Hopp til innhold

Bildet går verden rundt – denne situasjonen sendte Tyskland ut

Ørsmå marginer sørget for at Japan vant mot Spania, og samtidig sendte Tyskland ut av VM.

APTOPIX WCup Japan Spain Soccer

For se på videoen over. Japans Kaoru Mitoma rakk i siste øyeblikk å få slengt ut en fot, som sendte ballen inn foran mål.

Der satte Ao Tanaka inn den helt avgjørende 2-1-scoringen, som til slutt sørget for at Japan og Spania gikk videre fra gruppe E, mens Tyskland og Costa Rica begge røk ut.

En centimeter eller to, eller kanskje bare noen få millimetere, ble derfor helt utslagsgivende.

Japan

SKAPER OVERSKRIFTER: Dette er forsiden til britiske The Times.

Foto: Skjermdump: @_TomClarke

Helt riktig, sier Kristoffer Løkberg i NRKs VM-studio.

– Så lenge det ikke er luft mellom ball og linje, så er ikke hele ballen er ute. Folk kan prøve hjemme selv. Prøv å legge et rundt objekt over en linje, så vil du se at det fra siden ser ut som ballen er ute, men ovenfra er det ikke luft mellom ball og linje, sier Løkberg.

I det britiske ITV-studioet var Graeme Souness langt mer usikker. Han etterlyste en langt klarere reprise og bilder av hva som faktisk hadde skjedd.

– Hvorfor viser ikke Fifa oss noe som er så kontroversielt, og som ble så kostbart for tyskerne? Hvorfor viser de det ikke til oss? Dette er stort. 45 minutter senere, hvorfor viser de det ikke til oss? Gi oss en forklaring, raser den skotske fotballprofilen.

Bildet av situasjonen har allerede gått verden rundt på sosiale medier. Britiske The Times har også trykket det på forsiden av sportsdelen med tittelen:

«Ballen blir inne ... Tyskland ryker ut».

Slik endte det til slutt i gruppe E:

Tyskland slaktes av sine egne

I et mesterskap hvor flere store nasjoner allerede har snublet, var det Tyskland som ble sendt hodestups ut av VM torsdag kveld – noen få timer etter at Belgia, nummer to på Fifa-rankingen, også gikk ut.

«Så pinlig! Vi er ute», skriver den tyske storavisen Bild om den tyske VM-fiaskoen, og følger opp med: «Det er en skam».

«Tyskland mislyktes igjen», skriver Der Spiegel.

«For andre gang siden 2018 skjemmer landslaget seg ut og rykter ut allerede i gruppespillet», skriver Sportschau.

WCup Costa Rica Germany Soccer

TRENER: Hansi Flick.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Som du kan forestille deg, er alle veldig skuffet, sier den tyske landslagssjefen Hansi Flick på pressekonferansen etter kampen.

Der ble han også spurt om Spanias kamp mot Japan. Det spanske tapet var utslagsgivende for at Tyskland røk ut, samtidig som Spania er videre som gruppetoer og har en antatt lettere vei videre i VM.

– Jeg bryr meg ikke om andre lag. Alt er opp til oss. Hvis du ser på kampene, så er det vår feil, sier Flick.

Vil ikke kommentere Spanias tap

– Vi hadde håpet at Spania ville vinne vinne. Men som vi har sett i et VM, så kan ting skje, sier Tysklands Jamal Musiala til NRK.

– Spania vil trolig få en enklere vei til finalen nå. Tror du de gjorde sitt beste for å slå Japan?

– Jeg vet ikke. Jeg tror ikke de gikk inn i den kampen og tenkte de skulle tape. Jeg hadde håpet de ville vinne den kampen, sier Musiala.

Niclas Füllkrig, som scoret Tysklands fjerde mål, sier han hadde håp om avansement helt frem til avslutningen i Spanias kamp.

– Men jeg vet ikke hvordan kampen var. Om Spania presset på, eller om de aksepterte det (tapet), sier han.

Tyskland

RETT UT: De tyske spillerne fortvilte etter å ha røket ut.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

– Spania vil trolig få en lettere vei videre. Tror du de gjorde sitt beste for å vinne kampen?

– Ingen kommentar. Ingen kommentar, svarer den tyske spissen.

Spania møter Marokko i åttedelsfinalen, mens gruppevinner Japan møter Kroatia. Resultatet gjør også at Spania trolig vil unngå Brasil i en eventuell kvartfinale.

I NRK-studioet etter kampen ble det diskutert om Spania kontrollerte inn til andreplass i gruppa.

– Jeg er ganske trygg på at de var godt fornøyd med det. Det var et stressmoment da Costa Rica, men jo mer Tyskland tok ledelsen, jo mer tenkte de, at om vi bare kontrollerer, så scorer vi kanskje en heldig gang. Hvis ikke er vi godt fornøyd med å tape og bli nummer to, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.

På et tidspunkt lå det an til at både Tyskland og Spania ville ryke ut, men etter at innbytter Kai Havertz snudde kampen for Tyskland, kom Spania seg videre som gruppetoer.

Norges tidligere landslagstrener, Åge Hareide, skjønte knapt hva som skjedde fra sin posisjon i kommentatorboksen.

– Du store mirakel. Hva er det som skjer med de store nasjonene i fotball? Herre min hatt, altså, sa Hareide, som kommenterte kampen mellom Spania og Japan, underveis i den høydramatiske andreomgangen.

– Det gir sjokkbølger. Hvis Tyskland skulle ryke ut av VM. Herr Flick, da blir det vanskelig å være landslagstrener, sa Hareide.

– Det har vært et tysk lag med veldig store svakheter, synes jeg, i dette verdensmesterskapet. Overraskende store svakheter, sa NRKs ekspertkommentator Nils Johan Semb mot slutten av Tysklands kamp.

Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet har fulgt tysk fotball tett i en årrekke.

– Gullgenerasjonen med Manuel Neuer og så videre er nok ferdig. Jeg tipper at det blir snudd mange steiner i tysk fotball fremover, skriver han i en melding til NRK.

Les også: Her koker det over for Lukaku - Martinez gir seg etter belgisk sjokkexit

Røk også ut i 2018

For åtte år siden var det Tyskland som gikk til topps i VM. Men som regjerende mestere ble det en nedtur i 2018, hvor de røk ut av gruppespillet etter tap mot Sør-Korea og Mexico.

Årets VM startet dårlig for Tyskland. Riktignok dominerte de store deler av kampen mot Japan, men to kontringsmål gjorde at de tapte 1–2.

Mot Spania klarte de å redde uavgjort, etter at innbytter Niclas Füllkrug utlignet med sitt første landslagsmål.

Før siste runde i gruppespillet trengte de seier mot Costa Rica, samtidig som de trengte hjelp fra Spania i deres kamp mot Japan.

Fikk drømmestart

Og etter ti minutter så det hele oppskriftsmessig ut for Tyskland. Etter flere gode sjanser, headet Serge Gnabry Tyskland i ledelsen. Og nærmest samtidig scoret Álvaro Morata for Spania mot Japan.

Det var også stillingen til pause, men i løpet av det første kvarteret i den andre omgangen ble alt snudd på hodet. Ritsu Doan og Ao Tanaka gjorde at 0–1 ble til 2–1 for Japan i deres kamp mot Spania med to scoringer på tre minutter. Og minutter senere, mens nyhetene om stillingen i den andre kampen hadde nådd tribunen i kampen mellom Costa Rica og Tyskland, utlignet Costa Rica.

– Jeg er egentlig litt sjokkert over hvor svake de har vært i andre omgang, rakk NRKs ekspertkommentator Nils Johan Semb si, før Yeltsin Tejeda kjempet inn i utligningen.

Dermed var det virkelig motbakke for tyskerne, og den ble vesentlig brattere da Juan Pablo Vargas sendte Costa Rica i ledelsen etter 70 minutter.

