Hopp til innhold

Sjøfartsdirektoratet avdekket avvik og svikt hos Hurtigruten

Sjøfartsdirektoratets gransking av koronautbruddet på MS «Roald Amundsen» har avdekket sju avvik og svikt på flere områder i sikkerhetspolitikken hos Hurtigruten Cruise.

Covid-19 på hurtigruteskipet Roald Amundsen

Syv avvik og svikt på flere områder er konklusjonen til Sjøfartsdirektoratet etter at de har gransket håndteringen av smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen».

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Det har vært svikt på flere viktige områder.

Risikovurderinger ble ikke gjennomført. Beredskapen har ikke fungert slik den burde. Det stilles spørsmål ved sikkerhetskulturen. Sikkerhetspolitikken er ikke godt nok innarbeidet.

Det står i rapporten til Sjøfartsdirektoratet.

Daniel Skjeldam er konsernsjef i Hurtigruten. Han skriver i en e-post til NRK at selskapet må forbedre seg.

– Det Sjøfartsdirektoratet påpeker er alvorlig og viser at vi må forbedre oss. Dette er første viktige steg på veien til å få alle svar på bordet og få forbedret alle aspekter av operasjonen vår.

– Nå avventer vi den eksterne granskingen, som vil gi oss enda flere svar og et bredere grunnlag for arbeidet vi har foran oss. Det skriver Skjeldam.

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, møter pressen i Tromsø 13. august.

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam, sier at Hurtigruten må forbedre seg. Her fotografert ved en tidligere anledning.

Foto: Fabian Ubeda

Hurtigruten sier de tar avvik på alvor

Direktoratet skriver i rapporten at Hurtigruten har jobbet godt etter hendelsen. Prosedyrer og beredskapsplaner er blitt oppdatert.

Asta Lassesen er fungerende driftsdirektør og daglig leder i Hurtigruten Cruise AS.

Hun tok over i august. Det skjedde etter at en hurtigrutetopp gikk midlertidig ut av Hurtigruten Cruise sin ledelse.

– Det er bekymringsfullt at Sjøfartsdirektoratet setter spørsmålstegn ved om sikkerhetskultur var godt nok innarbeidet i organisasjonen. Det skriver Lassesen til NRK.

Ikke konsekvenser for drift

Lassesen skriver at selskapet har satt inn alle tilgjengelige ressurser for å forbedre rutinene.

– Avvikene som blir påpekt av direktoratet er viktige for oss i arbeidet med en forsvarlig oppstart av ekspedisjonscruise-virksomheten når covid-19-situasjonen tillater det, skriver hun.

Ingen av avvikene er så alvorlig at det får konsekvenser for Hurtigruten sine driftstillatelser. Rederiet skal innen 21. september levere en plan for å korrigere avvikene.

Granskes av flere

Det er ikke bare Sjøfartsdirektoratet som gransker rederiet.

Fylkesmannen i Troms og Finnmark har åpnet tilsynssak mot skipslegene på MS «Roald Amundsen». Politiet etterforsker om Hurtigruten har brutt smittevernloven. Hurtigruten har også selv satt i gang en ekstern gransking. Den ledes av tidligere konsulenter for selskapet.

Ny smitte mandag

Mandag ble det kjent at et nytt besetningsmedlem hos Hurtigruten Cruise har korona. Den smittede jobbet på hurtigruteskipet MS «Fridtjof Nansen». Vedkommende hadde tidligere testet negativt. Etter hjemkomst til Filippinene 26. august testet personen positivt.

Også hele resten av mannskapet på samme skip har testet negativt tidligere. Nå har de blitt testet enda en gang. Det skriver pressevakt ved Hurtigruten, Øystein Knoph, i en e-post til NRK.

Les også:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark