Hopp til innhold

Hegnar om smitten på Hurtigruten: – Mye slurv

Slurv, uklarheter og enkle feil som kunne vært unngått, var det styreleder i Hurtigruten synes var verst ved håndteringen av koronautbruddet på MS «Roald Amundsen».

Trygve Hegnar

Trygve Hegnar, styreleder i Hurtigruten, sier de biter tennene sammen, og prøver å bli bedre, i etterkant av koronasmitten på et av Hurtigruten sine ekspedisjonsskip.

Foto: Skjermdump / NRK

– For meg var det verste den uklarheten som hadde vært. Om man skal ha karantene eller ikke, det skulle vært veldig enkle spørsmål å svare på.

Det sier Trygve Hegnar i Torp onsdag kveld om koronautbruddet på MS «Roald Amundsen». Hegnar er styreleder i Hurtigruten, og har også aksjer i selskapet.

Smitteutbruddet kom fra filippinske sjøfolk som hadde hatt karantene om bord i båten ved innreise, istedenfor på land.

– Det var tvil om de skulle ha karantene. Om testing om bord, det var mange ting som var uklart. I sum ble det ingen som tok beslutninger. Beslutninger som ble tatt var ganske dårlige, sier styrelederen.

Han stiller seg bak konklusjonene i granskingsrapporten som Hurtigruten selv bestilte. Den pekte på flere grove feil og mangler.

– Enkle feil rammet oss kraftig. Det rammet passasjerene, mannskapet og Tromsø kommune ganske kraftig, sier han.

– Ingen skandale

– Er du enig i at det var en skandale?

– Når man ser nå så har det blitt gjort feil andre steder i landet. På handelshøyskolen, bussturer, på sykehuset i Østfold. Dette kan skje, det burde ikke skje, sier Hegnar.

Han vil ikke selv bruke ordet skandale om smitteutbruddet.

– Jeg synes skandale er et ganske hardt ord for et selskap som har jobbet så mye med sikkerhet, sier Hegnar.

– Full tillit

– Du har tillit til konsernsjefen Daniel Skjeldam?

– Absolutt. Vi er nødt til å se fremover. Hvis vi mener den mannen vi har er den beste til å ta disse skipene i drift i andre land og andre samfunn, få driften opp langs kysten igjen, så velger vi den mannen, og den mannen har vi.

– Du er helt sikker på at han ikke bidro til eller visste at risikostyringen var slapp eller utenfor av kontroll?

– Det er jeg helt overbevist om. Han er en hardtslående, tøff type, og han ville slått ned på det.

Trygve Hegnar, Petter Stordalen, Daniel Skjeldam

Trygve Hegnar, Petter Stordalen og Daniel Skjeldam. Styreleder i Hurtigruten sier han har full tillit til konsernsjef Skjeldam.

Foto: CHRISTIAN KRÅKENES / NRK

Det er kun konserndirektør for maritime operasjoner, Bent Martini, som har gått ut av Hurtigruten Cruise sin ledelse etter smitteutbruddet.

Filippinsk mannskap

– Er det en sikkerhetsrisiko at filippinsk mannskap kommer og er betalt en tredjedel av det norsk mannskap er betalt?

– Hurtigruten har på norskekysten bare nordmenn og noen svensker. De går på norske tariffer. Men i utlandet har vi som mange andre, filippinske sjøfolk. Hadde vi ikke hatt det, hadde vi ikke hatt internasjonal skipsfart i det hele tatt. Det blir det helt urimelig å sammenligne norske sjøfolks lønninger med filippinerne, sier Hegnar.

– Det er ikke sosial dumping?

– Overhodet ikke. De er ikke om bord i de skipene som går langs kysten i det hele tatt. De som jobber i skipene som går langs kysten i Norge, de har norske lønninger, norske tariffer, sier styrelederen.

– Filippinerne var om bord på de skipene som kom internasjonalt. Skal de få lov til å komme innom Norge? Ja, det mener jeg. Vi kan ikke skifte mannskap når vi kommer fra Hamburg til Bergen, sier han.

Se hele intervjuet her:

Trygve Hegnar Styreleder i Hurtigruten om smitteutbruddet på hurtigruteskipet MS Roald Amundsen. Hegnar snakker også om følgene av pandemien for reiselivsnæringen.

Trygve Hegnar Styreleder i Hurtigruten om smitteutbruddet på hurtigruteskipet MS Roald Amundsen. Hegnar snakker også om følgene av pandemien for reiselivsnæringen.