Hopp til innhold

Nesten 70.000 dansker ser på «Skam»

Den siste måneden har antallet dansker som ser «Skam» vokst kraftig.

Dramaserien «Skam»

KRYSSER GRENSA: Kriss, Vilde, Eva, Noora og Sana er nå også en del av hverdagspraten utenfor Norge.

Foto: NRK

Og veksten bare fortsetter, på tross av at dansker flest som kjent sliter med å forstå det norske språket.

I august skrev den danske storavisen Politiken at «Skam» gjør Norge kult, og kalte den i tillegg verdens beste ungdomsserie. De trillet treningkast seks på terningen.

Kaller situasjonen unik

På samme tid fant de første danskene linken til NRKs nettsider, og nå ser nesten 70.000 dansker serien hver uke.

Håkon Moslet

OPPLEVER INTERESSE: Redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– Jeg tror det er ganske unikt at man sitter i Danmark og ser NRK-innhold, sier P3-redaksjonssjef Håkon Moslet om den Gullruten-vinnende serien.

Før sommeren ble det forsøkt å selge serien på tv-messa i Cannes, men ingen ville ha den fordi den ble ansett som for drøy og uvanlig.

– Alkoholen er dominerende

– Tilbakemeldingene vi får er at alkoholbruken er veldig dominerende, sa Claudia Schmitt, som jobber i tyske Beta film, til NRK tildligere i år.

– De andre landene trenger tid på å forstå at selve publiseringsmetoden SKAM bruker er en viktig del av suksessen – at man begynner på nett og sosiale medier og leder seerne tilbake til tv, la Schmitt til.

NRK måler hvor mange som ser Skam i alle land, men foreløpig er det bare danskene som virkelig har oppdaget den.

I Sverige er det bare rundt 2000 som ser serien ukentlig, og den er heller ikke solgt til utlandet ennå – selv om mye er i ferd med å skje.

Ny sesong i høst

– Vi opplever at det er stigende interesse for Skam i utlandet, de begynner å skjønne hva det er og ser at vi sitter på noe helt spesielt her i NRK, sier Moslet.

Blir det tegnet kontrakter med utenlandske produsenter ennå?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Imens venter nordmenn spent på tredje-sesong, som Moslet bekrefter kommer denne høsten.

Denne gangen er det Isak som spiller hovedrollen, etter at Eva var midtpunktet i sesong én og Noora i sesong to.

– Men vi har ikke en dato ennå, forteller Moslet.

Utdrag fra skuespiller Josefine Frida Pettersens besøk i Skavlan 16. september 2016.

BLE GJENKJENT SOM NOORA: Skuespiller Josefine Pettersen forteller i «Skavlan» at det hender at hun ikke blir gjenkjent som sitt ekte seg i offentligheten.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter