Hopp til innhold

Norsk film trekker publikum i USA

Den norsk-regisserte filmen «The Imitation Game» hadde årets nest beste åpningshelg på kino i USA denne helga.

THE IMITATION GAME

POPULÆR FILM ÅPNINGSHELGEN: Keira Knightley og Benedict Cumberbatch i den norsk-regisserte filmen «The Imitation Game». Filmen gjør det bra på amerikanske kinoer.

Foto: Jack English / 2014 The Weinstein Company

Morten Tyldum på Hollywood Awards

NORSK REGISSØR: Morten Tyldums film «The Imitation Game» trekker publikum i USA.

Foto: Chris Pizzello / Ap

Amerikansk kinopublikum fikk en smakebit av «The Imitation Game» i Thanksgiving-helga.

Og det likte de tydeligvis godt.

Ifølge USA Today klarte Hodejegerne-regissør Morten Tyldums film om den geniale britiske matematikeren Alan Turing, å spille inn 3,5 millioner kroner til tross for at den kun ble spilt på fire kinoer.

Den havner dermed på andreplass, bak Wes Anderson's Grand Budapest Hotel som ble sluppet på amerikanske kinoer i vår.

I Storbritannia har filmen fått blandet kritikk.

Publikumspris i Toronto

«The Imitation Game» med Benedict Cumberbatch i hovedrollen vant publikumsprisen på filmfestivalen i Toronto i september. Tolv av filmene som har vunnet prisen siden årtusenskiftet har enten blitt nominert til, eller vunnet, en Oscar-pris det påfølgende året.

Benedict Cumberbatch, som har hovedrollen som Alan Turing har fått overveldende kritikker. Skuespilleren er mest kjent frå BBC-serien Sherlock, og den nylige skurkerolle i «Star Trek Into Darkness».

IG_05692

HOVEDROLLER: Benedict Cumberbatch og Keira Knightley har store roller i «The Imitation Game».

Foto: Jack English

Etterkommere raser mot filmen

Det samme har filmen, som hauses opp som Oscar-potensial, men den har ikke bare blitt møtt med lovord.

Flere kritikere har påpekt at filmens handling avviker kraftig fra historiske fakta, og det på en måte som setter den historiske Alan Turing i et dårlig lys.

NRK skrev tidligere at barnebarna til kommandør Alastair Denniston reagerer på at bestefaren blir fremstilt som skurk i Morten Tyldums «The Imitation Game».

Også Keira Knightley, kjent for sin rolle i Love Actually samt en rekke store kostymedrama, har en stor rolle i det historiske dramaet.

Første juledag har filmen premiere i Norge.

THE IMITATION GAME

THE IMITATION GAME: Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode, Benedict Cumberbatch og Allen Leech i «The Imitation Game».

Foto: Jack English

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.