Hvor mye kan barn trene?

- Barn skal ha det moro - hver gang, sier Yngvar Andersen.

Barn på ski
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Yngvar Andersen

Barn skal ha det moro når de trener, sier Bedre Puls-trener Yngvar Andersen.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Er det greit at barn tidlig i tenårene trener 2 timer om dagen eller at små barn trener hver dag? Trener Yngvar Andersen er sjokkert over mange av historiene han hører. Han mener mange tar for hardt i for tidlig.

- Hva vil en med disse mengdene? Er det kjekt for barna? undrer han.

Han hører mange skrekkhistorier om barn som trener altfor mye.

- Mange er sikkert fascinert av historien om Kjetil André Aamodt. Men hans historie er unntaket som bekrefter regelen. Det er svært sjelden at slike opplegg fungerer.

- Samtidig har foreldre selvfølgelig et ansvar for å få med ungene sine ut på ski og lære dem å ta imot en ball, slik at de får glede av trening, sier Yngvar.

Moro - hver gang

I nettmøtet i går fikk han flere spørsmål både fra foreldre og barn som lurer på hva som er for mye. Helt konkret på det vil ikke Yngvar svare. Han er mer opptatt av opplevelsen barna har.

Les svarene fra nettmøtet

- Det er ikke et problem å trene hver dag. Men det er et problem hvis det ikke er kjekt! Barn skal ha det moro hver gang. Det er riktig treningsmengde.

- Er man god i idrett på den tiden, er man ofte flink til flere ting. Alt kan være kjekt i utgangspunktet, men så blir treningsmengdene samlet altfor store. 13-14-åringer skal også gjøre normale ting som lekser og være med venner og sove godt. De aller, aller fleste skal ikke bli idrettsutøvere av yrke, sier Yngvar.

Viktig for resten av livet

Treningsgleden er viktigst uansett hva målet er, mener Yngvar.

- Hvis man sikter seg inn mot å bli verdensmester, har man god tid. Og hvis man kun skal trene for gøy og for å være frisk når man blir eldre, er det viktig å ha et godt forhold til trening også i 10-årsalderen.

Ett av spørsmålene i nettmøtet kom fra en mor som er bekymret for tenåringsdatterens treningsmengder. Minst 2 timer om dagen og ofte mer, er det bra for en 13-åring?

- Dette er interessant. Jeg synes det er for mye. Er det kjekt for henne? Hvis ikke er det utvilsomt greit å kutte ned. Nok mat er uansett viktig for denne jenta. Hun bruker jo enormt med energi!

Tren med egen kroppsvekt

Noen tenåringer går i gang med hard styrketrening for å bygge kroppen. Hvis kroppen ikke er utvokst, kan det føre til at feilstillinger i skjelettet.

- Det er ingen grunn til å lesse på med tunge vekter. Det beste er å bruke kroppen som motstand i styrkeøvelser. Det gir et veldig godt grunnlag for trening senere.

Mange av Yngvars videoøvelser her på NRK.no bruker kroppsvekten som motstand. Sjekk ut øvelsene her:

Yngvars treningsvideoer

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)