Hopp til innhold

Saga Noren forandres etter Aspergers-kritikk

Broen-skaperne gjør helomvending etter kritikken av rollefiguren Saga Norén. – Det var feil å overdrive fremstillingen av henne, sier forfatter Hans Rosenfeldt.

Broen 2

Broens manusforfatterne innrømmer at det var feil å bruke Saga Norén som delvis humorinnslag i krimserien.

Foto: SVT

Den dansk-svenske TV-serien Broen er blitt kritikerrost verden over, og rettighetene til serien er snart solgt til 150 land.

Men selv om de fleste lar seg begeistre av spenningsserien, har fremstillingen av den sosialt klønete kvinnelige hovedrollen, Saga Norén, fått kritikk.

Tar ikke Saga på alvor

Den norske forfatteren Gro Dahle, som selv har Aspergers syndrom, har vært blant dem som har kommet med krass kritikk. Hun hevder at fremstillingen av Saga Norén, spilt av Sofia Helin, nører opp under myter om at mennesker med Aspergers er kalde og uten empati.

– Den karikerte måten karakteren Saga Norén fremstilles på i Broen er for meg lite troverdig, sa Dahle.

Også fra bransjen har karakteren mottatt kritikk.

– Det er ikke mulig å ta Saga ordentlig på alvor, har filmkritiker Fredrik Sahlin i SVT uttalt.

Forfatteren av «Broen», Hans Rosenfeldt, har på sin side forsvart seg til VG med at de aldri har gitt Saga Norén noen diagnose, men at utgangspunktet var å skape en kvinne uten sosiale antenner.

Innrømmer overdrevet fremstilling

I et intervju med NRK om neste sesong av serien, kommer manusforfatteren kritikerne i møte.

Manusforfatter Broen, Hans Rosenfeldt

Manusforfatter Hans Rosenfeldt vil gjøre om på rollefiguren Saga Norén i tredje sesong av Broen.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Vi var veldig glade i Saga i den første sesongen, men kanskje ble vi for betatte av henne. Vi skrev et par scener i sesong to som kun er for comic relief eller morsomme scener med Saga. Det er nok de scenene som har fått folk til å reagere og ment at hun er blitt litt overdrevet, sier Rosenfeldt til NRK.

Han innrømmer at det var en feil å fremstille Saga Norén så karikert som hun er i sesong to.

– Ja, det er et manusmiss og en feil fra vår side, sier han.

– Jeg angrer på at vi lagde scenene som var rene humorscener. Saga er en karakter som det er takknemlig å lage humor av, men det bør skje i sammenheng med jobben eller hennes forhold til Martin, sier han.

 • Se siste episode: Broen

Flere endringer

Rosenfeldt jobber for tiden med å skrive de første episodene av sesong tre av krimserien. I sesongen som er ventet først i 2015, vil man tone ned de mest karikerte delene av rollefiguren til Saga Norén.

– Vi vil ikke ha rene komiscener med Sage i sesong tre, da blir hun igjen mer som i sesong en, sier han.

Neste sesong av Broen vil skille seg fra de foregående på flere måter, røper Rosenfeldt. I Broen 3 utforsker manusforfatteren mer de personlige livene til seriens to hovedroller, spilt av Sofia Helin og Kim Bodnia.

– Broen kommer til å være med nå også. Men plottet innledes ikke ved Øresundbroen en gang til. Det føles litt gjort, forteller Rosenfeldt.

Kulturstrøm

 • Kygo kjøper Oslo-leilighet til 23,5 mill.

  Bergensartisten Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahl har nylig kjøpt seg en leilighet på Aker Brygge i Oslo. Prisen for toppleiligheten på 96 kvadratmeter er ikke mindre enn 23,5 millioner kroner, skriver DN.

  Kygo er tidligere kjent på eiendomsmarkedet for å ha kjøpt tidenes dyreste bolig i Bergen.

  Kygo stakk av med den jeve prisen P3-prisen under P3 Gull 2019.
  Foto: Simen Schulerud, NRK
 • Hollywoods A-kjendiser vil endre fotballen

  Natalie Portman er en av grunnleggerne bak et nytt fotballag i Los Angeles. Med Angel City vil hun gjøre kvinnefotballen like verdsatt som herrefotballen.

  Det hjelper å ha støtte fra det som må være tidenes mest celebre eiere. Men Los Angeles har ikke hatt et kvinnelag på 13 år.

  Kan en gruppe Hollywood-stjerner virkelig endre fotballen?

 • Kate Bush håver inn millioner etter «Stranger Things»-suksessen

  Etter at Kate Bush-låten «Running Up That Hill» fra 1985 ble brukt i sesong fire av Netflix-serien «Stranger Things» har den mildt sagt fått nytt liv.

  Bush har i sommer toppet hitlistene i flere land, og nå melder NME at de britiske artisten har tjent inn over 22 millioner kroner på gjenopplivelsen av låten. Det er nettstedet Luminate som har regnet seg frem til denne summen.

  Låten var på et tidspunkt i juni den mest strømmede sangen i verden.

  Cover av Hounds of Love av Kate Bush