Hopp til innhold

Broen-skurken blir kanskje aldri avslørt

Manusforfatter Hans Rosenfeldt kan ikke love at de i en sesong tre av Broen vil komme tilbake til hvem som sto bak drapet på Gertrud Kofoed i siste episode av sesong to.

Broen 2, Kim Bodnia og Sofia Helin

Danske Martin Rohde (Kim Bodnia) og svenske Saga Norén (Sofia Helin) har nok en gang løst en dansk-svensk kriminalsak, iallfall nesten. Til forskjell fra forrige sesong, sitter seerne igjen med flere ubesvarte spørsmål etter mandagens sesongavslutning.

Foto: Nimbus Film/NRK

OBS: Denne artikkelen inneholder avsløringer om siste episode av sesong to!

Mandag kveld fikk anslagsvis 650.000 seere vite hvem som sto i ledtog med den antatte hovedmannen Oliver Nordengren, hvordan miljøterroristene hadde tenkt å spre sitt dødelige virus, og hva som var hovedmålet med alle drapene.

Nett-TV: Har du ikke sett episoden? Du kan se avslutningen av Broen om igjen her

Men trofaste Broen-seere sitter også igjen med flere ubesvarte spørsmål: Hvem er det som egentlig er hovedmannen bak miljøterrorismen, hvilket lovbrudd var det Saga Norén begikk for å fengsle foreldrene sine, og har virkelig Martin Rohde tatt livet av Jens i fengselet?

Flere «cliffhangers»

Manusforfatter Broen, Hans Rosenfeldt

Manusforfatter Hans Rosenfeldt kan ikke love at Broen sesong 3 vil gi oss alle svar.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Det er langt fra sikkert at vi får svar på alle disse spørsmålene i neste sesong. Det forteller manusforfatter Hans Rosenfeldt, som ikke kan love at de vil ta opp igjen tråden med den ukjente organisasjonen som sto bak og dro i trådene denne sesongen.

– Vi får se. Vi har snakket om det og har skrevet dem inn i deler av historien, men det avhenger litt av hvordan slutten på sesong to tas imot, og om publikum føler at de må vite mer om de som skjøt Gertrud. Foreløpig holder vi alle muligheter åpne, sier Rosenfeldt til Expressen.

Les også: Skriver stor norsk rolle til Broen sesong tre

En forfattergruppe er nå i full gang med å skrive historien for neste sesong, som kan få premiere høsten 2015 hvis SVT og Danmarks Radio i januar bestemmer seg for satse videre på serien, noe Rosenfeldt har full tro på. Foreløpig har verken Kim Bodnia (Martin Rohde) eller Sofia Helin (Saga Norén) skrevet under for en tredje sesong, men begge har tidligere stilt seg positive til en fortsettelse.

Likevel er ikke Hans Rosenfeldt fremmed for allerede nå å avsløre detaljer om tredje sesong.

– Gjerningsmannen kommer ikke til å gi seg til kjenne eller kommunisere med politiet på samme måte som i de to første sesongene, forteller den svenske manusforfatteren.

Norsk inntog

Broen 2, Martin og Saga (Kim Bodnia og Sofia Helin)

Kommer det umake etterforskerparet til å jobbe sammen igjen, eller har Saga rett i sine mistanker mot Martin som førte til at han ble arrestert i sesongavslutningen?

Foto: Nimbus Film/NRK

Faktisk er muligheten stor for at Øresundsbroen ikke engang er involvert i innledningen av neste sesong. Rosenfeldt er i alle fall helt sikker på broen ikke vil være gjenstand for en like spektakulær åpning som i sesong 1 og 2, som startet med en oppdelt kropp midt på broen, og et lasteskip med pestsmittede ungdommer.

Tidligere i dag kunne imidlertid NRK.no avsløre at neste sesong vil inneholde en stor, norsk rolle som kommer til å dukke opp i alle ti episodene.

– Vi synes det er veldig hyggelig at en så stor andel av norske tv-seere følger med på Broen. Derfor vil vi veldig gjerne putte noe norsk inn i den tredje sesongen, forteller den danske manusforfatteren Nikolaj Scherfig til NRK.

Les også: Broen - mest populær i Norge

I sesong to hadde norske. Jakob Oftebro en større rolle i begynnelsen av serien som en dansk miljøterrorist. I sesong tre blir det imidlertid norsk på norsk, uten at Scherfig ønsker å avsløre flere detaljer.

Det vil heller ikke være et like stort tidsmessig hopp i handlingen som mellom første og andre sesong, der vi møtte Saga og Martin 13 måneder senere enn der vi forlot historien. Handlingen i sesong tre vil starte opp ikke mer enn 1–2 måneder etter der vi slapp mandag kveld.

Endrer på Saga

Broen 1, Saga Norén, Sofia Helin

Broens manusforfattere har aldri gitt Saga (Sofia Helin) diagnosen Aspergers syndrom, men nå lover Hans Rosenfeldt å tone ned de komiske situasjonene.

Foto: Carolina Romare

Flere ganger har Broen-forfatterne fått kritikk for måten de har fremstilt Saga Norén på. Mange TV-seere og anmeldere har tolket rollefigurens mangel på empati og sosiale antenner som tegn på Aspergers syndrom, og forfatter Gro Dahle er blant dem som har gått ut og kritisert serien for å nøre opp under myter rundt mennesker med Aspergers.

Nå innrømmer også manusforfatter Hans Rosenfeldt at de gjorde en feil i sesong to ved å bruke Saga som et komisk element.

Les også: Saga Noren forandres etter Aspergers-kritikk

– Vi var veldig glade i Saga i den første sesongen, men kanskje ble vi for betatte av henne. Vi skrev et par scener i sesong to som kun er ment for comic relief, morsomme scener, med Saga. Det er nok de scenene som har fått folk til å reagere og ment at hun er blitt litt overdrevet, sier Rosenfeldt til NRK.

I neste sesong lover svensken å tone ned igjen de karikerte sidene ved den populære og svært så spesielle politietterforskeren.

Hvem drepte Jens?

Selv om vi aldri skulle fått svar på hvem som egentlig sto bak alle hendelsene i sesong to, blir det iallfall vanskelig å unngå å ta opp tråden igjen etter at politietterforsker Martin Rohde like før rulleteksten ble arrestert for drapet på Jens.

Les også: Ikke lenger en voldelig psykopat

For har Saga virkelig rett i mistankene sine om at Martin, hennes eneste venn, har tatt livet av mannen som drepte hans sønn i første sesong?

– I fare for å avsløre for mye, velger jeg å svare diplomatisk: Saga sier jo at hun er sikker, og hittil har hun aldri tatt feil, påpeker Hans Rosenfeldt lurt overfor Expressen.

Hva synes du om sesongavslutningen på Broen, og hva ønsker du å få svar på i en tredje sesong? Si din mening i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters