Hopp til innhold

«Skam» fikk språkpris

– Om vi klarer å få ungdommer til å lytte til hverandre på tvers av landegrensene, så er det veldig kult, sier regissør og manusforfatter Julie Andem, som i ettermiddag mottok Nordens Språkpris for TV-serien «Skam».

Julie Andem og Linda Hofstad Helleland

Serieskaper Julie Andem (til høyre) sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland. TV-serien «Skam» mottok mandag Nordens språkpris 2016 for sin evne til å engasjere et ungt nordisk publikum.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Ungdomsserien har blitt en enorm snakkis i hele Skandinavia, og er nå hedret for sin evne til å engasjere et ungt nordisk publikum og bygge opp positive holdninger til nabospråkene.

Under prisutdelingen sa kulturminister Linda Hofstad Helleland at hun er svært stolt når hun reiser rundt i Norden og opplever at alle spør når det kommer mer «Skam»-innhold.

– En veldig stor opplevelse for en kulturminister, oppsummerte hun.

Even og Isak liggende på sengen i en scene fra den tredje sesongen av Skam

VINNER SPRÅKPRIS: Ungdomsserien «Skam» er årets vinner av Nordens språkpris 2016.

Foto: Skam / NRK P3

Skuespillerne endrer replikkene

Serieskaper Julie Andem sier at hun måtte gå i seg selv da hun hørte at Skam hadde vunnet en språkpris:

– Hvor mye av kreden skal vi i redaksjonen ha for språket? Som regel skriver jeg replikkene på «ungdomsspråk», altså sånn jeg tror de snakker. Så kommer skuespillerne inn og redder det kleine manuset med å si ting på sin egen måte, sier hun, og legger til at hun er svært glad for prisen:

– Vi er opptatt av å få ungdom til å prate og lytte til hverandre. Om vi klarer det på tvers av landegrenser, så er det veldig, veldig kult.

Musikksjef i P3 Håkon Moslet

FORNØYD: Redaksjonssjefen i P3, Håkon Moslet, legger ikke skjul på at han synes «Skam» er en verdig vinner.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Vel fortjent, sier en ubeskjeden og stolt redaksjonssjef i P3, Håkon Moslet.

– «Skam» har fått skandinavisk ungdom til å interessere seg for norsk og innse at vi tilhører samme språkfamilie – serien bygger språkbro til resten av Norden, oppsummerer Moslet.

Juryens dom

For det er ingen tvil om at Skam er i ferd med å ta av i våre nærmeste naboland. Facebook-trafikken knyttet til serien er nemlig større i både Danmark og Sverige enn i Norge.

Retriever har undersøkt hvor mange innlegg, likes og delinger knyttet til Skam-relatert innhold de siste fem dagene. Fasit er at Facebook-trafikken rundt Skam er 18 prosent større i Danmark enn i Sverige.

Og det er nettopp «Skam» sin evne til å skape interesse i nabolandene for det norske språket som har gjort valget enkelt for juryen i år.

– I år var det ikke noen tvil når vi først begynte å diskutere og se på den effekten «Skam» har. Og nettopp den interessen «Skam» har vekket uavhengig av at noen har misjonert for det, så har serien skapt en språkforståelse hos yngre målgrupper som er helt avgjørende for et nordisk fellesskap i framtiden, sier Leif Holst Jensen, jurymedlem og nestleder i Foreningen Norden.

Leif Holst Jensen

LETT FOR JURYEN: Det var enkelt å velge ut årets vinner ifølge jurymedlem og nestleder i Foreningen Norden, Leif Holst Jensen.

Foto: Foreningen Norden

Ifølge Jensen har «Skam» gitt et løft til det norske språket rundt om i Skandinavia.

– De har skapt en interesse for det norske språk i målgrupper i andre land som normalt ikke har noen interesse i, eller som tvert imot mener at norsk språk er litt teit, sier Jensen.

Og hvordan danskene mener rollefigurene i Skam snakker kan du se her:

Les også: «Skam»-fansen leter etter svar i «Pretty Woman»

Les også: Internasjonal heider til «Skam»

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters