Ikke lenger en voldelig psykopat

Skuespillerveteranen Kim Bodnia mener rollen i «Broen» har ført til at han får vist mer bredde som skuespiller. Men han blir fortsatt headhuntet når man trenger en voldelig psykopat.

Kim Bodnia

Kim Bodnia er klar for en ny sesong av «Broen». I sesong to av den populære serien forteller skuespilleren at rollene har blitt byttet om. Bodnias rollefigur søker nå støtte i den sosialt avstumpede Saga Norén.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Første sesong av «Broen» ble en følelsesmessig utfordring for den danske skuespillerveteranen Kim Bodnia. I sesongavslutning fikk seerne oppleve politimannen Martin Rohdes sorgreaksjon da han mistet sin eldste sønn.

Bodnia har tidligere fortalt NRK.no hvor vanskelig det var å spille inn de avsluttende scenene, men gledet seg allikevel til å ta fatt på en ny runde.

– En viktig del av å være skuespiller er å kunne skru følelsene av og på, og det har jeg mange års trening i. Dessuten liker jeg at jeg får lov til å gå i dybden på karakterene, og det får jeg virkelig gjort i «Broen».

– I serien har det har gått ett år siden avslutningen i første sesong. At handlingen finner sted så lang tid etter sønnens død, gjorde at det ikke ble så følelsesmessig tungt. Men dette var ikke noe jeg tenkte på og jeg gruet meg ikke i det hele tatt til å begynne. Samtidig er det tungt å spille en mann som har mistet sønnen sin, men det er jo slike utfordringer som gjør at jeg elsker å være skuespiller.

– Hva har skjedd med Martin siden sist?

– I sesong to er Martin tydelig preget av alt som har skjedd. Han har mistet sønnen, kan ikke dra hjem til kona som har forlatt ham, han går til psykolog og livet hans i praksis gått i stå.

Sofia Helin, Kim bodnia

Sofia Helin og Kim Bodnia slår seg sammen for ny morderjakt i Broen».

Foto: Kristian Rostad / NRK

Mykere machomann

Bodnia valgte å si ja til rollen for å vise en ny og mykere side av seg selv. Han tror serien har endret folks oppfatning av hvilke kvaliteter han besitter som skuespiller.
– «Broen» har endret mye og jeg blir ikke lenger bare forbundet med en tøff machofyr. Nå kommer det også andre type rolletilbud nå, så det er morsomt. Det virker som om folk ser litt annerledes på det jeg gjør enn før «Broen».

– Du har tatt et nytt skritt som skuespiller?

– Kanskje, men det er jo de som deler ut jobbene som bestemmer hva man får tilbud om. Så jeg blir fremdeles headhuntet til det jeg er mest kjent for. Trengs det en voldelig psykopat ringer de til Kim, og jeg er veldig fornøyd med å kunne gå inn å levert det som forventes gang etter gang, slår Bodnia fast.

Bodnia fikk sitt gjennombrudd med filmen «Pusher» som var regissert av Nicolas Winding Refn i 1996. Filmklassikeren om narkotrafikken i Københavns underverden fikk mye oppmerksomhet for sin brutale virkelighetsframstilling og bruk av nyskapende, filmatiske virkemidler. Bodnia bruker fortsatt lærdom fra filmen som basis for måten han jobber på i dag.

– Jeg la grunnlaget for teknikken jeg bruker i «Pusher», og fikk lov til å prøve ut mye nytt under innspillingen. Da innså jeg at om jeg går på jobb med full profesjonalitet og med vilje til å slippe følelsene løs, vil jeg levere varene. Det lever jeg etter den dag i dag.

Avskriver romanse

Forholdet mellom Saga og Martin er en sentral drivkraft i serien, men Bodnia har ingen tro på at seerne kan forvente seg en romanse mellom de to hovedpersonene.

– Jeg har absolutt ingen tanker i hodet om noe slikt når jeg spiller Martin. Han ser fortsatt på Saga som et barn og samtidig er hun den eneste personen han kan dele tapet av sønnen med. Hun var der da det skjedde, så hendelsen binder dem sammen på en helt annen måte enn noe seksuelt.

– I første sesong var det Martin som tok seg av Saga. Betyr dette at rollene nå er byttet om?

– Det kan man nok sikkert si. Martin er jo mer sårbar enn tidligere og trenger hjelp til å komme seg videre i livet. Dermed blir Saga en sterkere person enn før, så vi vil se nye trekk ved begge to i denne sesongen.

Fredag meldte NTB at det også kommer en sesong tre av Broen.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland