«Skam»-fansen leter etter svar i «Pretty Woman»

Fansen håper 90-tallsklassikeren «Pretty Woman» kan gi dem svar på hvordan tredje sesong av «Skam» kommer til å ende.

Even i Skam snakker om referanser

META-SKAM: Even snakker om å sitte naken med et slips, akkurat som Julia Roberts gjorde i «Pretty Woman» fra 1990. Nå lurer fansen på om det ligger skjulte svar i referansene.

Foto: NRK

Julia Roberts i filmen "Pretty Woman" 1990

«PRETTY WOMAN»: Filmen kom i 1990, med Julia Roberts og Richard Gere i hovedrollen. Filmen ble den tredje mest innbringende filmen på verdensbasis i 1990, kun slått av «Alene hjemme» og «Ghost».

Foto: NTB scanpix

Etter at et lengre «Skam»-klipp ble sluppet fredag kveld, har seriens fanskare plukket den siste episoden fra hverandre på sosiale medier.

De sitter igjen med flere popkulturelle puslebiter, og prøver å finne ut om referansene kan si noe om hvordan det til slutt vil gå med Isak og Even.

Tidligere har tredje sesong av NRK-serien vært fylt med nikk til Baz Luhrmanns «Romeo og Julie» (1996).

I går dukket imidlertid en annen kjent filmreferanse dukket opp i serien, nemlig klassikeren «Pretty Woman», regissert av Garry Marshall (som for øvrig døde i sommer).

Fansen spekulerer nå på om det betyr at kjærlighetshistorien til Even og Isak får en lykkelig slutt, til tross for all motgangen de har møtt på sin vei.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Redder hverandre

Even i SKAM
Foto: NRK

Fansens spekulasjoner springer ut fra de tydelige referansene til sluttscenen i «Pretty Woman».

Der kommer nemlig Edward Lewis (spilt av Richard Gere) kjørende til Vivian Ward (Julia Roberts), før de omfavner hverandre.

I filmens siste scene, spør Edward «so what happened after he climbed up the tower and rescued her?», hvorpå Vivian svarer «She rescues him right back».

Dette er noe Even gjengir i en intens monolog til Isak.

Laster Twitter-innhold

Ser etter ledetråder

Det er morsomt at serien blir sett på ulike måter, mener Gry Rustad, postdoktor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Gry Cecilie Rustad

REFERANSE-RIKT: Mange av referansene kommer fra Even som ønsker å være regissør i eget liv, mener Gry Cecilie Rustad.

Foto: Privat

Men hun tror ikke nødvendigvis at fansen finner løsninger i «Pretty Woman» eller «Romeo og Julie».

– Jeg tror ikke man kan «løse» Skam på den måten. Men det er fascinerende at folk leter etter hint i så stor grad. Det virker som de ser på Skam på samme måte som Lost eller Westworld, hvor man bruker ledetråder for å løse et mysterium. Det er spesielt fascinerende med tanke på hvor seriøs tematikk Skam har, og hvor karakterdrevet serien er. Det viser bare hvordan Skam engasjerer, sier Rustad.

Hun ser også referanser fra Joachim Triers «Reprise» og Jean-Luc Godars film «Til siste åndedrag».

– Når Even og Isak ligger i sengen sammen, kryssklippes det mellom ulike samtaler og det er tidsforskyvninger, akkurat som i «Reprise». Jeg håper at fansen kommer til å interessere seg for disse filmene også.

Laster Twitter-innhold

TV-forskeren mener regissør og manusforfatter bak «Skam», Julie Andem, tilfører noe nytt til norsk serieproduksjon.

– Det nærmer seg mer TV-kunst enn en vanlig norsk serie. Det er mer karakterer og følelser enn plott, noe som ikke er vanlig i norske TV-serier, sier Rustad.

Les også: Skam forandrer alt

Filmscene fra Romeo Julie

«ROMEO OG JULIE»: Leonardo DiCaprio og Clarie Danes i filmen fra 1996.

Foto: 20th Century Fox Film

Kulturstrøm

 • Fosse nominert til Man Booker-pris

  Jon Fosse er nominert til Den internasjonale Man Booker-prisen for første band i Septologien som kom ut i fjor haust, melder Samlaget. Roy Jacobsen er den einaste andre norske forfattaren som tidlegare har vore nominert til denne prisen.

  Bokomslag "Det andre namnet" og portrett av Jon Fosse
  Foto: NINJA BENNECHE / Aschehoug/NRK
 • Forfattaren Annie Riis er død

  Den norske forfattaren Annie Riis er død. Ho vart 92 år gammal. Riis vant Brageprisen i 2001 for diktsamlinga "Himmel av stål".

  Forfattar Annie Riis
  Foto: Arash Nejad / NTB scanpix