt at han må forlate Downton i det han har ankommet. Han blir vel egentlig sparket. Anna bringer ham et brett med mat, og finner ham gråtende på rommet. Hun sier at hun kommer med litt mat, men lurer egentlig på om han har det bra og om det er noe hun kan gjøre for ham. Det er et veldig rørende øyeblikk, som er starten på forholdet deres. Absolutt et av mine favorittøyeblikk, sier Froggatt.

 • Sophie McShera (Daisy Mason) og Lesley Nicol (Mrs. Patmore)

Når vi spør to av dem som for det meste har vært å se i «Downton Abbeys» kjøkken, tar det ikke mange sekundene før de kommer på hva de husker best fra alle timene med innspilling.

Downton Abbey skuespillere ferdig med siste sesong

Sophie McShera (Daisy Mason) og Lesley Nicol (Mrs. Patmore) var glade for å bli kvitt korsettene de måtte bruke i de første sesongene av serien.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Korsettene! utbryter Lesley Nicol som er kjent som den tilsynelatende strenge kokka Mrs. Patmore, men som til tross for sin høylytte fremtoning har et stort hjerte..

– Å ja, da vi måtte bruke korsettene, gjentar Sophie McShera som spiller kjøkkenpiken Daisy, før hun fortsetter:

– Jeg hadde helt glemt dem, det er så lenge siden, de forsvant vel i sesong tre, tror jeg.

– Det er faktisk den eneste negative tingen jeg kan komme på, supplerer Nicol.

– Det pleide å være ganske utfordrende, ikke sant? Vi pleide å ligge over bordene bare for å få litt lindring, bøye oss over og ligge utover bordet, ler hun.

"Kjøkkenskuespillerne" Sophie McShera (Daisy Mason) og Lesley Nicol (Mrs. Patmore) forteller om noen svært stramme øyeblikk fra de tidligste sesongene av "Downton Abbey".
 • Jim Carter (Mr. Carson) og Kevin Dole (Joseph Molesley)

Det var bare så vidt vi ikke fikk vite hva disse to herrene som spiller «Mr. Carson» og «Mr. Molesley» husker best fra serien. Etter tre og et halvt minutt mener nemlig medarbeiderne deres at de har blitt intervjuet lenge nok av NRK. Heldigvis var skuespillerne helt uenige i den avgjørelsen og sa de ville fortsette.

Joseph Molesley (Kevin Doyle) og Mr. Carson (Jim Carter)

Kevin Doyle (Mr. Molelsley) og Jim Carter (Mr. Carson) deler høydepunkter fra de seks sesongene med 'Downton Abbey'.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Mitt favorittøyeblikk fra «Downton Abbey» er da enkegrevinnen må godta den amerikanske svingstolen, konkluderer Kevin Dole raskt. Han har spilt den noe fomlete lakeien Mr. Molesley i serien.

Scenen utspiller seg i fjerde episode av første sesong. Enkegrevinne Violet Crawley, spilt av Maggie Smith, besøker den nyankomne slektningen Matthew Crawley som jobber som advokat. Grevinnen setter seg ned uten å legge merke til at det er en svingstol, mister nesten balansen og utbryter «Hva i himmelens navn er det jeg sitter på?» og får til svar at det er en svingstol, oppfunnet for lenge siden av Thomas Jefferson. Hvorpå grevinnen svarer «Hvorfor skal enhver dag inneholde en kamp med en amerikaner..?» og svarer at hun er båtvant(!) når Matthew tilbyr å erstatte den med en annen.

Downton Abbey

Maggie Smith som spiller enkegrevinnen av Grantham, hylles av mange av sine medskuespillere.

Foto: ITV

– Den var fantastisk, sier Jim Carter, mest kjent som butleren Mr. Carson med dyp røst, og legger til at han har sett den scenen om og om igjen.

Selv hadde han ikke ett favorittøyeblikk, men to. Det ene var da Lady Mary Crawley (spilt av Michelle Dockery) kom ned trappen til første etasje på Downton Abbey, iført brudeutrustningen, og spurte både hans «Mr. Carson» og hennes far om det så bra nok ut.

Det andre øyeblikket han husker var avslutningsøyeblikket fra sesong fire da hans rollefigur tok Mrs. Hughes (spilt av Phyllis Logan) i hånden, og de vasset sammen ut i vannet på stranden.

 • Michelle Dockery (lady Mary Crawley)

En av seriens hovedpersoner, Lady Mary Crawley, spilt av Michelle Dockery blir nesten drømmende i blikket når hun tenker tilbake.

– Jeg elsket sesong 2 for Mary, særlig alle scenene med Matthew. Jeg følte at det var mye av grunnarbeidet med den karakteren, den etablerte så mye ved henne som person. Jeg elsket også å jobbe sammen med Dan Stevens (som spilte Matthew Crawley). De dagene setter jeg svært høyt, sier Dockery.

Dan Stevens forlot Downton Abbey etter sesong tre, da karakteren hans mistet livet i en bilulykke.

 • Raquel Cassidy (Phyllis Baxter)

Mens de fleste av skuespillerne NRK snakker med har vært med siden starten, har andre kommet til senere. En av dem er kammertjeneren Baxter.

Phyllis Baxter (Raquel Cassidy)

Phyllis Baxter kom senere inn i serien enn mange av de andre skuespillerne. Hun husker best en av sine aller første scener.

Foto: Johan E. Bull / NRK

– Jeg husker særlig den første gangen da jeg ga lady Cora (spilt av Elizabeth McGovern) frokost. Jeg ville så gjerne at scenen skulle gå bra, hun ville gjerne at scenen skulle gå bra. Elizabeth var så vakker i den scenen, Baxter (rollefiguren hennes) var ganske nervøs, og det var jeg også.

 • Robert James-Collier (Thomas Barrow)

– For meg personlig var det scenene med Maggie Smith (enkegrevinnen). Hun er en levende legende, et ikon. Det å være i en scene med henne, og danse med henne. Du tenker på alle de hun har jobbet med, Alec Guinness, Montgomery Clift, alle de store. Og du tenker «wow, her er jeg i en scene med henne, og jeg som tok en økonomiutdannelse, hvordan skjedde dette?», sier han og ler. Og ler enda mer når han blir minnet på at han tråkket henne på tærne.

– Jeg tråkket henne på tærne! Og hun ga meg det blikket! Hadde jeg gjort det igjen tror jeg hun hadde klappet til meg. Det var et stort øyeblikk for meg, det var nesten så jeg måtte klype meg i armen. Jeg – med en bakgrunn i økonomi og markedsføring.

Robert James-Collier som spiller den utspekulerte lakeien Thomas forteller om sitt favorittøyeblikk fra serien. Michael Fox, som spiller lakeien Andy, minner ham på at han tråkket motskuespiller Maggie Smith på tærne.
 • Penelope Wilton (Isobel Crawley)

– Vet du, vi snakket om det i sted, at noen av de beste øyeblikkene var faktisk når vi alle sammen var samlet. Slik som cricketkampen, det var en fantastisk dag (episode 8

Downton Abbey - julespesial

Juleselskap på 'Downton Abbey' var en av de få anledningene da både herskap og tjenere var samlet.

Foto: Nick Briggs / ITV

i sesong 3, red.anm.). Ja og da vi fikk radio første gang (i sesong 5), og selvsagt jule-scenen hvor alle fikk gaver. Det er noen store øyeblikk hvor alle var involvert, og det var veldig morsomme scener å spille inn.

Kulturstrøm

 • Unikt gullfunn i Bergen

  Arkeologer har gjort et spesielt gullfunn på Espeland i Arna før helgen. Under arbeidet med ny E16 ble det funnet en stor gullgjenstand på 156 gram som viser seg å være fra eldre jernalder (mellom 200-400 e.Kr).

  Gullringer avbildet med blå bakgrunn
  Foto: Universitetet i Bergen