Michelin: – Fant ikke det nivået vi håpet på utenfor Oslo

Michelin-guidens internasjonale direktør sier til NRK at de besøkte restauranter også i andre norske byer enn Oslo, uten å finne noe som var verdt stjerner.

Maaemo

TO STJERNER: Maaemo var blant fire Oslo-restauranter som fikk stjerner i årets Michelin-guide, men flere er skuffet over at guiden ikke har fått øynene opp for restaurantene utenfor hovedstaden.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I dag ble en frittstående restaurantguide for Norden publisert av Michelin. På forhånd var det forventet at også restauranter i byer utenfor Oslo for første gang kunne bli tildelt stjerner.

Skuffet

Michael Ellis

PÅ TUR: Michelin-sjef Michael Ellis sier at de besøkte flere norske byer, uten å finne det nivået de håpet på.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Men dette skjedde ikke.

Fire restauranter i Oslo kan nå smykke seg med til sammen fem Michelin-stjerner. Samtidig har Sverige 22 stjerner i 19 restauranter fordelt på tre byer, mens Danmark har 21 stjerner fordelt på to byer (se full oversikt i faktaboksen).

Michelin-premiert kjøkkensjef og programleder Eyvind Hellstrøm sier til NRK.no at han er skuffet på vegne av flere norske restauranter.

Men også på vegne av byene Trondheim, Bergen og spesielt Stavanger, som jeg mener er Norges beste restaurantby.

Ingen norske restauranter utenfor Oslo er heller premiert med stempelet Bib Gourmand, som er nivået under stjerne.

Motiverte

Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis avviser overfor NRK at de bare har vært i Oslo:

– Besøkte dere også andre byer i Norge, som Bergen, Stavanger og Trondheim?

– Det gjorde vi, men vi fant ikke det nivået vi hadde håpet på. Men det er nok bare et tidsspørsmål før det skjer. Jeg tror at kjøkkensjefene er motiverte av Michelin, sier han.

NRK har vært i kontakt med det som regnes som to av de beste norske restaurantene utenfor Oslo, Re-Naa i Stavanger og Lysverket i Bergen. Begge tviler på at de har hatt Michelin-inspektører på besøk.

– Utidig

André Blomberg-Nygård

SKUFFET: André Blomberg-Nygård mener det er utidig av Michelin å uttale seg negativt om nivået i norske byer.

Foto: Bringedal,Terje / VG

Kokk og restaurantanmelder André Blomberg-Nygård hevdet før stjerneutdelingen at Michelin ikke hadde vært på noen restauranter i Bergen. Dette står han fortsatt ved.

– Ellis sine uttalelser for stå for seg selv, men ingenting tyder på at de har vært der, og det er skuffende, sier han.

Han mener likevel at det er ekstra skuffende dersom de faktisk har vært der – og at de ikke mener at nivået er godt nok.

– I så fall er jeg og guiden veldig uenig om hva som er en god restaurant. Og uansett, så er det utidig av dem å hevde at nivået ikke holder mål. Det er ikke Michelin-guiden sin oppgave å snakke om hva som ikke er godt nok, sier han.

Matskribent Andreas Viestad sier til NTB at han tror det handler om budsjett når de ansatte i guiden ikke reiser mer rundt i landet.

– Kanskje de ikke gidder eller har råd. I hvert fall prioriterer de det ikke på samme måte som de ville ha gjort i Frankrike eller Italia, sier han.

Oslorestauranten Maaemo beholder sine to stjerner i Michelinguiden. Det ble klart idag.

VIDEO. Maaemo beholder sine to Michelin-stjerner

Laster kart, vennligst vent...

Norge

Laster kart, vennligst vent...

København

Laster kart, vennligst vent...

Stockholm

Laster kart, vennligst vent...

Gøteborg

Laster kart, vennligst vent...

Malmø

Laster kart, vennligst vent...

Helsinki

Laster kart, vennligst vent...

Danmark

Kulturstrøm

 • Pink hyller strandhåndballjentene

  Den amerikanske artisten Pink skriver på Twitter at hun er stolt av det norske kvinnelaget i strandhåndball, som har protestert mot trusepåbudet under konkurransene. Hun mener at det internasjonale håndballforbundet bør bøtelegges for sexisme, og tilbyr seg å betale den ilagte boten.

  Pink skriver om norsk strandhåndball på Twitter
  Foto: Skjermdump fra Twitter
 • Britney Spears foreslår ny verge

  Ifølge kjendis-nettstedet TMZ har sangeren og pop-ikonet Britney Spears og hennes nye advokat Matt Rosengart mandag levert rettsdokumenter med forslag til hvem de vil skal ta over vergemålet etter hennes far. De skriver at det er den autoriserte regnskapsføreren Jason Rubin som nå foreslås som Spears’ nye verge.

 • Se Festivalsommer fra Malakoff

  Programleder Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor artister osm Dagny, Malin Pettersen og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.

  Markus Bailey sjekker stemningen på Malakoff-festivalen hvor bla. Dagny og Kjartan Lauritzen spiller blant fjell og fjord på Nordfjordeid.

Flere kulturnyheter