Aktive barn gjør det best på skolen

Barn som er fysisk aktive presterer bedre på skolebenken. Det viser ulike studier på mer enn 12 000 barn.

Norway Cup

Det finnes ikke dårlig vær. Unger som trener oppnår bedre resultater på skolen. De oppfører seg også bedre, fordi de lærer displin, ifølge forskere fra Amsterdam. Bildet er fra Norway Cup, 2011.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Trening hjelper kroppens tilførsel av blod og oksygen til hjernen, hvilket igjen forbedrer skoleresultatene.

Det viser gjennomgangen av 14 studier på mer enn 12 000 barn, ifølge BBC.

Les også: Korpsunger blir skarpe gamle

Bedre oppførsel

Trening reduserer barns stressnivå og bedre humøret - så de små oppfører seg bedre i klasserommet.

Regler i organisert idrett lærer dem dessuten disiplin, mener forskerne ved VU University Medical Center i Amsterdam, som står bak gjennomgangen.

– Barn som lærer seg å forholde seg til regler, er mer disiplinerte og konsentrerer seg bedre i timene, sier forskningsleder Amika Singh til BBC.

Les også: Bare en av tre sjuåringer går til skolen

Hvor mye trening for en sekser?

Forskerne understreker at flere studier må til for å undersøke det eksakte forholdet mellom fysisk aktivitet og akademiske resultater.

– Folk spør gjerne hvor mye trening som skal til for å få toppkarakterer. Det vet vi ikke, men vi vil gjerne finne det ut, sier Singh.

– Barn bør være aktive en time hver dag for god helse, men vi må også se på hva slags aktiviteter som lønner seg, når de skal trene og hvor lenge av gangen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)