– Det er jo helt fullstendig galskap, sa Hareide om utviklingen.

Tyskland slo riktignok raskt tilbake og Kai Havertz utlignet tre minutter senere. Samme mann sendte Tyskland opp i ledelsen igjen i sluttminuttene. Niclas Füllkrug sørget for at Tyskland til slutt vant 4–2.

Seieren var imidlertid ikke nok ettersom Japan vant mot Spania, og dermed er Tyskland ute.

Siste nytt

 • Trettebergstuen skal diskutere russisk deltakelse med europeiske ledere

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen skal møte flere europeiske ministre på fredag, for å diskutere et felles standpunkt på russisk deltakelse i idretten.

  – Russland forsetter sin angrepskrig i Ukraina. Det er derfor ingenting som tilsier at IOC eller særidrettene burde åpne opp for mer deltakelse nå. Her er jeg enig i det tydelige standpunktet som norsk idrett har kommet med, det er uakseptabelt å åpne opp for russisk idrettsdeltakelse internasjonalt nå, skriver Trettebergstuen i e-post til NRK.

  Før helgen sa Litauens idrettsminister at de nordiske landene var invitert til å danne felles front mot at russiske utøvere tas inn i varmen igjen.

  – Jeg er kjent med det baltiske forslaget, og her samarbeider vi med de andre nordiske landene. På fredag skal jeg møte flere andre europeiske ministre for å diskutere saken, skriver Trettebergstuen videre.

  Den internasjonale olympiske komité (IOC) har varslet at det skal sees på muligheten for at russere og belarusere kan få konkurrere igjen under strenge vilkår. En FN-ekspert mener det er det riktige å gjøre.

  Anette Trettebergstuen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Ingebrigtsen dropper stevne – håper å rekke EM

  Jakob Ingebrigtsen måtte avbryte høydeoppholdet i Sierra Nevada i januar på grunn av en forkjølelse som nektet å gå over. Tirsdag bekrefter 22-åringen fra Sandnes overfor NRK at han dropper innendørsstevnet i Madrid 22. februar, der det var varslet at han skulle gjøre verdensrekordforsøk på 3000 meter.

  Fortsatt holder han døra på gløtt for å løpe 1500 meter i Lievin 15. februar, i et stevne der han satte verdensrekord for et år siden. Men sjansene er ikke gode, avslører han.

  Det betyr likevel ikke at innendørssesongen er spolert:

  – Jeg planlegger Istanbul, skriver nemlig Ingebrigtsen i en melding til NRK, og bekrefter at han i så fall håper å forsvare titlene sine på både 1500 og 3000 meter i innendørs-EM.

  På instagram forteller han at sykdommen nå er et tilbakelagt kapittel.

  – Nå begynner jeg endelig å føle meg som meg selv, og jeg jobber mot det jeg elsker mest; vinne løp og løpe fort, skriver han.

  v1ElpIOY0I8
  Foto: ARND WIEGMANN / Reuters
 • PSG under etterforskning

  Fotballstorheten Paris Saint-Germain er under etterforskning av påtalemyndigheten i Frankrike for bruk av svart arbeidskraft.

  Det var påtalemyndigheten i Paris som selv bekreftet etterforskningen tirsdag.

  «Etter en klage mottatt 13. desember 2022, ble det åpnet en etterforskning 16. januar 2023 som følge av svart arbeid,» opplyste den til nyhetsbyrået Reuters.

  Klagen skal ha kommet fra den tunisiske statsborgeren Hicham Bouajila, som hevder han jobbet for PSGs klubbpresident Nasser al Khelaifi som rådgiver. Det opplyser Bouajilas advokat Bertrand Repolt til Reuters.

  Bouajila hevder at han bare ble betalt sporadisk gjennom et Qatar-basert tennisakademi.

  – Han var aldri ansatt i PSG, opplyser PSG-ledelsen til den franske sportsavisen L'Equipe. (NTB)

  FILE PHOTO: Ligue 1 - Paris St Germain Press Conference
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste