Hopp til innhold

Har fått «ekstrajobb» som tolk på «Broen 2»

Jakob Oftebro har kapret en rolle i storserien «Broen». Tiden mellom opptak brukte det norske stjerneskuddet som tolk for svenske og danske kollegaer.

Jakob Oftebro

Jakob Oftebro er usikker på hva som skjer i oppfølgersesongen av 'Broen'. Hemmelighetskremmeriet er stort rundt suksesserien.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Under NRK.nos intervju med den svenske serieskaperen Hans Rosengren på settet av «Broen 2», stikker seriens danske produsent, Bo Erhardt, hodet innom med følgende spørsmål:

– Unnskyld, men forstår dere egentlig hverandre eller trenger dere hjelp?

Spørsmålet er som tatt ut av en tidløs forviklingssketsj fra et hvilket som helst skandinavisk land. Språkproblemene mellom nære naboer har vært kime til både irritasjon og muntrasjon i generasjoner, og ofte oppleves en samhandling over grensene som noe av en utfordring.

Men ikke alltid.

Bijobb som tolk

Noen timer tidligere møtte vi nemlig Jakob Oftebro på settet i Malmø. På vei inn i serveringsbåten, som for anledning gjør nytte som kombinert kafé og presserom, snakker Oftebro svensk og dansk om hverandre før han vrir om til norsk og hilser blidt på NRK.nos utsendte.

Skuespilleren mener han har snudd de potensielle språkproblemene til sin egen fordel.

– Noen språkbarriere har jeg aldri opplevd, hverken her eller tidligere. Jeg bor i København og har derfor lært meg flytende dansk. Svensk lærte jeg meg av en hakkete LP-plate med «Emil i Lønneberget». Men dansker forstår ikke svensk og det er ikke noe enklere den andre veien. Så for tiden har jeg fått rollen som en slags tolk, og bruker mye tid her nede på å oversette for begge leire, humrer han.

Artikkelen fortsetter under epsiode 2.

Hemmelig manus

Broen 2

Sofia Helin og Kim Bodnia spiller to etterforskere som prøver å løse en av deres vanskeligste saker i andre sesong av Broen.

Foto: SVT

26-åringen har god erfaring med roller i store TV-produksjoner. Han debuterte med TV2-serien «Hvaler» i 2010 og spilte senere hovedrollen i storproduksjon «Erobreren» på NRK.

I «Broen» spiller han en miljøaktivist som går hardt til verks i miljøsakens navn.

Men hemmelighetskremmeriet rundt serien gjør at han ikke vil si mye om sin egen rolle.

– Jeg vil ikke si så mye om karakteren jeg spiller, men det er også fordi jeg ikke vet så mye. Manuset er hemmelig og skrives mens serien spilles inn. Det tror jeg har sine klare fordeler. Vet man at man er morderen klarer man ikke å la være å la seg påvirke. Da kan en liten skuling eller en annen minimal detalj avsløre plottet, rett og slett fordi det er helt naturlig for en skuespiller å ta rolleinformasjonen til seg. Så i krimserier handler det ikke bare om å lure publikum, men skuespillerne også.

Drømmer ikke om Hollywood

I en tid der alles øyne er rettet mot Skandinavisk krim, bør en rolle i en av de absolutt mest suksessfulle TV-seriene være et perfekt springbrett til andre land og større markdeder.

Etter suksessen til Kon-Tiki, lanseres Oftebro som vårt største skuespillerhåp her til lands. Selv velger han å bruke lite tid på Hollywood. .

– Selv om timingen er god, er det viktigste for meg å være med på en serie jeg selv synes er veldig bra. Utenlandsdrømmen bruker jeg veldig lite energi på. Det blir litt som å vinne i lotto, går man rundt og tenker på det hver dag, kommer det aldri til å skje noe som helst, annet enn at man blir skuffet eller bitter. Slike ting må bare skje av seg selv, tror jeg.

Mangel på stjernetid

Jakob Oftebro kom inn på Teaterhøyskolen i 2004 som 18-åring. Han var da tidenes nest yngste på det prestisjetunge studiet. Senere har han studert teaterfaget i København, der han også har hatt base de siste årene.

Da han fikk tilbud om en rolle i en av hans favorittserier, sammen med to av Skandinavias mest populære skuespillere, tok han tilbudet på flekken.

Men Oftebro gliser bredt da han forteller om hvordan gleden over å spille med Kim Bodnia og Sofia Helin fikk seg en snarlig knekk.

– Det er kjempegøy å spille mot Kim og Sofia, rent bortsett fra at jeg ikke har en eneste scene med noen av dem, ler 26-åringen. – Det skulle jeg selvfølgelig veldig gjerne hatt, men vi snakker mye fag sammen på settet og det er veldig inspirerende og lærerikt.

Hvem er morderen?

Mens NRK.no pakker sammen sakene, fortsetter morderjakten ufortrødent i grenseområdene mellom Danmark og Sverige.

Og for de som måtte lure, Jakob Oftebro er ikke morderen i «Broen». I hvert fall ikke så vidt han selv vet.

– Alle skuespillerne her nede går rundt og lurer på om det er de som er morderen. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på at det ikke er meg. Men det er jo veldig gøy å spille skurk, så det hadde ikke vært meg i mot, avslutter Oftebro, fortsatt usikker på om han spiller en større rolle i serien enn han kanskje har turt å håpe på. .

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober