Hopp til innhold

Bildet går verden rundt – denne situasjonen sendte Tyskland ut

Ørsmå marginer sørget for at Japan vant mot Spania, og samtidig sendte Tyskland ut av VM.

APTOPIX WCup Japan Spain Soccer

For se på videoen over. Japans Kaoru Mitoma rakk i siste øyeblikk å få slengt ut en fot, som sendte ballen inn foran mål.

Der satte Ao Tanaka inn den helt avgjørende 2-1-scoringen, som til slutt sørget for at Japan og Spania gikk videre fra gruppe E, mens Tyskland og Costa Rica begge røk ut.

En centimeter eller to, eller kanskje bare noen få millimetere, ble derfor helt utslagsgivende.

Japan

SKAPER OVERSKRIFTER: Dette er forsiden til britiske The Times.

Foto: Skjermdump: @_TomClarke

Helt riktig, sier Kristoffer Løkberg i NRKs VM-studio.

– Så lenge det ikke er luft mellom ball og linje, så er ikke hele ballen er ute. Folk kan prøve hjemme selv. Prøv å legge et rundt objekt over en linje, så vil du se at det fra siden ser ut som ballen er ute, men ovenfra er det ikke luft mellom ball og linje, sier Løkberg.

I det britiske ITV-studioet var Graeme Souness langt mer usikker. Han etterlyste en langt klarere reprise og bilder av hva som faktisk hadde skjedd.

– Hvorfor viser ikke Fifa oss noe som er så kontroversielt, og som ble så kostbart for tyskerne? Hvorfor viser de det ikke til oss? Dette er stort. 45 minutter senere, hvorfor viser de det ikke til oss? Gi oss en forklaring, raser den skotske fotballprofilen.

Bildet av situasjonen har allerede gått verden rundt på sosiale medier. Britiske The Times har også trykket det på forsiden av sportsdelen med tittelen:

«Ballen blir inne ... Tyskland ryker ut».

Slik endte det til slutt i gruppe E:

Tyskland slaktes av sine egne

I et mesterskap hvor flere store nasjoner allerede har snublet, var det Tyskland som ble sendt hodestups ut av VM torsdag kveld – noen få timer etter at Belgia, nummer to på Fifa-rankingen, også gikk ut.

«Så pinlig! Vi er ute», skriver den tyske storavisen Bild om den tyske VM-fiaskoen, og følger opp med: «Det er en skam».

«Tyskland mislyktes igjen», skriver Der Spiegel.

«For andre gang siden 2018 skjemmer landslaget seg ut og rykter ut allerede i gruppespillet», skriver Sportschau.

WCup Costa Rica Germany Soccer

TRENER: Hansi Flick.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Som du kan forestille deg, er alle veldig skuffet, sier den tyske landslagssjefen Hansi Flick på pressekonferansen etter kampen.

Der ble han også spurt om Spanias kamp mot Japan. Det spanske tapet var utslagsgivende for at Tyskland røk ut, samtidig som Spania er videre som gruppetoer og har en antatt lettere vei videre i VM.

– Jeg bryr meg ikke om andre lag. Alt er opp til oss. Hvis du ser på kampene, så er det vår feil, sier Flick.

Vil ikke kommentere Spanias tap

– Vi hadde håpet at Spania ville vinne vinne. Men som vi har sett i et VM, så kan ting skje, sier Tysklands Jamal Musiala til NRK.

– Spania vil trolig få en enklere vei til finalen nå. Tror du de gjorde sitt beste for å slå Japan?

– Jeg vet ikke. Jeg tror ikke de gikk inn i den kampen og tenkte de skulle tape. Jeg hadde håpet de ville vinne den kampen, sier Musiala.

Niclas Füllkrig, som scoret Tysklands fjerde mål, sier han hadde håp om avansement helt frem til avslutningen i Spanias kamp.

– Men jeg vet ikke hvordan kampen var. Om Spania presset på, eller om de aksepterte det (tapet), sier han.

Tyskland

RETT UT: De tyske spillerne fortvilte etter å ha røket ut.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

– Spania vil trolig få en lettere vei videre. Tror du de gjorde sitt beste for å vinne kampen?

– Ingen kommentar. Ingen kommentar, svarer den tyske spissen.

Spania møter Marokko i åttedelsfinalen, mens gruppevinner Japan møter Kroatia. Resultatet gjør også at Spania trolig vil unngå Brasil i en eventuell kvartfinale.

I NRK-studioet etter kampen ble det diskutert om Spania kontrollerte inn til andreplass i gruppa.

– Jeg er ganske trygg på at de var godt fornøyd med det. Det var et stressmoment da Costa Rica, men jo mer Tyskland tok ledelsen, jo mer tenkte de, at om vi bare kontrollerer, så scorer vi kanskje en heldig gang. Hvis ikke er vi godt fornøyd med å tape og bli nummer to, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.

På et tidspunkt lå det an til at både Tyskland og Spania ville ryke ut, men etter at innbytter Kai Havertz snudde kampen for Tyskland, kom Spania seg videre som gruppetoer.

Norges tidligere landslagstrener, Åge Hareide, skjønte knapt hva som skjedde fra sin posisjon i kommentatorboksen.

– Du store mirakel. Hva er det som skjer med de store nasjonene i fotball? Herre min hatt, altså, sa Hareide, som kommenterte kampen mellom Spania og Japan, underveis i den høydramatiske andreomgangen.

– Det gir sjokkbølger. Hvis Tyskland skulle ryke ut av VM. Herr Flick, da blir det vanskelig å være landslagstrener, sa Hareide.

– Det har vært et tysk lag med veldig store svakheter, synes jeg, i dette verdensmesterskapet. Overraskende store svakheter, sa NRKs ekspertkommentator Nils Johan Semb mot slutten av Tysklands kamp.

Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet har fulgt tysk fotball tett i en årrekke.

– Gullgenerasjonen med Manuel Neuer og så videre er nok ferdig. Jeg tipper at det blir snudd mange steiner i tysk fotball fremover, skriver han i en melding til NRK.

Les også: Her koker det over for Lukaku - Martinez gir seg etter belgisk sjokkexit

Røk også ut i 2018

For åtte år siden var det Tyskland som gikk til topps i VM. Men som regjerende mestere ble det en nedtur i 2018, hvor de røk ut av gruppespillet etter tap mot Sør-Korea og Mexico.

Årets VM startet dårlig for Tyskland. Riktignok dominerte de store deler av kampen mot Japan, men to kontringsmål gjorde at de tapte 1–2.

Mot Spania klarte de å redde uavgjort, etter at innbytter Niclas Füllkrug utlignet med sitt første landslagsmål.

Før siste runde i gruppespillet trengte de seier mot Costa Rica, samtidig som de trengte hjelp fra Spania i deres kamp mot Japan.

Fikk drømmestart

Og etter ti minutter så det hele oppskriftsmessig ut for Tyskland. Etter flere gode sjanser, headet Serge Gnabry Tyskland i ledelsen. Og nærmest samtidig scoret Álvaro Morata for Spania mot Japan.

Det var også stillingen til pause, men i løpet av det første kvarteret i den andre omgangen ble alt snudd på hodet. Ritsu Doan og Ao Tanaka gjorde at 0–1 ble til 2–1 for Japan i deres kamp mot Spania med to scoringer på tre minutter. Og minutter senere, mens nyhetene om stillingen i den andre kampen hadde nådd tribunen i kampen mellom Costa Rica og Tyskland, utlignet Costa Rica.

– Jeg er egentlig litt sjokkert over hvor svake de har vært i andre omgang, rakk NRKs ekspertkommentator Nils Johan Semb si, før Yeltsin Tejeda kjempet inn i utligningen.

Dermed var det virkelig motbakke for tyskerne, og den ble vesentlig brattere da Juan Pablo Vargas sendte Costa Rica i ledelsen etter 70 minutter.

– Det er jo helt fullstendig galskap, sa Hareide om utviklingen.

Tyskland slo riktignok raskt tilbake og Kai Havertz utlignet tre minutter senere. Samme mann sendte Tyskland opp i ledelsen igjen i sluttminuttene. Niclas Füllkrug sørget for at Tyskland til slutt vant 4–2.

Seieren var imidlertid ikke nok ettersom Japan vant mot Spania, og dermed er Tyskland ute.

Siste nytt

 • West Ham videre i FA-cupen - møter Manchester United

  West Ham gikk mandag kveld seirende ut av FA-cupkampen mot Derby County. Neste motstander i femte runde av cupen blir Manchester United på Old Trafford.

  Trekningen ble gjort før oppgjøret mellom Premier League-laget West Ham og Derby fra nivå tre i det engelske ligasystemet.

  West Ham hadde god kontroll og avanserte med 2-0 etter scoringer fra Jarrod Bowen og Michail Antonio.

  Den femte runden i FA-cupen spilles i løpet av uken som starter mandag 27. februar.

  775926823
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Norsk 19-åring knuste finne – tok gull i junior-VM

  Sørlendingen Mathias Holbæk leverte et knallsterkt løp da han sikret gullmedalje på 20 kilometer i junior-VM i Canada. Han kjempet mot finske Niko Anttola om seieren, men med et sterkt rykk var nordmannen sterkest.

  Det ble også norsk bronse på Kristian Kollerud.

  Det var en stund fire nordmenn som hang på finnen, men det ble etter hvert for tøft for både Kollerud, Lars Heggen og Lars Michael Bjertnæs.

  Bjertnæs ble nummer åtte, mens Heggen endte på 10.-plass.

  Holbæk hang imidlertid med lenge, og Vindbjart-løperen ga Anttola kamp om gullet.

  Mot tampen rykket han ifra, og dermed ble det norsk gull både på herresiden og kvinnesiden på mandagens 20 kilometer. Det var Milla Grosberghaugen Andreassen som tok gullet på kvinnesiden.

  Også i kvinnenes løp ble gullet sikret etter et imponerende rykk.

 • Juventus-spiller klar for Leeds

  Amerikanske Weston McKennie er klar for Leeds på en leieavtale fra italienske Juventus. Avtalen inneholder en opsjon på kjøp.

  24-åringen blir dermed lagkamerat med sine landsmenn Tyler Adams og Brenden Aaronson. I tillegg er manager Jesse Marsch amerikansk.

  McKennie har signert en avtale som gjelder ut inneværende sesong, men den kan bli gjort permanent, opplyser Leeds på sine nettsider.

  McKennie var involvert i alle kampene til USA under VM i Qatar før jul og står med 41 landskamper. Han debuterte i 2017 som 19-åring.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Marco Alpozzi / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste