Saga Noren forandres etter Aspergers-kritikk

Broen-skaperne gjør helomvending etter kritikken av rollefiguren Saga Norén. – Det var feil å overdrive fremstillingen av henne, sier forfatter Hans Rosenfeldt.

Broen 2

Broens manusforfatterne innrømmer at det var feil å bruke Saga Norén som delvis humorinnslag i krimserien.

Foto: SVT

Den dansk-svenske TV-serien Broen er blitt kritikerrost verden over, og rettighetene til serien er snart solgt til 150 land.

Men selv om de fleste lar seg begeistre av spenningsserien, har fremstillingen av den sosialt klønete kvinnelige hovedrollen, Saga Norén, fått kritikk.

Tar ikke Saga på alvor

Den norske forfatteren Gro Dahle, som selv har Aspergers syndrom, har vært blant dem som har kommet med krass kritikk. Hun hevder at fremstillingen av Saga Norén, spilt av Sofia Helin, nører opp under myter om at mennesker med Aspergers er kalde og uten empati.

– Den karikerte måten karakteren Saga Norén fremstilles på i Broen er for meg lite troverdig, sa Dahle.

Også fra bransjen har karakteren mottatt kritikk.

– Det er ikke mulig å ta Saga ordentlig på alvor, har filmkritiker Fredrik Sahlin i SVT uttalt.

Forfatteren av «Broen», Hans Rosenfeldt, har på sin side forsvart seg til VG med at de aldri har gitt Saga Norén noen diagnose, men at utgangspunktet var å skape en kvinne uten sosiale antenner.

Innrømmer overdrevet fremstilling

I et intervju med NRK om neste sesong av serien, kommer manusforfatteren kritikerne i møte.

Manusforfatter Broen, Hans Rosenfeldt

Manusforfatter Hans Rosenfeldt vil gjøre om på rollefiguren Saga Norén i tredje sesong av Broen.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

– Vi var veldig glade i Saga i den første sesongen, men kanskje ble vi for betatte av henne. Vi skrev et par scener i sesong to som kun er for comic relief eller morsomme scener med Saga. Det er nok de scenene som har fått folk til å reagere og ment at hun er blitt litt overdrevet, sier Rosenfeldt til NRK.

Han innrømmer at det var en feil å fremstille Saga Norén så karikert som hun er i sesong to.

– Ja, det er et manusmiss og en feil fra vår side, sier han.

– Jeg angrer på at vi lagde scenene som var rene humorscener. Saga er en karakter som det er takknemlig å lage humor av, men det bør skje i sammenheng med jobben eller hennes forhold til Martin, sier han.

 • Se siste episode: Broen

Flere endringer

Rosenfeldt jobber for tiden med å skrive de første episodene av sesong tre av krimserien. I sesongen som er ventet først i 2015, vil man tone ned de mest karikerte delene av rollefiguren til Saga Norén.

– Vi vil ikke ha rene komiscener med Sage i sesong tre, da blir hun igjen mer som i sesong en, sier han.

Neste sesong av Broen vil skille seg fra de foregående på flere måter, røper Rosenfeldt. I Broen 3 utforsker manusforfatteren mer de personlige livene til seriens to hovedroller, spilt av Sofia Helin og Kim Bodnia.

– Broen kommer til å være med nå også. Men plottet innledes ikke ved Øresundbroen en gang til. Det føles litt gjort, forteller Rosenfeldt.

Kulturstrøm

 • Fire semifinalevinnere i Virtuos

  Ti musikktalenter konkurrerte fredag om fire finaleplasser i NRKs klassiske solist-konkurranse Virtuos 2020. Vinnerne som går videre til finalen er Nikita Khnykin, piano, Daniil Letiagin, slagverk, Balder Hella Mikkelsen, cello og Mathias Rugsveen, trekkspill. Finalen avholdes lørdag 21. mars.

  Vinnere av semifinalen i Virtuos
  Foto: Robert Rønning / NRK
 • Bibliotekene ser digitale mørketall

  Halvparten av dem som henvender seg i skranken på Trondheim folkebibliotek trenger hjelp til noe helt annet enn å finne riktig bok. – Det er blitt et klasseskille. Det er sårt å se, sier Torunn Tømmervold, veileder ved Trondheim folkebibliotek.