Hopp til innhold

Nesten 70.000 dansker ser på «Skam»

Den siste måneden har antallet dansker som ser «Skam» vokst kraftig.

Dramaserien «Skam»

KRYSSER GRENSA: Kriss, Vilde, Eva, Noora og Sana er nå også en del av hverdagspraten utenfor Norge.

Foto: NRK

Og veksten bare fortsetter, på tross av at dansker flest som kjent sliter med å forstå det norske språket.

I august skrev den danske storavisen Politiken at «Skam» gjør Norge kult, og kalte den i tillegg verdens beste ungdomsserie. De trillet treningkast seks på terningen.

Kaller situasjonen unik

På samme tid fant de første danskene linken til NRKs nettsider, og nå ser nesten 70.000 dansker serien hver uke.

Håkon Moslet

OPPLEVER INTERESSE: Redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– Jeg tror det er ganske unikt at man sitter i Danmark og ser NRK-innhold, sier P3-redaksjonssjef Håkon Moslet om den Gullruten-vinnende serien.

Før sommeren ble det forsøkt å selge serien på tv-messa i Cannes, men ingen ville ha den fordi den ble ansett som for drøy og uvanlig.

– Alkoholen er dominerende

– Tilbakemeldingene vi får er at alkoholbruken er veldig dominerende, sa Claudia Schmitt, som jobber i tyske Beta film, til NRK tildligere i år.

– De andre landene trenger tid på å forstå at selve publiseringsmetoden SKAM bruker er en viktig del av suksessen – at man begynner på nett og sosiale medier og leder seerne tilbake til tv, la Schmitt til.

NRK måler hvor mange som ser Skam i alle land, men foreløpig er det bare danskene som virkelig har oppdaget den.

I Sverige er det bare rundt 2000 som ser serien ukentlig, og den er heller ikke solgt til utlandet ennå – selv om mye er i ferd med å skje.

Ny sesong i høst

– Vi opplever at det er stigende interesse for Skam i utlandet, de begynner å skjønne hva det er og ser at vi sitter på noe helt spesielt her i NRK, sier Moslet.

Blir det tegnet kontrakter med utenlandske produsenter ennå?

– Det kan jeg ikke kommentere.

Imens venter nordmenn spent på tredje-sesong, som Moslet bekrefter kommer denne høsten.

Denne gangen er det Isak som spiller hovedrollen, etter at Eva var midtpunktet i sesong én og Noora i sesong to.

– Men vi har ikke en dato ennå, forteller Moslet.

Utdrag fra skuespiller Josefine Frida Pettersens besøk i Skavlan 16. september 2016.

BLE GJENKJENT SOM NOORA: Skuespiller Josefine Pettersen forteller i «Skavlan» at det hender at hun ikke blir gjenkjent som sitt ekte seg i offentligheten.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober