NRK Meny
Normal

Broen - mest populær i Norge

Første episode av Broens andre sesong ble sett av hele 2,6 millioner skandinaver, deriblant 631.000 nordmenn. Andelen TV-seere her hjemme er imidlertid høyere enn hos våre naboer.

Broen 2

Saga Norén og Martin Rohde slår an på NRK.

Foto: SVT

Til tross for at NRK sendte episoden et døgn etter nabokanalene DR og SVT, samlet hele 631.000 seere seg foran skjermen da Broen 2 hadde premiere i går kveld.

Kim Bodnia spiller Martin Rohde i Broen.

631.000 nordmenn fikk med seg Martin Rohdes sterke gjensyn med Broen.

Foto: DR/SVT/NRK

I Norge har Broen fått strålende kritikker. Dagbladet mente serien var feilfri, og klinket til med sekser på terningen. VG, Bergens Tidende og Side 2 mener også seerne bør ha høye forventninger og trillet fem på terningen.

– Dette er en bra start, og høyere seertall enn sist, sier analysesjef Kristian Tolonen i NRK.

Første episode av forrige sesong hadde 588.000 seere på NRK. Sammenlignet med en annen populær dansk krimserie, nemlig Forbrytelsen, som hadde under 500.000 seere, gjorde den det også betraktelig bedre.

– Det er høy seing på denne tiden av året. Ser man på de store programmene fra helgen er det bare Skavlan og Nytt på Nytt som hadde flere seere.

Tolonen ser ikke bort ifra at tallene kan stige etter hvert som serien skrider fram.

– Normalt sett stiger TV-tallene utover høsten, så det blir spennende å følge med på.

Mest populær i Norge

Når det gjelder sammenligningen av seertall mellom de skandinaviske landene, er Tolonen overrasket over at andelen TV-seere var høyere i Norge enn i seriens hjemland.

– Artig nok har Broen en større andel av TV-seerne i Norge enn i de andre skandinaviske landene.

I Sverige hadde episoden 1.220.000 seere, noe som var 34 prosent av alle TV-seere den kvelden. Tilsvarende tall for Danmark var 818.000 og 35 prosent andel.

I Norge var imidlertid andelen TV-seere oppe i 39 prosent. Sett i andelsprosent var dermed sesongpremieren mest populær i Norge.

Oftebro som gjennomgangsfigur

Jakob Oftebro

Norske Jakob Oftebro debuterer som Broen-skuespiller i andre episode.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Da NRK.no traff serieskaperen Hans Rosenfeldt under innspillingen av «Broen 2» i november i fjor, kunne han fortelle at det blir forviklinger i privatlivet til de to hovedpersonene i serien.

– Handlingen starter ett år etter avslutningen av den første sesongen. Martin sørger fortsatt over tapet av sønnen og befinner seg i en følelsesmessig hengemyr han ikke kommer opp av. Kona har forlatt ham og han lever alene. Saga har på sin side fått seg kjæreste for første gang, og dette byr naturlig nok på nye utfordringer for henne, sa Rosenfeldt til NRK.no.

Ny på rollelisten er norske Jakob Oftebro, som blir en av gjennomgangsfigurene i den nye sesongen. 27-åringen har bodd i Danmark i flere år, snakker flytende dansk og skal spille rollen som en dansk aktivist.

Her kan du lese om hans opplevelse på settet: Har fått «ekstrajobb» som tolk på «Broen 2»

Mer av Broen-skuespillerne blir det neste mandag, men også lørdag kveld. Da gjester Kim Bodnia og Sofia Helín Lindmo på NRK.

Svensk-dansk krimserie. Et lasteskip kolliderer med Øresundbroen. Når kystvakten kommer ombord oppdager de fem svenske og danske ungdommer i lasterommet. Ungdommene er bundet fast og sterket medtatte, og mannskapet på båten er forsvunnet. Dette er starten på en voldsbølge som gjør at det svenske og danske politiet igjen må samarbeide. Politietterforskerne Saga Norén og Martin Rohde blir satt på saken. Med Sofia Helin og Kim Bodnia. Sesong 2. (1:10)

Broen s02e01

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters