Hopp til innhold

«Skam» fikk språkpris

– Om vi klarer å få ungdommer til å lytte til hverandre på tvers av landegrensene, så er det veldig kult, sier regissør og manusforfatter Julie Andem, som i ettermiddag mottok Nordens Språkpris for TV-serien «Skam».

Julie Andem og Linda Hofstad Helleland

Serieskaper Julie Andem (til høyre) sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland. TV-serien «Skam» mottok mandag Nordens språkpris 2016 for sin evne til å engasjere et ungt nordisk publikum.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ungdomsserien har blitt en enorm snakkis i hele Skandinavia, og er nå hedret for sin evne til å engasjere et ungt nordisk publikum og bygge opp positive holdninger til nabospråkene.

Under prisutdelingen sa kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun er svært stolt når hun reiser rundt i Norden og opplever at alle spør når det kommer mer «Skam»-innhold.

– En veldig stor opplevelse for en kulturminister, oppsummerte hun.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

VINNER SPRÅKPRIS: Ungdomsserien «Skam» er årets vinner av Nordens språkpris 2016.

Foto: Skam / NRK P3

Skuespillerne endrer replikkene

Serieskaper Julie Andem sier at hun måtte gå i seg selv da hun hørte at Skam hadde vunnet en språkpris:

– Hvor mye av kreden skal vi i redaksjonen ha for språket? Som regel skriver jeg replikkene på «ungdomsspråk», altså sånn jeg tror de snakker. Så kommer skuespillerne inn og redder det kleine manuset med å si ting på sin egen måte, sier hun, og legger til at hun er svært glad for prisen:

– Vi er opptatt av å få ungdom til å prate og lytte til hverandre. Om vi klarer det på tvers av landegrenser, så er det veldig, veldig kult.

Musikksjef i P3 Håkon Moslet

FORNØYD: Redaksjonssjefen i P3, Håkon Moslet, legger ikke skjul på at han synes «Skam» er en verdig vinner.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Vel fortjent, sier en ubeskjeden og stolt redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet.

– «Skam» har fått skandinavisk ungdom til å interessere seg for norsk og innse at vi tilhører samme språkfamilie – serien bygger språkbro til resten av Norden, oppsummerer Moslet.

Juryens dom

For det er ingen tvil om at Skam er i ferd med å ta av i våre nærmeste naboland. Facebook-trafikken knyttet til serien er nemlig større i både Danmark og Sverige enn i Norge.

Retriever har undersøkt hvor mange innlegg, likes og delinger knyttet til Skam-relatert innhold de siste fem dagene. Fasit er at Facebook-trafikken rundt Skam er 18 prosent større i Danmark enn i Sverige.

Og det er nettopp «Skam» sin evne til å skape interesse i nabolandene for det norske språket som har gjort valget enkelt for juryen i år.

– I år var det ikke noen tvil når vi først begynte å diskutere og se på den effekten «Skam» har. Og nettopp den interessen «Skam» har vekket uavhengig av at noen har misjonert for det, så har serien skapt en språkforståelse hos yngre målgrupper som er helt avgjørende for et nordisk fellesskap i framtiden, sier Leif Holst Jensen, jurymedlem og nestleder i Foreningen Norden.

Leif Holst Jensen

LETT FOR JURYEN: Det var enkelt å velge ut årets vinner ifølge jurymedlem og nestleder i Foreningen Norden, Leif Holst Jensen.

Foto: Foreningen Norden

Ifølge Jensen har «Skam» gitt et løft til det norske språket rundt om i Skandinavia.

– De har skapt en interesse for det norske språk i målgrupper i andre land som normalt ikke har noen interesse i, eller som tvert imot mener at norsk språk er litt teit, sier Jensen.

Og hvordan danskene mener rollefigurene i Skam snakker kan du se her:

Les også: «Skam»-fansen leter etter svar i «Pretty Woman»

Les også: Internasjonal heider til «Skam»

Kulturstrøm

  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistene gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters
  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • Billie Eilish til Norge i 2025

    Hun skal ut på verdensturne, og spiller i Norge 26. april på Telenor Arena. Det opplyser Live Nation. Forhåndssalget til medlemmer av Live Nation starter 2. mai, mens det vanlige billettsalget er i gang fra 3. mai, ifølge Ticketmaster. Den tredje platen hennes, «Hit Me Hard and Soft», slippes 17. mai.

    Den norske artisten Girl In Red varmet opp for Billie Eilish på O2 Arena i London i juni 2022.

    Billie Eilish
    Foto: Amy Harris / AP