Hopp til innhold

Koffeinfri kaffe i smug til norsk regissør

LONDON (NRK): Den anerkjente norske filmregissøren Morten Tyldum roses av filmstjernene for sitt arbeid med Hollywood-debuten «The Imitation Game». Så iherdig jobbet han, at skuespillerne måte gi ham koffeinfri kaffe i hemmelighet for å holde energinivået hans nede.

Innslag fra Lørdagsrevyen.

VIDEO: Skuespillerne skryter av Tyldum

Han ser tilsynelatende rolig ut, regissør Morten Tyldum, enten han gjør seg klar til sitt 45. tv-intervju, eller går opp en rød løper. Men skinnet bedrar, skal vi tro folkene han jobbet med på sin Hollywood-debut, «The Imitation Game».

Filmen om det engelske mattegeniet Alan Turing som var med på å knekke nazistenes enigmakode under 2. verdenskrig. Når NRK møter noen av hovedskuespillerne til intervju om filmene, er det som alt formelt forsvinner bort i det spørsmål om Morten Tyldums arbeidsmåter dukker opp.

– Koffeinholdig

Benedict Cumberbatch.

Benedict Cumberbatch spiller hovedtollen som Alan Turing.

Foto: Jack English / SF Norge

– Hvordan han var på settet? Koffeinholdig! Svarer Keira Knightley («Pride & Prejudice», «Pirates Of The Carribean» m.fl.) raskt. Hun spiller Joan Clarke i filmen, en svært begavet kvinne som var del av teamet som jobbet med å løse koden, og som i en periode var forlovet med hovedpersonen Alan Turing.

– Veldig koffeinholdig, gjentar hun. – Vi måtte ta en prat med assistenten hans..(ler)..uten at han visste det, så fikk han koffeinfri kaffe etter omtrent midt på dagen. Ellers gikk alt sååå fort, og han var så ivrig at vi ikke skjønte et ord av hva han sa! Så det ble koffeinfri kaffe fra da av.

- Jeg har ALDRI sett noen drikke så mye kaffe i løpet av en i dag i hele mitt liv! Mannen er en liten koffeinholdig maskin, legger Allen Leech («Downton Abbey») til.

Publikumssuksess

Filmen hadde premiere i Storbritannia for tre uker siden, og hadde den nest beste premierehelgen av alle filmer dette året, kun slått av storfilmen «Interstellar». Den hadde premiere på en håndfull kinoer i Los Angeles og New York sist helg, men klarte likevel å oppnå de nest høyeste gjennomsnittsinntektene per kino så langt i år.

Den har fått flere priser i Storbritannia, USA og Canada allerede, og er for lengst tippet å være en het Oscar-kandidat i mange kategorier, også for regi. Regissøren selv tar det hele med knusende ro.

– Altså … det er vanskelig å ta over seg. blir den nominert til Oscar, og vinner noen priser, så er det selvfølgelig fantastisk. Man er i en boble når man lager en film, man driver ikke og tenker på det. Så for meg er det viktigst det med oppmerksomheten, og at flere vil se filmen, sier Tyldum.

Fra The Imitation Game.

Den hemmelige gruppen som jobbet med å knekke nazi-kodene. Keira Knightley som Joan Clarke, Matthew Beard som Peter Hilton, Benedict Cumberbatch som Alan Turing, Matthew Goode som Hugh Alexander og Allen Leech som John Cairncross.

Foto: Jack English / SF Film Norge

LES OGSÅ: Norsk film trekker publikum i USA

LES OGSÅ: Etterkommere raser mot Tyldums storfilm

Snakker varmt om filmen

Før han begynner å snakke varmt om den, slik han gjør på alle spørsmål som handler om ham selv.

I hovedrollen som geniet Alan Turing finner vi Benedict Cumberbatch, kjent fra TV-serien «Sherlock Holmes» og filmer som «Hobbiten«, «The Fifth Estate» og «Muldvarpen». Han omtales ofte som filmbransjens mest ettertraktede skuespiller, og har mottatt mange lovprisninger for sin rolletolkning.

Turing var en eksentrisk mann, og hadde problemer med å få venner. Han var i tillegg homofil, noe som var strengt forbud i Storbritannia på den tiden. Han ble avslørt som homofil, og måtte gjennomgå kjemisk kastrasjon for å slippe fengsel. Han tok til slutt sitt liv ved å spise av et syre-injisert eple. Det er flere konspirasjonsteorier knyttet til selve dødsfallet.

LES OGSÅ: God premierehelg for Tyldum-film

LES OGSÅ: Britisk avis: Homosex-scene fjernet fra Tyldum-film

"Hodejegerne" ble Hollywood-billetten

Regissør Morten Tyldum debuterte med den Amandavinnende filmen «Buddy» i 2003. Deretter hadde han regien på Varg Veum-filmen «Falne Engler» i 2008, før han slo gjennom for alvor med «Hodejegerne» i 2011, basert på boken til Jo Nesbø med samme navn. Da åpnet mulighetene seg også i Hollywood.

Benedict Cumberbatch og Keira Knightley.

Til tross for at Alan Turing var homofil, forlovet han seg med og delte også leilighet med kollega Joan Clarke.

Foto: Jack English / SF Norge

– Det er en læreprosess. Det er et annet system, det er annen måte å jobbe på, men det som faktisk slo meg er hvor lite miljø det egentlig er. Alle kjenner alle, og egentlig er Hollywood hovedsakelig fylt med mennesker som elsker film, og har lyst til å lage bra film. Men jeg er veldig glad for at det ble denne filmen som ble min første, sier Morten Tyldum, før han igjen flytter fokuset fra seg selv og til filmen.

Skuespillerne har alle sett «Hodejegerne» og elsket den.

– Rett før jeg møtte ham, tre måneder før innspillingen, så jeg «Hodejegerne» for andre gang, forteller Allen Leech.

– Jeg tok den med meg hjem for å vise foreldrene mine, det var favorittfilmen min fra året før, jeg var en stor fan av ham. Han er en fantastisk regissør, legger han til.

LES OGSÅ: Når vi minnes gamle helter om igjen

LES OGSÅ: Middels anmeldelser for Tyldum-film

– En tikkende klokke

Også storstjernen Benedict Cumberbatch likte filmen.

– På grunn av «Hodejegerne» fikk han mange gode typiske Hollywood-manuskripter, ting han hadde gjort før som han kunne lage i større skala. Dette var derimot en mindre, mer spennende historie, men ikke nødvendig en thriller som sådan. Han klarte likevel å gjøre den til det, jeg visste han ville få det til, gjøre det til en tikkende klokke, at de slåss mot tiden, en gåte de måtte løse fordi landet sultet.

Benedict Cumberbatch og Keira Knightley.

Etter krigen ble Alan Turing arrestert og dømt for sin homofili. Han fikk valget mellom fengsel eller kjemisk kastrasjon. Han valgte det siste, så han kunne jobbe videre med sine prosjekter. Medisinene gjorde ham imidlertid svært syk, og han tok til slutt sitt eget liv, uten å få noen anerkjennelse for sin innsats under krigen. Her sammen med sin tidligere kollega og forlovede Joan Clarke, spilt av Keira Knightley

Foto: Jack English / SF Norge

– Jeg hadde sett «Hodejegerne» tidligere, og syntes den var strålende, sier Knightley.

– Hvor spennende den var, men også ut fra budsjettet, hvor storartet det så ut. Jeg syntes han var et veldig interessant valg for denne typen film, og jeg synes han har gjort det veldig bra!

LES OGSÅ: Norsk regissør på rød London-løper

Ros for jobben

For folkene han har jobbet sammen med har lagt merke til mer enn bare kaffedrikkingen hans. Noen, som den amerikanske manusforfatter Graham Moore kan knapt styre seg når han skal snakke om Tyldum.

– Morten Tyldum er et av mine favorittmennesker, i hele verden. Da jeg møtte ham, ble jeg vilt forelsket i ham i løpet av bare noen minutter. Dette måtte bli regissøren av denne filmen, det var ingen andre som kunne gjøre det. Dette er min første film, det er Mortens fjerde. Jeg lærte mer om kinofilm av Morten enn jeg har gjort av noen, gjennom hele livet.

Benedict Cumberbatch og Charles Dance.

Benedict Cumberbatch som Alan Turing og Charles Dance (kjent fra bl.a. Game Of Thrones) som kommandant Denniston.

Foto: Jack English / SF Norge

Alan Turing var altså engelsk, historien om handler Storbritannia under 2. verdenskrig. Skuespillerne er britiske, men manusforfatteren (og produsentene) er altså amerikanske, men regissøren norsk. Hvordan gikk egentlig det, spør NRK Keira Knightley.

– Morsom å jobbe med

– Hehe, det var en del ganger hvor vi måtte si «nei, det ville vi nok ikke gjort», eller «nei, vi sier det ikke sånn» (ler). Fordi alle andre av medarbeiderne og skuespillerne var engelske, så hadde vi et godt øye på det britiske ved det hele, men han (Morten Tyldum) klarte seg bra, og han var den første som ville si «jeg er jo norsk, så si fra hvis det er noe som ikke stemmer helt».

– Han var veldig morsom å jobbe med, sier Benedict Cumberbatch.

– Han er følsom, han er en fantastisk historieforteller, han har en fantastisk på settet, og det trenger du med stramme tidsfrister. Vi deler begge den samme lidenskapen for hovedkarakteren, og selve prosessen med å lage film. Hvis vi kunne bestemme, hadde vi fortsatt drevet med innspillingen. Han er fantastisk, en kjær venn og et utrolig talent, legger han til.

Noen kontroverser har det vært i ettertid. Noen mente Alan Turings homofile legning ble dysset for mye ned i filmen, mens etterkommere av andre personer som portretteres, har vært uenige i fremstillingen av hvordan de egentlig var.

Benedict Cumberbatch.

Ikke alle syntes Turing arbeidet fort nok, og kommandant Denniston som var leder for leiren der prosjektet pågikk ville kaste ut Alan Turing da han ikke var fornøyd med fremgangen.

Foto: Jack English / SF Norge

Mye ros

Slik det ofte er når det lages film basert på virkelige hendelser og personer. Like fullt har hovedvekten av kritikkene vært svært gode, både hva regissør og skuespillere angår.

– Det har vært fantastisk. Twitter har eksplodert og det har vært veldig mye rosende. Det har vært fint. Slitsomt, men gøy, sier Morten Tyldum selv.

«The Imitation Game» har foreløpig kun hatt premiere i USA og Storbritannia, men lanseres i flere andre land om en uke. Til Norge kommer filmen først den 25. desember, altså 1. juledag.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.