Hopp til innhold

Slik trener du med din kroppsform

Er du eple, pære eller bønnestengel? Det har betydning for hvordan du bør trene.

Ulike kroppsformer

Forskjellig kropp, ulike utfordringer.

Foto: Astrid Engen / NRK

Yngvar Andersen

Du kan definitivt påvirke kroppsformen din ved trening, sier Yngvar Andersen.

Foto: Astrid Engen / NRK
Wasim Zahid

Den typiske eplefasongen, med mye fett rundt magen, er en helserisiko, sier lege Wasim Zahid.

Foto: Solveig Husøy / NRK

Kroppene våre er forskjellige. Tre hovedtyper er de vanligste: «eple», «pære» og «bønnestengel».

– Noen har typisk mye fett over magen, andre har det over hoftene og atter andre har en ganske rett, slank kroppsform, sier treningsekspert Yngvar Andersen til NRK.no.

I januar hjelper han Puls-seerne to buksestørrelser ned på fire uker, med et treningsprogram som er tilpasset absolutt alle.

– Det programmet gjelder for alle uansett kroppsform. Men etter hvert kan man gjøre sine egne tilpasninger, anbefaler han.

Farligst fett for eple-formede

Rent helsemessig er det verst å være «epleformet». Mye fett over magen gir høy risiko for å utvikle både diabetes og hjerte/karsykdommer.

– Fettlageret over magen fungerer nærmest som et eget organ. Det produserer en del hormoner og stoffer som er farlige for kroppen, forklarer lege og forsker Wasim Zahid ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet til NRK.no.

For denne gruppen er det aller viktigst å gå ned i vekt og dermed redusere fettlageret over magen.

– Har du «epleform», bør du gjøre alt du kan for å få bort magefett. Du bør ha fokus på kondisjon, men styrketrening er også viktig for å øke hvileforbrenningen, råder Yngvar Andersen.

– Denne gruppen bør ha ekstra fokus på å styrketrene underkroppen, fordi større muskler i lår og rumpe gir større effekt på forbrenningen enn litt større biceps, fortsetter han.

Stadig flere menn med pæreform

Det er vanligere for kvinner å være «pære» enn det er for menn, som ofte er «eple». Trolig skyldes dette hormonelle forskjeller. Men kvinner kan også være «eple» og stadig flere menn har «pæreform», med smale skuldre og brede hofter.

– «Pæreformede» kvinner har nok litt mer beskyttelse mot hjerte/kar-sykdommer, fordi de har lite fett rundt livet. De slipper alle farene det medfører, men de har derimot noe høyere risiko for beinskjørhet, sier Wasim Zahid.

Behovet for å påvirke fasongen med trening blir dermed mer et spørsmål om symmetri enn om helse.

– Det er helt greit å være «pære». Men hvis du ønsker å bli mer symmetrisk, kan du gjøre noen grep med styrketreningen, sier Yngvar Andersen.

– Unngå tung styrketrening på beina, men klin til med øvelser for overkroppen, råder han.

«Bønnestengler» trenger styrketrening

Har du en slank kropp uten mye former, trenger du ikke å tenke på vektreduksjon. Men det betyr ikke at du kan ligge på sofaen og spise hva du vil.

– Tynne folk kan også få sykdommer som diabetes. Det å være slank gir ingen garantier. Alle bør både trene og tenke på kosten, understreker han.

Yngvar anbefaler den typiske «bønnestengel» å fokusere på hele kroppen.

– Styrkeøvelser er viktig også for denne gruppen. Pass på å gjøre øvelser for hele kroppen. En del menn har en tendens til å fokusere mye på overkroppen. Hvorvidt det er fint eller ikke med stor overkropp og liten underkropp, blir en smakssak, men det er i hvert fall ikke særlig funksjonelt, slår han fast.

Yngvar understreker at for deg som skal komme i gang, er det ingen vits i å tenke mye på tilpasninger etter kroppsform.

– Kjør i gang med opplegget for to buksestørrelser ned, så kan tilpasningene komme siden.

Vil du komme i gang? Her er Yngvars oppskrift:

Video Yngvars treningsoppskrift

En time styrke, en time langkjøring og en time intervall. Det er oppskriften som får deg to buksestørrelser ned.