Hopp til innhold

Fire innlagt med koronasmitte etter utbrudd på Hurtigruten

Fire av mannskapet ved et av Hurtigrutens ekspedisjonsskip, som ligger til kai i Tromsø, har testet positivt for covid-19. De er innlagt på UNN. 160 besetningsmedlemmer om bord vil bli testet, og alle passasjerer må i karantene.

MS Roald Amundsen til kai i Tromsø 31. juli

Hurtigrutens ekspedisjonsskip «MS Roald Amundsen» til kai i Tromsø fredag.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

SISTE: – I løpet av dagen har ytterligere to fra mannskapet ankommet UNN. Begge er testet for covid-19 ved ankomst sykehuset, og begge har testet positivt, melder UNN.

Fredag ettermiddag er det dermed totalt fire innlagte pasienter med påvist covid-19 ved UNN Tromsø. Alle er utenlandske statsborgere og mannskap om bord på hurtigrutens ekspedisjonsskip Roald Amundsen.

– Vi har nå fått bekreftet tre nye covid-19-tilfeller i forbindelse med et hurtigruteskip som har kommet fra Svalbard, sa ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen til NRK under pressekonferansen.

Den fjerde ble bekreftet positiv like før klokken 17:30 fredag.

Wilhelmsen sier de er i tett kontakt med Hurtigruten om hva kommunen kan bidra med, for eksempel testing og smittesporing.

– Vi stiller oss disponible og er i tett dialog med Hurtigruten. Skipet kom til kai i Tromsø i dag tidlig. Beskjeden om smitte kom utover dagen. Den tredje personen har vi nettopp fått beskjed om, sa ordføreren under pressekonferansen tidligere på dagen.

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen under fredagens pressekonferanse.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

337 må i karantene

Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen sier at det kommunen har gjort er å sette mannskapet i karantene om bord på båten.

– Alle passasjerene som har vært om bord må også i karantene. Det har vi besluttet i samråd med nasjonale smittevernmyndigheter.

Hurtigruten har bekreftet ovenfor Dagbladet at det totalt nå er 337 som er satt i karantene: 177 passasjerer og 160 besetningsmedlemmer.

Tromsø kommune vil også bruke team fra koronasenteret som skal teste besetningen.

Øyvind Benjaminsen, som er fungerende leder på Koronasenteret i Tromsø, sier de dobler kapasiteten sin i helga. Også åpningstiden på telefon blir utvidet fra klokka 08.30-20.00.

– Passasjerene om bord blir fortløpende kontaktet av smittesporingsteamet for innhenting av opplysninger, og eventuelt testing. Vi ber befolkningen om å ta kontakt på korona-telefonen i åpningstiden for å unngå å overbelaste legevakta.

UNN er fortsatt i grønn beredskap, og håndterer covid-19-pasienter i tråd med sykehusets pandemiplan.

Kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen

Kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen.

Foto: Fabian Ubeda / NRK

Skipet isolert

– Skipet ligger ved kai i Tromsø. Skipet er isolert, og det er ingen gjester om bord, skriver Hurtigruten i en pressemelding.

Skipet kom fra Svalbard til kai i Tromsø klokka 06 fredag morgen. Der har de kun vært på gjennomreise og har ikke vært til kai, skriver Svalbardposten.

Det har vært to slike ekspedisjonscruise i juli, med avgang fra Tromsø 17. og 24. juli. Det er omtrent 250 gjester på hver tur.

Etter planen skulle de seile mot Longyearbyen fredag ettermiddag, og for første gang for sesongen legge til kai i Longyearbyen 4. august.

Det er nå avlyst.

– Vi tar også kontakt med alle gjester som var om bord skipets siste seilinger for å gi dem informasjon og videreformidle myndighetenes råd.

Hele besetningen testes

To av mannskapet som nå er innlagt på sykehus ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på covid-19, skriver Hurtigruten.

– Da skipet ankom Tromsø natt til fredag ble likevel begge rutinemessig testet.

Alle de 160 besetningsmedlemmene om bord vil bli testet. Hurtigruten jobber med å kontakte gjestene som har vært om bord på avgangene 17. og 24. juli.

– Hurtigruten oppfordrer alle gjester til å følge myndighetenes råd, og ta kontakt med sitt lokale helsevesen dersom du skulle oppleve symptomer.

MS Roald Amundsen ved kai i Tromsø.

Hurtigruten jobber med å kontakte gjestene som har vært om bord på avgangene 17. og 24. juli.

Foto: Tora Kyllingstad / NRK

Første innlagte siden 5. juni

UNN er fortsatt i grønn beredskap. Dette er de første pasientene med covid-19 som er innlagt siden 5. juni.

– Vi fikk inn pasienter i mottak, som vi testet. Pasientene ble tatt imot på vanlig måte i vårt covid-mottak og vi fulgte rutinene til punkt og prikke, sier Elin Gullhav som er fungerende direktør ved UNN til NRK.

– Det er ikke funnet grunnlag for å sette i gang intern smittesporing, sier Gullhav.

Derfor er heller ingen ansatte satt i karantene.

Her kan du se fredagens pressekonferanse: