Hopp til innhold
Anmeldelse

«Dark Souls» for hele familien

Hva får du hvis du blander «Dark Souls» og «Svampebob Firkant»? En kombinasjon som slår gnister.

Fra «Another Crab's Treasure»
Foto: Aggro Crab
Terningkast 5 Spill

«Another Crab's Treasure»

Action/eventyr

Aggro Crab

PC (testet), PS5, Xbox Series S/X, Switch

«Another Crab's Treasure» er litt sånn som den hard­barkede 2011-klassikeren «Dark Souls».

Seige og vanskelige kamper mot fiender som slår ekstremt hardt fra seg. Overdådige boss­kamper. Konstant jakt på oppgraderinger. En vedvarende følelse av å være i livsfare.

Men spillet er også litt sånn som «Svampebob Firkant» eller «Oppdrag Nemo».

Det har en koselig og fargerik visuell stil hentet rett fra animerte familie­filmer. Artige rolle­figurer. Masse humor, ofte med dobbelt bunn for oss litt eldre spillere.

Kombinasjonen er like usannsynlig som den er vellykket.

Du styrer eremitt­krepsen Kril, som lever et rolig og avskjermet liv i sitt kjære skjell-hjem. Når han blir frastjålet huset sitt på grunn av manglende innbetaling av skatter og avgifter, starter spillets episke quest.

Skruppelløse sjødyr

Kril vil ha huset sitt tilbake. Men han befinner seg raskt i sentrum av en kamp for hele fremtiden til øko­systemet under vann­overflaten.

Forsøpling av havet har ødelagt balansen. Kataklysmen står for døren. En tragedie for de fleste, men spennende business-muligheter for de mer skruppel­løse dyrene i havet.

Noe må gjøres før det er for sent. Kril tar jobben, bevæpnet med kniver, gafler og skjeer.

Fra Another Crab's Treasure

SJARMERENDE: Du styrer den husløse, handlekraftige og sjarmerende Kril.

Foto: Aggro Crab

Rustningen til Kril blir bokstavelig talt søppel han finner på havbunnen. Brus­bokser, banan­skall, korker og den slags – alle med hver sine egenskaper og begrenset holdbarhet.

Og det han kjemper mot, er gjenkjennelig fra «Dark Souls»-sfæren av spill.

Rulling, blokkering, tunge angrep som må lades opp, og konstant livsfare.

Treffer riktig tone

Kampene er i det hele tatt ekstremt tilfreds­stillende. Her har utviklerne virkelig truffet riktig tone, og jeg sidestiller følelsen med det glimrende, «Dark Souls»-inspirerte «Lies of P» fra i fjor.

Jakt på oppgraderinger og opplåsing av snar­veier preger opplevelsen. Bosser inspirert av From Softwares rikholdige arkiv likeså – fra den brautende, hest-ridende Gyoubu Oniwa i «Sekiro» til ikoniske fiender fra «Elden Ring».

Sånn sett er det veldig hyggelig å melde at dette er det mest tilgjengelige «Dark Souls»-aktige spillet noensinne.

Ikke bare på grunn av den barne­vennlige stilen og 12-årsgrensen, men også fordi du velger selv hvor vanskelig det skal være.

Senker terskelen

Spillet er riktignok brutalt vanskelig i sin hovedmodus. Men du har egne innstillinger som gjør opplevelsen markant enklere hvis det blir for tøft.

Du kan til og med utstyre Kril med et skytevåpen! Jeg ønsker senkingen av terskelen velkommen.

«Another Crab's Treasure» balanserer hard­barket og tilfreds­stillende spillbarhet med en lettbent tone, ispedd solide doser alvor.

Det er et helt nydelig spill om forurensing, betydningen av balanse i øko­systemer og i livet generelt, umoralsk forretnings­drift og privat eiendoms­rett.

Og det får til alt dette på uanstrengt kult og ekstremt sjarmerende vis.

Hei, spillvenner!

Jeg er frilanser og skriver om spill for NRK. Til daglig jobber jeg i Level Up Norge. Sjekk gjerne ut min liste over fjorårets beste spill, eller hvilke spill jeg ser mest fram til i 2024!

Alle spillanmeldelsene fra NRK finner du her.

Flere relevante artikler og programmer

Gi oss din tilbakemelding