NRK Meny
Normal

Har fått «ekstrajobb» som tolk på «Broen 2»

Jakob Oftebro har kapret en rolle i storserien «Broen». Tiden mellom opptak brukte det norske stjerneskuddet som tolk for svenske og danske kollegaer.

Jakob Oftebro

Jakob Oftebro er usikker på hva som skjer i oppfølgersesongen av 'Broen'. Hemmelighetskremmeriet er stort rundt suksesserien.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Under NRK.nos intervju med den svenske serieskaperen Hans Rosengren på settet av «Broen 2», stikker seriens danske produsent, Bo Erhardt, hodet innom med følgende spørsmål:

– Unnskyld, men forstår dere egentlig hverandre eller trenger dere hjelp?

Spørsmålet er som tatt ut av en tidløs forviklingssketsj fra et hvilket som helst skandinavisk land. Språkproblemene mellom nære naboer har vært kime til både irritasjon og muntrasjon i generasjoner, og ofte oppleves en samhandling over grensene som noe av en utfordring.

Men ikke alltid.

Bijobb som tolk

Noen timer tidligere møtte vi nemlig Jakob Oftebro på settet i Malmø. På vei inn i serveringsbåten, som for anledning gjør nytte som kombinert kafé og presserom, snakker Oftebro svensk og dansk om hverandre før han vrir om til norsk og hilser blidt på NRK.nos utsendte.

Skuespilleren mener han har snudd de potensielle språkproblemene til sin egen fordel.

– Noen språkbarriere har jeg aldri opplevd, hverken her eller tidligere. Jeg bor i København og har derfor lært meg flytende dansk. Svensk lærte jeg meg av en hakkete LP-plate med «Emil i Lønneberget». Men dansker forstår ikke svensk og det er ikke noe enklere den andre veien. Så for tiden har jeg fått rollen som en slags tolk, og bruker mye tid her nede på å oversette for begge leire, humrer han.

Artikkelen fortsetter under epsiode 2.

Hemmelig manus

Broen 2

Sofia Helin og Kim Bodnia spiller to etterforskere som prøver å løse en av deres vanskeligste saker i andre sesong av Broen.

Foto: SVT

26-åringen har god erfaring med roller i store TV-produksjoner. Han debuterte med TV2-serien «Hvaler» i 2010 og spilte senere hovedrollen i storproduksjon «Erobreren» på NRK.

I «Broen» spiller han en miljøaktivist som går hardt til verks i miljøsakens navn.

Men hemmelighetskremmeriet rundt serien gjør at han ikke vil si mye om sin egen rolle.

– Jeg vil ikke si så mye om karakteren jeg spiller, men det er også fordi jeg ikke vet så mye. Manuset er hemmelig og skrives mens serien spilles inn. Det tror jeg har sine klare fordeler. Vet man at man er morderen klarer man ikke å la være å la seg påvirke. Da kan en liten skuling eller en annen minimal detalj avsløre plottet, rett og slett fordi det er helt naturlig for en skuespiller å ta rolleinformasjonen til seg. Så i krimserier handler det ikke bare om å lure publikum, men skuespillerne også.

Drømmer ikke om Hollywood

I en tid der alles øyne er rettet mot Skandinavisk krim, bør en rolle i en av de absolutt mest suksessfulle TV-seriene være et perfekt springbrett til andre land og større markdeder.

Etter suksessen til Kon-Tiki, lanseres Oftebro som vårt største skuespillerhåp her til lands. Selv velger han å bruke lite tid på Hollywood. .

– Selv om timingen er god, er det viktigste for meg å være med på en serie jeg selv synes er veldig bra. Utenlandsdrømmen bruker jeg veldig lite energi på. Det blir litt som å vinne i lotto, går man rundt og tenker på det hver dag, kommer det aldri til å skje noe som helst, annet enn at man blir skuffet eller bitter. Slike ting må bare skje av seg selv, tror jeg.

Mangel på stjernetid

Jakob Oftebro kom inn på Teaterhøyskolen i 2004 som 18-åring. Han var da tidenes nest yngste på det prestisjetunge studiet. Senere har han studert teaterfaget i København, der han også har hatt base de siste årene.

Da han fikk tilbud om en rolle i en av hans favorittserier, sammen med to av Skandinavias mest populære skuespillere, tok han tilbudet på flekken.

Men Oftebro gliser bredt da han forteller om hvordan gleden over å spille med Kim Bodnia og Sofia Helin fikk seg en snarlig knekk.

– Det er kjempegøy å spille mot Kim og Sofia, rent bortsett fra at jeg ikke har en eneste scene med noen av dem, ler 26-åringen. – Det skulle jeg selvfølgelig veldig gjerne hatt, men vi snakker mye fag sammen på settet og det er veldig inspirerende og lærerikt.

Hvem er morderen?

Mens NRK.no pakker sammen sakene, fortsetter morderjakten ufortrødent i grenseområdene mellom Danmark og Sverige.

Og for de som måtte lure, Jakob Oftebro er ikke morderen i «Broen». I hvert fall ikke så vidt han selv vet.

– Alle skuespillerne her nede går rundt og lurer på om det er de som er morderen. Jeg er fortsatt ikke helt sikker på at det ikke er meg. Men det er jo veldig gøy å spille skurk, så det hadde ikke vært meg i mot, avslutter Oftebro, fortsatt usikker på om han spiller en større rolle i serien enn han kanskje har turt å håpe på. .

Kulturstrøm

  • Første rivetillatelse er gitt

    Plan- og bygningsetaten har gitt tillatelse til å rive regjeringsbygg 4 og Møllergata 17, de første tillatelsene som er gitt til det nye regjeringskvartalet. Etaten har ikke fått inn merknader til riving av disse to byggene.

  • Jakob Oftebro spiller Peer Gynt

    Det er nå endelig klart at Jakob Oftebro skal spille Peer Gynt på Gålå i august. Oftebro ble brannskadet under filminnspilling og det var usikkert om han kunne spille på Gålå. – Jeg gleder meg til å stå på scenen på Gålå med pappa og alle aktørene en gang til, sier Jakob Oftebro i en pressemelding.