Nesten 70.000 dansker ser på «Skam»

Den siste måneden har antallet dansker som ser «Skam» vokst kraftig.

Dramaserien «Skam»

KRYSSER GRENSA: Kriss, Vilde, Eva, Noora og Sana er nå også en del av hverdagspraten utenfor Norge.

Foto: NRK

Og veksten bare fortsetter, på tross av at dansker flest som kjent sliter med å forstå det norske språket.

I august skrev den danske storavisen Politiken at «Skam» gjør Norge kult, og kalte den i tillegg verdens beste ungdomsserie. De trillet treningkast seks på terningen.

Kaller situasjonen unik

På samme tid fant de første danskene linken til NRKs nettsider, og nå ser nesten 70.000 dansker serien hver uke.

Håkon Moslet

OPPLEVER INTERESSE: Redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– Jeg tror det er ganske unikt at man sitter i Danmark og ser NRK-innhold, sier P3-redaksjonssjef Håkon Moslet om den Gullruten-vinnende serien.

Før sommeren ble det forsøkt å selge serien på tv-messa i Cannes, men ingen ville ha den fordi den ble ansett som for drøy og uvanlig.

– Alkoholen er dominerende

– Tilbakemeldingene vi får er at alkoholbruken er veldig dominerende, sa Claudia Schmitt, som jobber i tyske Beta film, til NRK tildligere i år.

– De andre landene trenger tid på å forstå at selve publiseringsmetoden SKAM bruker er en viktig del av suksessen – at man begynner på nett og sosiale medier og leder seerne tilbake til tv, la Schmitt til.

NRK måler hvor mange som ser Skam i alle land, men foreløpig er det bare danskene som virkelig har oppdaget den.

I Sverige er det bare rundt 2000 som ser serien ukentlig, og den er heller ikke solgt til utlandet ennå – selv om mye er i ferd med å skje.

Ny sesong i høst

– Vi opplever at det er stigende interesse for Skam i utlandet, de begynner å skjønne hva det er og ser at vi sitter på noe helt spesielt her i NRK, sier Moslet.

Blir det tegnet kontrakter med utenlandske produsenter ennå?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Imens venter nordmenn spent på tredje-sesong, som Moslet bekrefter kommer denne høsten.

Denne gangen er det Isak som spiller hovedrollen, etter at Eva var midtpunktet i sesong én og Noora i sesong to.

– Men vi har ikke en dato ennå, forteller Moslet.

Utdrag fra skuespiller Josefine Frida Pettersens besøk i Skavlan 16. september 2016.

BLE GJENKJENT SOM NOORA: Skuespiller Josefine Pettersen forteller i «Skavlan» at det hender at hun ikke blir gjenkjent som sitt ekte seg i offentligheten.

Kulturstrøm

 • Flere kjøper brukte klær

  Det globale markedet for bruktklær kommer til å gå forbi salget av nye klær i motehandelen innen 2028. Bruktmarkedet vokser fort, unge konsumenter driver trenden fordi de er miljøbevisste, skriver Business of Fashion. Stadig mer av vintage-handlingen skjer på nett.

  Brukt genser
  Foto: `tise
 • Dropper Elbfilharmonien

  Den italienske stjernedirigenten Riccardo Muti nekter å «kaste bort tiden» på å opptre i det nye konserthuset Elbfilharmonien i Hamburg. Han mener akustikken er for dårlig og har strøket salen fra turnélista med Wienerfilharmonikerne og Chicago symfoniorkester, skriver tyske Kurier. Stjernetenoren Jonas Kaufmann har tidligere kritisert salen for det samme. Elbfilharmonien ble åpnet i 2017 og kostet over 7,5 milliarder kroner. Se kortversjonen av historien om den berømte konsertarenaen:

  Dokumentaren om den 10 (!) år lange byggeperioden av konsertsalen Elbphilharmonie i Hamburg: https://tv.nrk.no/serie/hovedscenen-tv/MKTV15021417/08-04-2017

  Publisert av NRK Kultur Tirsdag 18. april 2017