Hopp til innhold

Barn bør trene gjennom lek

Barn kan gjerne trene, men ikke på samme måte som voksne. – Lek kan gi naturlig intervalltrening, og en søndagstur er den beste formen for langkjøring, mener LFF.

Barn på skøytebane

I vinterhalvåret er skøyter en fin aktivitet for barn.

Foto: Erling Molt Korsnes / NRK

Yngvar Andersen

Jo flere idretter barna er innom i barndommen, dess større sjanse er det for at de får et aktivt liv senere, sier Yngvar Andersen.

Foto: Astrid Engen / NRK
Bjørn Arve Bønå

Skolegården burde være et lunsjbord av aktiviteter, sier Bjørn Arve Bønå.

Foto: Sigfrid Hagerup

Aktivitet er viktig for alle – også for barn. Men de minste barna bør holde seg unna vekter og styrketreningsapparater.

LES OGSÅ: Aktive barn gjør det best på skolen

Vent med vektene

– Det er bare fint at barn trener eller er i aktivitet, så lenge de bare trener med sin egen kroppsvekt, sier treningseksperten Yngvar Andersen til NRK.no.

I januar trener han ti nordmenn hele to buksestørrelser ned med et treningsprogram bestående av én time styrke, én time intervalltrening, én time langskjøring, samt hverdagsmosjon hver uke.

– Barn må gjerne følge dette programmet, da jeg ikke legger opp til bruk av vekter, legger han til.

Dersom barn mellom 11 og 16 år skal drive tung styrketrening, med ytre motstand som vekter, bør det være med kyndig veiledning, og det bør være en god grunn til at det er nødvendig.

– Jeg mener at det å vente til 16-årsalderen vil være gunstig. Innenfor de fleste idretter har du mer enn god nok tid til å bygge tilstrekkelig med muskler senere. I mellomtiden kan du trene teknikk, balanse og stabilitet, sier han.

LES OGSÅ: Hvor mye kan barn trene?

Får mye gjennom lek

Når det gjelder mindre barn, er det viktigere at de er i aktivitet enn at de følger et treningsprogram.

– Barn kan utrolig lett drive intervalltrening og annen trening naturlig i lek. Jeg anbefaler ikke intervallopplegg til 8-åringer, men de bør gjøre det på en naturlig måte så mye som mulig, oppfordrer Yngvar Andersen.

Bjørn Arve Bønå, generalsekretær i Landslaget Fysisk Fostring i Skolen (LFF), er enig med Yngvar Andersen.

– Den beste langkjøringen barna kan få, er jo en søndagstur med familien. Intervalltrening får de når de leker «Haien kommer» og lignende leker, sier han til NRK.no.

Når det gjelder hverdagsaktivitet for barn, er det skolen og foreldrene som må ta ansvar for det.

Så sant det er mulig, kan foreldrene oppfordre barna til å gå til skolen. Og i helgene er det fint om familien kan gjøre en aktivitet sammen.

– Barna synes ofte det er gøy å gjøre noe sammen med foreldrene, som skøyter, aking eller skitur på vinteren. Og skogsturer, sykkelturer eller fjellturer resten av året, eksemplifiserer Yngvar.

LES OGSÅ: Slik får du kjæresten med på trening

Stillesittende aktiviteter stjeler tid

Bønå fra LFF er også veldig opptatt av hverdagsmosjon og den daglige aktiviteten som barna får når de går til skolen.

– Det må legges til rette for lek og aktivitet i friminuttene. Skolegården burde være et lunsjbord av aktiviteter, mener han.

Når barna kommer hjem, er det ofte andre fritidssysler som opptar dem.

– Stillesittende aktiviteter som pc og tv-spill vinner ofte etter skoletid. Derfor er det kjempeviktig at barna går til skolen og beveger seg i løpet av skoledagen, understreker han.

LES OGSÅ: Tren som et barn

Prøv forskjellige idretter

Det er ingen som har vondt av en joggetur, men det beste for barna er nok å trene gjennom forskjellige type idretter.

– Jo flere de er innom i barndommen, dess større sjanse er det for at de får et aktivt liv senere. Hvis du ikke kommer med på førstelaget i fotball i 10-årsalderen blir du ofte inaktiv, tror Yngvar Andersen.

Hvis du som forelder ikke kan aktiviteten eller idretten selv, finnes det mange andre som kan det. Ikke la dine egne begrensninger hindre barna i å prøve ulike aktiviteter.

– Jeg kan ikke turne. Men hvis datteren min får lyst til å prøve det, vil jeg at hun skal få det til. Husk at alle har et idrettstalent, oppfordrer treningseksperten.

Se Puls om fedme og barn i netttv

Minst 60 minutter daglig

Geir Kåre Resaland

Det beste er nok en gyllen middelvei mellom uorganisert aktivitet, organisert aktivitet i skoletiden og organisert aktivitet utenom skoletiden, sier Geir Resaland.

Foto: Privat

Geir K. Resaland har skrevet doktorgrad om barn og unge, og viktigheten av fysisk aktivitet.

I Sogn og Fjordane gjennomførte han et forskningsprosjekt der 125 elever i 4. og 5. klasse hadde 60 minutter med lærerstyrt fysisk aktivitet/kroppsøving hver dag.

– Det er utrolig viktig med denne daglige timen. Aktivitetene skal være lek som får opp pulsen og får barna til å svette, sier han til NRK.no.

Resaland påpeker at skoleområdet må være tilrettelagt fysisk aktivitet til denne timen, og til friminuttene.

– Leken bør styres av en lærer som har ansvaret, kunnskap og relevant kompetanse, legger han til.

LES OGSÅ: Slik trener du med din kroppsform

Mer forebygging, mindre medisinering

Det som blir viktig fremover, er å forebygge heller enn å medisinere.

– Vi kan ikke medisinere oss ut av fedme, diabetes og hjerte/karsykdommer. Men mye av dette kan forebygges med aktivitet fra barna er små, understreker han.

Resaland mener skolen er den beste folkehelsearenaen.

– Der er barna i trygge omgivelser, og vi treffer alle barna over lang tid, forteller han.

Resaland påpeker også at anbefalingene for fysisk aktivitet for barn og unge er minimum 60 minutter hver dag, derfor er det ingen ting i veien for mer aktivitet utenom skoletiden.

– Det beste er nok en gyllen middelvei mellom uorganisert aktivitet, organisert aktivitet i skoletiden og organisert aktivitet utenom skoletiden, avslutter han.

LES OGSÅ: - Å gå tur i 30 minutter er nok

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)