Hopp til innhold

– Jeg forlater studio i skam

Fredrik Skavlan får pris for sin bruk av svensk og norsk. – Jeg forlater studio i skam over språkbruken, sier den overraskede prisvinneren.

Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan blir i dag tildelt Foreningen Nordens språkpris.

Foto: NRK/SVT

Programleder Fredrik Skavlan får i dag Foreningen Nordens språkpris. Han får den for sin «bevisstgjøring av det skandinaviske språkfellesskapet», skriver juryen.

– Det er veldig hyggelig, men jeg hadde virkelig ikke regna med dette, sier prisvinneren til NRK.

Hør Anne Grosvold intervjue Fredrik Skavlan om språkprisen:

– Har dekonstruert språket

Programlederen har tidligere fått formell anerkjennelse for sin språkbruk. I 1997 mottok han Riksmålsforbundets lytterpris.

Juryens begrunnelse den gang var at Skavlan har et «godt sprog og en evne til å formulere seg klart og tydelig».

– Jeg tror ikke jeg ville fått den prisen i dag. Nå har jeg dekonstruert språket mitt for å få det til å fungere både i Sverige og Norge, sier Skavlan.

– Ut av studio i skam

Skavlan leda talkshowet «Først og sist» på NRK1 fra 1998 til 2007. Han gjorde så comeback som programleder på svensk fjernsyn våren 2009.

– Den første sesongen i Sverige gikk programmet kun på svensk tv. Da gikk jeg ganske langt i min svenskifisering, så jeg er glad de fleste nordmenn ikke så på, sier han.

Den svenske versjonen ble en stor suksess, og i 2009 ble han kåra til årets mannlige programleder i Sverige. Suksessen fortsatte med samsendinger i norsk og svensk fjernsyn, og nå samler det ukentlige talkshowet over tre millioner seere i Norge og Sverige.

Men språkbruken er Skavlan likevel flau over.

– Jeg går ut av studio i skam over språkbruken. Jeg er jo glad i norsk språk. Jeg er en skrivende person, sier 44-åringen.

Hør Skavlan snakke «svorsk»:

Kritisk Vinje

Finn-Erik Vinje

Finn-Erik Vinje er kritisk til Skavlans svorsk.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Språkprofessor Finn-Erik Vinje er kritisk til Skavlans språkmiks.

– Å bytte ut «ikke» med «inte» er for eksempel bare tøys. «Ikke» forekommer også i svensk, og ikke en eneste svenske vil være i tvil om hva han mener med det, sier Vinje til Aftenposten.

– Svenskene har problemer med en del ord. Men hvordan Skavlan i praksis gjør dette, kan være diskutabelt, sier han videre.

Vinje har i sin blogg ved flere anledninger påpekt Skavlans blanding av svensk og norsk.

Spørrende gjester

Skavlan er enig i Vinjes kritikk av sin bruk av «inte», men sier han gjør det av praktiske årsaker.

– I starten fikk jeg spørsmålstegn når jeg sa «ikke» og «hvordan», og da stoppa det opp. Gjestene fikk et «blank face» og ble spørrende. Derfor begynte jeg med «inte» og «hur» istedet.

Han mener språkbruken absolutt har forbedringspotensial.

– Da Jon Skolmen nylig var gjest, hang han seg veldig opp i dette. Han lurte på hvorfor jeg sa «papper» når jeg mente «papir». Og Skolmen kan virkelig dette, så jeg har en del igjen å lære. «Svorsken» min kan bli mye bedre, sier programlederen.

Fredrik Skavlan benytter seg av svenske ord der han mener det gjør det lettere for svensker å forstå, men gir likevel en mulighet til å lytte til norsk tonefall og språk. At programmets skandinavisktalende gjester møtes og samtaler på sine respektive morsmål bidrar til en bevisstgjøring om vårt skandinaviske språkfellesskap.

Juryen om Fredrik Skavlan

– Vil ikke bli vakkert

Dolph Lundgren og Fredrik Skavlan

Skavlan får juling av Dolph Lundgren, en av mange svenske gjester i talkshowet.

Foto: NRK

Men kan svenskene la seg lure til å tro at Skavlans språkbruk er representativ for det norske språk? Ja, mener prisvinneren selv.

– Det morsomme er at svenskene tror nå at de kan norsk etter å ha hørt på meg, de tror nemlig at jeg snakker helt norsk. Nå begynner de å tro at de ikke trenger å tekste meg i Sverige, det er feil, sier han, og fortsetter:

– Et felles språk - det skandinaviske - vil bli et funksjonelt språk. Men det vil ikke bli vakkert.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om Skavlans svorsk?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.