Hopp til innhold

Britisk avis: Homosex-scene fjernet fra Tyldum-film

«The Imitation Game» har fått kritikk for å fokusere for lite på hovedpersonens seksuelle legning. Ifølge The Sunday Times skal manusforfatterne ha fjernet en sexscene mellom to menn.

Morten Tyldums første internasjonale storfilm, The Imitation Game, har fått god mottagelse i USA, har vunnet publikumsprisen under filmfestivalen i Toronto og har av mange blitt tippet som en mulig Oscar-kandidat.

I filmen spiller Benedict Cumberbatch matematikeren Alan Turing, som knakk den tyske Enigma-koden under andre verdenskrig. Turing ble i 1952 dømt for homofili, som frem til 1967 var ulovlig i Storbritannia. Som straff måtte han gjennomgå en hormonbehandling for å dempe sine seksuelle lyster.


Fjernet scene

I en spalte i den britiske avisen Sunday Times, skriver filmjournalisten Jonathan Dean at førsteutkastet til filmen inneholdt en sexscene mellom Alan Turing og en annen mann.

Manusforfatter Graham Moore skal ha fjernet scenen i den endelige versjonen av manuset.

I Storbritannia har filmen fått en mer blandet mottagelse enn i USA. The Telegraph etterlyste et større fokus på Turings seksualitet, mens The Guardian mener filmen ikke makter å kaste nytt lys over det som i Storbritannia er en velkjent historie.

Blandet mottagelse

I et intervju med underholdningsnettstedet The Wrap, forsvarer Morten Tyldum og Benedict Cumberbatch fraværet av sexscener i filmen.

– Det var et veldig bevisst valg. Han hadde ikke noen seksuelle forhold i den perioden filmen baserer seg på, så den er historisk korrekt. Det at han er homofil, er bare en side av den karakteren vi ville vise, sier Morten Tyldum.

– Hvis du trenger å se en sexscene for å skjønne at han er homofil, så er det ikke noe håp for subtil historiefortelling. Dialogen i filmen er så tydelig, at jeg aldri følte manuset trengte en sexscene, sier Cumberbatch, som fikk sitt store gjennombrudd som Sherlock Homes i BBC-serien «Sherlock».

Flere Hollywood-filmer

«The Imitation Game» har premiere i Storbritannia 14. november, og kommer på amerikanske kinoer i slutten av måneden. Det norske publikum må vente til første juledag for å se Tyldums nye film.

Den norske regissøren, som er kjent for filmer som «Buddy» og «Hodejegerne», har allerede blitt hanket inn til flere storfilmer.

I sommer meldte Variety at Tyldum skal regissere thrilleren «Chain of Events», som er basert på en bok av den svenske forfatteren Frederick T. Olsson.

I september ble nordmannen klar for nok en romanbasert film, nemlig science fiction-boka «Pattern Recognition».

Morten Tyldum står bak åpningsfilmen på London Film Festival som åpner i kveld.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober