Hopp til innhold

– Hemmelighetsfull er mellomnavnet mitt

Hun har et av verdens mest myteomspunne yrker, og takker aldri ja til å møte pressen ansikt til ansikt. I et eksklusivt intervju møter NRK en av Michelin-guidens hemmelige inspektører.

JAPAN-FRANCE-GASTRONOMY-FOOD-MICHELIN

Det er andre gang Michelin publiserer en egen guide for de nordiske landene. Bildet er et illustrasjonsbilde og viser Michelin-guiden for Tokyo 2016.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

– Våre valg kan være svært viktig for mange mennesker, men vi tenker ikke at vi har makt. Vi reflekterer bare det våre inspektører erfarer, sier Rebecca Burr, inspektør og sjefredaktør for Michelin Nordic Guide 2016.

Det er hennes team som bestemmer om norske restauranter får en, to, tre eller ingen Michelinstjerner når den nordiske guiden presenteres i København onsdag klokken 10.

– Guddommelig rolle

Andreas Viestad

Andreas Viestad er en norsk forfatter, journalist og matskribent. Han er redd Michelin-inspektørene blir behandlet annerledes enn andre restaurantgjester i Norge.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Det finnes ingen bilder av Rebecca Burr på nettet, for hun møter aldri pressen. NRK snakker med henne på et telefonnummer som ikke kan spores.

For å bli inspektør må man ha minst syv års erfaring fra restaurant og hotell, og helst ha jobbet på et kjøkken, forteller Burr.

– Jeg mottar flere søknader hver dag. Det er kjekt at det er stor interesse for jobben, men dessverre har vi ingen ledige stillinger, sier hun.

Forfatter og matskribent, Andreas Viestad, mener Michelin har fått en nærmest guddommelig rolle som dem som gir stjerner, men aldri forteller hvordan de jobber eller hvilke kriterier de stiller.

Det kan være positivt når de gjør en god jobb, men negativt hvis inspektørene gjør en dårlig jobb.

– De siste årene har det kommet frem at de ikke jobber så grundig som de liker å late som. Tidligere inspektører har fortalt om stort arbeidspress og at de ikke besøker alle restaurantene, forteller Viestad.

Anonyme inspektører

Tre uker hver måned er Burr på reisefot. Hver kveld i en ny restaurant. Når NRK snakker med henne vil hun ikke fortelle i hvilket land hun befinner seg i.

– Vi må være anonyme. Det er mange små byer i Europa og rykter sprer seg fort, forteller Burr.

Andreas Viestad er redd for at Michelin mister effekten av å være anonym når de kommer til Norge. Derfor blir ikke inspeksjonen reell, mener han.

– Det er et viktig poeng at det skal være umulig å bestikke inspektørene og at man ikke skal vite når de kommer. Men i Norge og i Norden er det veldig lett å oppdage dem, sier Viestad.

Fungerer ikke i Norden

Han forteller at hele restaurantmiljøet får vite det dersom en inspektør er i byen og at de derfor får en egen behandling.

Burr innrømmer at det er utfordrende å besøke norske restauranter. Hun mener det er særlig reserveringen som gjør det vanskelig.

– Restauranteierne er profesjonelle og kjenner sine kunder. Det hadde vært bra for oss dersom vi kunne dukke opp på en fredag kveld, men vi må reservere lang tid i forveien og da kan de finne ut hvem vi er.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.