Hopp til innhold

Hurtigruten visste om koronasmitte – to dager før de varslet resten

Onsdag fikk Hurtigrutens ekspedisjonsskip «Roald Amundsen» beskjed om at en av deres tidligere gjester hadde fått påvist koronasmitte. Hurtigruten trodde situasjonen var under kontroll, og droppet å varsle de andre passasjerene.

Hurtigruten

FLERE SMITTET: Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen Ligger nå til kai i Tromsø, hvor flere fra besetningen er bekreftet smittet med korona.

Foto: Hurtigruten

På fredag ble det kjent at en passasjer, og deretter fire besetningsmedlemmer på skipet var bekreftet smittet av korona.

Nå er passasjerene på begge de to seilasene til Svalbard, bedt om å gå i karantene.

VG omtalte saken først fredag kveld.

Tipset Hurtigruten om å varsle passasjerene

Allerede onsdag fikk Hurtigruten beskjed om at en person som hadde seilt med ekspedisjonsskipet «Roald Amundsen» til Svalbard mellom 17. og 24. juli, hadde fått påvist smitte.

Dette bekrefter kommuneoverlegen i Vesterålen, Ingebjørn Bleidvin.

Personen i Hadsel som denne uken fikk bekreftet Covid-19-smitte, var om bord skipet der fire av mannskapet til nå er bekreftet smittet.

Legen opplyser at de varslet Hurtigruten og FHI, som vanlig prosedyre. Mer enn det kunne de ikke gjøre, og overlot resten av jobben til de som da ble varslet.

– Vi mener det var en fornuftig strategi å varsle passasjerene som hadde vært om bord med smittede. Dette sa vi også til Hurtigruten, sier Bleidvin til NRK fredag kveld.

Likevel gikk det to dager før de øvrige passasjerene ble varslet.

Lege Ingebjørn Bleidvin

VARSLET RASKT: Kommuneoverlege i Hadsel kommune i Vesterålen, Ingebjørn Bleidvin, sier at de fortalte Hurtigruten om den første smittede pasientene allerede onsdag. Da tipset de dem også om å varsle passasjerene.

Foto: Privat

Rune Thomas Ege, kommunikasjonssjef i Hurtigruten, sier at det tok tid fordi de trodde de hadde saken under kontroll.

– Ingen andre gjester eller mannskap på de to seilingene hadde rapportert om symptomer eller sykdom. Andre i gjestens reisefølge har også testet negativt etter at de de kom hjem fra turen med Hurtigruten, forteller kommunikasjonsrådgiver Tarjei Kramviken til NRK.

Avgjørelsen ble derfor tatt om å ikke sende ut noen hastemelding til de som hadde vært om bord.

Det ble opprinnelig konkludert med at passasjeren mest sannsynlig ikke ble smittet om bord.

Fredag kom det ny informasjon, og Hurtigruten valgte derfor å kontakte alle gjestene som hadde vært om bord på de to siste seilingene.

Fire av mannskapet ved et av Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS «Roald Amundsen», som ligger til kai i Tromsø, har nå testet positivt for Covid-19.

De er innlagt på UNN i Tromsø, og er alle utenlandske statsborgere.

160 besetningsmedlemmer om bord vil bli testet, og alle passasjerer må i karantene.

– Vær så snill, ikke glem korona!

Bleidvin sier at han er erfaring med at Hurtigruten er en seriøs aktør som tar smittevern på alvor. Han minner derfor om at det fortsatt er mulig å bli smittet, selv til tross for strenge tiltak.

– Hvis det viser seg at pasienten faktisk ble smittet på turen med Hurtigruten, så er det et tegn på at vi må være forsiktige, selv om ting virker trygt.

Med flere nye smittetilfeller den siste uken er det mye som tyder på at vi kan gå en slitsom høst i møte.

Kommuneoverlegen presiserer derfor at vi må holde oss til tiltakene, som han mener vi ble så utrolig gode på å følge i våres. Han kommer derfor med en siste oppfordring:

– Vær så snill, ikke glem korona! Ikke tro at vi er ferdig med dette, men fortsett å holde avstand, vaske hender, og holde deg hjemme dersom du er syk.