NRK Meny
Normal

- Alle har et talent!

Skal du komme i form, kan det lønne seg å fokusere en del på det man er best til i utgangspunktet, mener Bedre puls-trener Yngvar Andersen. TA TESTEN HER!

Yngvar Andersen

Alle har et idrettstalent, det gjelder bare å bruke det, sier trener Yngvar Andersen.

Foto: Ole Kaland / NRK

ER DU SKAPT FOR LØPING ELLER KULESTØT? TA DEN NYE TESTEN HER:

Har du noen ganger lurt på hva du kunne drevet det til hvis du hadde trent hele livet? Kanskje kunne du vært en Bjørgen eller en Thorkildsen?

- Ikke alle har talent til å bli best. Men alle har egenskaper som gjør dem bedre til noe enn til annet, sier Yngvar Andersen.

Det er dette som er utgangspunktet for årets runde av Bedre puls. Gjennom omfattende tester av de fire deltakerne, skal Yngvar velge ut idretter som passer spesielt for hver enkelt.

Test hva du er god til

Når du skal komme deg opp av sofaen, kan det være en god idé å begynne med noe du har talent for.

- Det er en uhøytidelig test som man skal ta med godt humør, men den gir en pekepinn på hva du er disponert for, sier Yngvar.

Han håper testen kan være til inspirasjon, også til å prøve noe nytt. Kanskje visste du ikke at du hadde talent for spydkasting eller for innebandy?

Talentet holder seg hele livet

Uansett hvor mye eller lite du har trent, ligger talentet i bunn.

- Noen kan gå lange fjellturer selv om de trener lite. Andre er råsterke selv om de aldri har løftet en vekt. De to typene kan ikke bli som den andre, uansett hvor mye de trener, sier Yngvar.

Årsaken ligger rett og slett i hvordan vi er bygd.

- I gamle Øst-Tyskland, tok de biopsi av muskelmassen til 6-åringer for å avgjøre hva kroppene deres egnet seg for. De som var utholdende typer, gadd de ikke trene eksplosivt - og motsatt. Det var selvfølgelig grusomt, men en effektiv måte å skape «idrettsmaskiner» på, sier han.

Toppidrett sitter i hodet

Likevel er det ikke slik at alle som har talent for noe kan drive det langt.

- Det viktigste hvis man skal bli best, er det mentale. At man holder ut og setter langsiktige mål. Det er ofte ikke det største talentet som vinner, men talentet må være der, sier Yngvar.

Innen enkelte idretter er talentet spesielt avgjørende.

- Skal du bli verdensmester på 100 meter sprint, er det mer avhengig av talentet enn hvis du skal bli verdensmester på 5-mila. Det finnes flere i verden som kan bli gode på det siste, sier han.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.