Hopp til innhold

Politiet skal etterforske Hurtigruten

Politiet i Troms har bestemt seg for å starte etterforskning av Hurtigruten etter koronautbruddet på MS «Roald Amundsen».

Hurtigruteskipet Roald Amundsen til kai i Tromsø etter koronautbrudd.

I TROMSØ: MS «Roald Amundsen» ligger til kai i Tromsø etter at 39 personer har fått påvist covid-19 etter å ha reist med skipet.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB scanpix

– På bakgrunn av det som har kommet frem i media har vi bestemt oss for etterforske mulige straffbare forhold, sier politiadvokat Thomas Rye-Holmboe.

Totalt 34 ansatte og seks passasjerer som har reist med Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av covid-19. Fortsatt venter flere av de 386 passasjerene på sine prøvesvar.

To usikre prøver av mannskap som var regnet som positive, viste seg å være negative. Det informerte FHI om mandag ettermiddag. På grunn av dette har det vært meldt ulike tall i media.

Politiet skal nå etterforske om selskapet eller enkeltpersoner i Hurtigruten har brutt smittevernloven.

Politiadvokat Thomas Rye Holmboe

ETTERFORSKER: Politiadvokat Thomas Rye Holmboe bekrefter at politiet starter etterforskning av Hurtigruten. De skal se på rederiets håndtering av koronautbruddet.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Blant annet skal de undersøke om Hurtigruten kunne gjort noe annerledes for å forhindre videre smitte.

– Det blir en normal etterforskning. Vi må skaffe oss oversikt over selve hendelsesforløpet. I tillegg må vi prøve å finne ut hva Hurtigruten har hatt kunnskap om, sier Rye-Holmboe

Risikere bøter og fengsel

Politiet varslet allerede søndag at de skulle se nærmere på saken.

Hurtigruten som selskap risikerer å bli bøtelagt. Skulle det være enkeltpersoner som har brutt loven, risikerer de bøter eller fengsel.

Hurtigruten lover å samarbeide med politiet.

– Vi kommer selvsagt også til å samarbeide med politiet og er tilgjengelige for dem når de måtte ønske. Det aller viktigste nå er å følge opp alle som er berørt, og bidra til å spore og begrense smitten, sa kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten søndag.

Også Fylkeslegen i Troms og Finnmark skal granske Hurtigrutens håndtering av koronautbruddet.

På en pressekonferanse mandag ettermiddag sa konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten at han er glad for at flere instanser nå skal gjennomgå saken. Også Hurtigruten sjøl setter i gang en ekstern granskning av smitteutbruddet.

– Vi har sviktet på flere områder, og det beklager vi sterkt, sa Skjeldam.

Koronautbrudd på Hurtigruten

71 personer som har vært om bord på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen» er smittet av koronaviruset covid-19.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark