Nesten 70.000 dansker ser på «Skam»

Den siste måneden har antallet dansker som ser «Skam» vokst kraftig.

Dramaserien «Skam»

KRYSSER GRENSA: Kriss, Vilde, Eva, Noora og Sana er nå også en del av hverdagspraten utenfor Norge.

Foto: NRK

Og veksten bare fortsetter, på tross av at dansker flest som kjent sliter med å forstå det norske språket.

I august skrev den danske storavisen Politiken at «Skam» gjør Norge kult, og kalte den i tillegg verdens beste ungdomsserie. De trillet treningkast seks på terningen.

Kaller situasjonen unik

På samme tid fant de første danskene linken til NRKs nettsider, og nå ser nesten 70.000 dansker serien hver uke.

Håkon Moslet

OPPLEVER INTERESSE: Redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– Jeg tror det er ganske unikt at man sitter i Danmark og ser NRK-innhold, sier P3-redaksjonssjef Håkon Moslet om den Gullruten-vinnende serien.

Før sommeren ble det forsøkt å selge serien på tv-messa i Cannes, men ingen ville ha den fordi den ble ansett som for drøy og uvanlig.

– Alkoholen er dominerende

– Tilbakemeldingene vi får er at alkoholbruken er veldig dominerende, sa Claudia Schmitt, som jobber i tyske Beta film, til NRK tildligere i år.

– De andre landene trenger tid på å forstå at selve publiseringsmetoden SKAM bruker er en viktig del av suksessen – at man begynner på nett og sosiale medier og leder seerne tilbake til tv, la Schmitt til.

NRK måler hvor mange som ser Skam i alle land, men foreløpig er det bare danskene som virkelig har oppdaget den.

I Sverige er det bare rundt 2000 som ser serien ukentlig, og den er heller ikke solgt til utlandet ennå – selv om mye er i ferd med å skje.

Ny sesong i høst

– Vi opplever at det er stigende interesse for Skam i utlandet, de begynner å skjønne hva det er og ser at vi sitter på noe helt spesielt her i NRK, sier Moslet.

Blir det tegnet kontrakter med utenlandske produsenter ennå?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Imens venter nordmenn spent på tredje-sesong, som Moslet bekrefter kommer denne høsten.

Denne gangen er det Isak som spiller hovedrollen, etter at Eva var midtpunktet i sesong én og Noora i sesong to.

– Men vi har ikke en dato ennå, forteller Moslet.

Utdrag fra skuespiller Josefine Frida Pettersens besøk i Skavlan 16. september 2016.

BLE GJENKJENT SOM NOORA: Skuespiller Josefine Pettersen forteller i «Skavlan» at det hender at hun ikke blir gjenkjent som sitt ekte seg i offentligheten.

Kulturstrøm

 • Britene dropper folkets røst i MGP

  Storbritannia har ikke vunnet Eurovision Song Contest siden 1997. (Katrina and the Waves, bildet). Det er ti år siden de ble topp ti. Nå har BBC bestemt seg for å skrote ordningen med å la publikum stemme fram vinnerlåten. I stedet ber de plateselskapet BMG om å plukke ut både sang og artist til neste års finale i Rotterdam, skriver The Guardian

  Katrina and the Waves
  Foto: MICHAEL URBAN / REUTERS
 • Utsetter Schwittersutstilling

  Utstillinga med bilder av både Kurt Schwitters og sønnen Ernst Schwitters, som skulle åpne på Romsdalsmuseet torsdag 19.september er utsatt i ett år.
  Ifølge Schwitters-kjenner Karin Hellandsjø ble utstillingen stoppet av budsjettmessige årsaker. Nå jobbes det videre med å forberede en ny utstilling til neste år der Romsdalsmuseet henter inn bilder fra blant annet Sprengelmuseet i Hannover som er Kurt Schwitters hjemby i Tyskland.

 • Svenska Akademien i gang

  Etter flere år med skandaler er Svenska Akademien klar for å gyve løs på arbeidet med å bestemme hvem som skal vinne årets nobelpris i litteratur. For første gang på 30 år er Akademien nå fulltallig. På dagsordenen står blant annet høstens nobelpriser i litteratur. I år skal det kåres to vinnere, og Nobelkomiteen skal legge fram sin innstilling for Akademien 10. oktober (NTB).