I dag ble en frittstående restaurantguide for Norden publisert av Michelin. På forhånd var det forventet at også restauranter i byer utenfor Oslo for første gang kunne bli tildelt stjerner.
Skuffet
Men dette skjedde ikke.
Fire restauranter i Oslo kan nå smykke seg med til sammen fem Michelin-stjerner. Samtidig har Sverige 22 stjerner i 19 restauranter fordelt på tre byer, mens Danmark har 21 stjerner fordelt på to byer (se full oversikt i faktaboksen).
- Les mer:
Michelin-premiert kjøkkensjef og programleder Eyvind Hellstrøm sier til NRK.no at han er skuffet på vegne av flere norske restauranter.
– Men også på vegne av byene Trondheim, Bergen og spesielt Stavanger, som jeg mener er Norges beste restaurantby.
Ingen norske restauranter utenfor Oslo er heller premiert med stempelet Bib Gourmand, som er nivået under stjerne.
Motiverte
Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis avviser overfor NRK at de bare har vært i Oslo:
– Besøkte dere også andre byer i Norge, som Bergen, Stavanger og Trondheim?
– Det gjorde vi, men vi fant ikke det nivået vi hadde håpet på. Men det er nok bare et tidsspørsmål før det skjer. Jeg tror at kjøkkensjefene er motiverte av Michelin, sier han.
NRK har vært i kontakt med det som regnes som to av de beste norske restaurantene utenfor Oslo, Re-Naa i Stavanger og Lysverket i Bergen. Begge tviler på at de har hatt Michelin-inspektører på besøk.
– Utidig
Kokk og restaurantanmelder André Blomberg-Nygård hevdet før stjerneutdelingen at Michelin ikke hadde vært på noen restauranter i Bergen. Dette står han fortsatt ved.
– Ellis sine uttalelser for stå for seg selv, men ingenting tyder på at de har vært der, og det er skuffende, sier han.
Han mener likevel at det er ekstra skuffende dersom de faktisk har vært der – og at de ikke mener at nivået er godt nok.
– I så fall er jeg og guiden veldig uenig om hva som er en god restaurant. Og uansett, så er det utidig av dem å hevde at nivået ikke holder mål. Det er ikke Michelin-guiden sin oppgave å snakke om hva som ikke er godt nok, sier han.
Matskribent Andreas Viestad sier til NTB at han tror det handler om budsjett når de ansatte i guiden ikke reiser mer rundt i landet.
– Kanskje de ikke gidder eller har råd. I hvert fall prioriterer de det ikke på samme måte som de ville ha gjort i Frankrike eller Italia, sier han.