Hopp til innhold

Sommer-OL i Tokyo 2020

Oppsummert

Her følger vi nattens øvelser i OL.

Du kan også høre det meste fra OL i radiosendingen øverst. Hele programmet kan du se her.

 • Politirazzia hos japansk OL-topp

  Haruyiki Takahashi fikk tirsdag ransaket sitt hjem av japansk politi etter anklager om korrupsjon i forbindelse med hans rolle som styremedlem i Tokyo-OL.

  Takahashi anklages for å ha mottatt flere hundre tusen dollar fra OL-sponsoren Aoki Holdings.

  Det japanske nyhetsbyrået Kyodo melder at et konsultasjonsfirma drevet av Takahashi undertegnet en kontrakt med Aoki Holdings i 2017, ett år før sistnevnte ble offisiell partner i forbindelse med OL i Tokyo.

  Takahashi har tilbakevist anklagene.

  – Det var overhodet ingen interessekonflikt knyttet til min stilling som styremedlem, sa han sist uke.

  Takahashi satt i OL-styret i Tokyo fra 2014 til det ble oppløst forrige måned. Seiko Hashimoto, som var sjef for lekene, fortalte tirsdag at hun vil samarbeide fullt med politiet.

  – Det er veldig trist at slike saker kommer opp, sa hun.

  Påtalemyndigheten i Tokyo har ikke uttalt seg om saken. Aoki Holdings har ikke villet kommentere ryktene om betalingene.

  Spekulasjonene om korrupsjon er ikke de første rundt OL i Tokyo. I 2019 sa Tsunekazu Takeda opp sin stilling som sjef for Japans olympiske komité på bakgrunn av fransk politis etterforskning i hans involvering i betalinger før Tokyo ble gitt OL. (NTB)

  Olympics Tokyo Investigation
  Foto: Issei Kato / AP
 • Storbritannia frådømt OL-sølv

  Storbritannia blir fråtekne sølvet på 4 x 100 meter stafett i Tokyo-OL fordi Chijindu Ujah testa positivt for doping.

  Det har Idrettens valdgiftsrett (CAS) i Lausanne avgjort.

  Ujah testa positivt for dei forbodne stoffa ostarin og S-23 undervegs i OL. Dei har same effekt som anabole steroid. I september blei det klart at også B-prøven hans var positiv.

  Dei tre andre sprintarane på stafettlaget var Zharnel Hughes, Richard Kilty og Nethaneel Mitchell-Blake. Dei mister alle den einaste OL-medaljen dei har tatt i karrieren.

  Avgjerda gjer at Canada blir flytta opp til sølvplass, medan Kina får bronse. Italia vann den kortaste OL-stafetten for menn.

  Ujah har vore mellombels suspendert sidan sommarleikane i Tokyo. Etter CAS-dommen skal Friidrettens integritetseining (AIU) avgjere om han skal bli utestengd vidare.

  Storbritannias lag på 4x100 m
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Biles: Burde sluttet før OL i Tokyo

  I et nytt intervju med New York Magazine angrer Simone Biles på at hun deltok i OL i Tokyo.

  – Jeg burde ha sluttet lenge før Tokyo. Hvis man ser tilbake på alt jeg har vært gjennom de siste syv årene burde jeg aldri vært med i OL-troppen, sier hun til magasinet.

  Biles henviser til skandalen med landslagslegen Larry Nassar, som er dømt for flere seksuelle overgrep.

  Gymnastics - Artistic - Women's Beam - Final
  Foto: Mike Blake / Reuters
 • OL-sølv i fare etter positiv prøve

  Den britiske sprinteren Chijindu Ujahs B-prøve er analysert, og funnene i A-prøven er bekreftet, melder BBC. Etter alt å dømme koster det fire briter OL-sølv.

  Saken er nå overlatt Idrettens voldgiftsretts antidopingseksjon for videre behandling. Ujah løp på det britiske sølvlaget på 4 x 100 meter i Tokyo-OL i sommer.

  Noen dager etter lekene var over ble det offentliggjort at det i Ujahs A-prøve ble funnet spor etter de forbudte stoffene ostarin og S-23. Ostarin er en anabol steroid, mens S-23 har lignende virkning som steroider.

  Om britene diskvalifiseres, rykker Canada opp til sølv og Kina til bronse.

  Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2017, Bislett Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Britisk OL-sølvvinner dopingtatt

  Chijindu Ujah var med å ta Storbritannia til OL-sølv på 4 x 100 meter i Tokyo. En snau uke senere er han midlertidig utestengt for bruk av forbudte stoffer.

  Friidrettens integritetsenhet (AIU) opplyste om dopingsaken torsdag kveld. Britene risikerer å bli fratatt OL-medaljen om Ujah blir funnet skyldig.

  Det er funnet spor av de forbudte stoffene ostarin og S-23 i en prøve Ujah avla mens Tokyo-lekene pågikk. Dette er midler som gir lignende effekt som anabole steroider.

  Saken er sendt videre for mer testing. (NTB)

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Warholm med historisk verdsranking

  Den oppdaterte verdsrankinga i friidrett som kom 10. august, stadfestar at hekkeløpar Karsten Warholm ikkje berre har blitt verdas beste på 400 meter hekk, men at han også har tatt ein historisk poengsum på verdsrankinga.

  Han toppar lista med 1539 poeng, som er den høgaste poengsummen sidan rankinga blei innført 1. januar 2019.

  Og ikkje nok med det, så har Noreg to utøvarar på topp 10-lista. Jakob Ingebrigtsen er den andre på 8.-plass med 1449 poeng.

  Warholm har toppa lista sidan 6. juli i år. Før han låg Armand Duplantis på topp frå 18. februar 2020. Her kan du sjå lista i sin heilskap.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Heim til 28 dagar i karantene

  16 av dei australske OL-deltakarane får dobbel karantene ved heimkomsten, og må sitje inne i 28 dagar.

  Det er delstaten South Australia som krev karantene for innreise, også frå andre deler av Australia.

  Heile den australske troppen på rundt 500 personar må i 14 dagars karantene, slik alle som reiser inn i landet må.

  56 av utøvarane er frå South Australia, og 16 av dei hadde ikkje direktefly til delstatshovudstaden Adelaide, men måtte byte fly i Sydney.

  Derfor må dei først 14 dagar i karantene i Sydney, og deretter nye 14 dagar når dei flyr vidare til heimstaten, skriv nyheitsbyrået AFP.

  Heile troppen var fullvaksinert før avreisa til Tokyo.

  Det får Australias OL-president til å reagere.

  – Andre land hyllar sine medaljevinnarar når dei kjem heim. Vi gir dei den mest vonde mottakinga vi kan, som takk for at dei stolte representerte nasjonen vår, seier Matt Carroll.

  Han er urolieg for den mentale helsa til utøvarane, meiner dei ia alle fall bør få sleppe dei ekstra to vekene.

  Australia tok 17 gull i Tokyo-OL.

  Tokyo Olympics Basketball
  Foto: Charlie Neibergall / AP
 • Fryktar Tokyo må slite med OL-tap

  Kostnadene til Tokyo-OL har sprukke fleire gonger, og japanske skattebetalarar må truleg dekkje tapet.

  OL vart halde utan tilskodarar på nesten alle arenaer, noko som betydde at mesteparten av dei planlagde billettinntektene på 820 millionar dollar fall bort, skriv avisa Japan Times.

  Totalkostnaden for OL har vore estimert til omkring 150 milliardar kroner, men fleire økonomar meiner at kostnaden kan vere opp til 50 prosent høgare.

  Av totalen skal organisasjonskomiteen og Tokyo by dekke omkring 80 prosent, medan sentrale styresmakter skulle stå for resten.

  – Det er bestemt i kontrakten at vertsbyen finansierer underskotet, så i utgangspunktet blir det venta at innbyggjarane i Tokyo må betale tilbake dette i form av skatt i mange år, seier professor Naofumi Masumoto ved Musashino universitet, ifølgje Japan Times.

  Styresmaktene i Tokyo er dei einaste blant dei 47 prefektura i landet som ikkje får økonomisk støtte frå staten.

  Tokyo-OL
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • India innfører nasjonal spyddag

  7. august skal frå neste år bli nasjonal spyddag, har det indiske friidrettsforbundet bestemt.

  Det var på den datoen Neeraj Chopra tok olympisk gull i spydkast – den aller første indiske gullmedaljen i friidrett, og berre det andre individuelle gullet India noksinne har teke i OL.

  Det inneber mellom anna at alle delstatane i kjempelandet med 1,3 milliardar menneske kvart år på denne dagen skal ha spydkonkurransar, skriv First Post.

  OL i Tokyo blei Indias beste nokon gong med sju medaljar.

  Neeraj Chopra
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
 • Gir halve premien til brannoffer

  Det greske vannpololaget donerer halvparten av gaven de fikk for OL-sølvet til de som er påvirket av de voldsomme brannene i hjemlandet.

  Til tross for at de greske herrene ble slått 10-13 av Serbia i vannpolofinalen på OLs siste dag, valgte Evangelos Marinakis, eier av fotballklubben Olympiakos, å gi 200.000 euro, om lag to millioner kroner, til lagets spillere.

  Nå har spillerne bestemt seg for at halve summen skal gå til å hjelpe de som er påvirket av brannene hjemme i Hellas.

  Voldsomme skogbranner har herjet OLs hjemland i Hellas den siste tiden. Særlig på øya Evvia er situasjonen alvorlig. Tusener av beboere og turister er evakuert, og hundrevis er fraktet bort på ferjer.

  Vannpololag Hellas
  Foto: Angela Weiss / AFP
Sportsnytt, logo 2020

Siste nytt

 • Poengdeling mellom Leeds og Aston Villa tross utvisning

  Det ble en målløs 0-0-kamp mellom Leeds og Aston Villa i Premier League søndag. Luis Sinisterra ble utvist etter 48 minutters spill.

  Den colombianske Leeds-spilleren pådro seg to gule kort. Det første fikk han etter en takling på John McGinn. Deretter pådro han seg sitt andre gule kort på klønete vis tre minutter etter hvilen. Da blokkerte Sinisterra et frispark.

  Begge lagene hadde sine sjanser utover i annen omgang.

  På overtid fikk Ollie Watkins en god mulighet, men ble stoppet av Illan Meslier. Senere spilte Patrick Bamford ballen til Mateusz Klich, men sistnevnte ble stanset av en viktig takling av Aston Villa-forsvaret. Lagene fant aldri veien til nettmaskene, og dermed endte det 0-0.

  Leeds har ni poeng og ligger på 12.-plass på tabellen. Aston Villa har ett poeng mindre og innehar 14.-plassen.

  I neste kamp møter Leeds Crystal Palace, mens Aston Villa gjester Nottingham Forest. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Tim Goode / AP
 • Norsk målfest da Roma banket Empoli 5-0

  Emilie Haavi og Sophie Romàn Haug scoret to mål hver i Romas 5-0-seier over Empoli i italiensk fotball søndag.

  Haavi åpnet målshowet etter bare 16 minutter da hun sendte hjemmelaget i ledelsen. Romàn Haug økte til 2-0, før Valentina Giacinti scoret vertenes tredje ti minutter før pause.

  Etter hvilen satte Haavi inn sitt andre mål for kvelden, før Romàn Haug kopierte bragden to minutter før full tid.

  Roma ligger på 2.-plass på tabellen med 12 poeng etter fem serierunder. Inter er serieleder med ett poeng mer.

  Hovedstadslaget står nå med fire strake seirer etter at de tapte 1-0 i sesongåpningen borte mot Juventus (NTB)

  VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • HamKam med viktig seier i bunnstriden

  HamKam tok tre viktige poeng mot Jerv etter 2-1 på hjemmebane. Kaptein Aleksander Melgalvis tok ansvar for hjemmelaget og satte kampens første mål med hodet etter et innlegg fra Morten Bjørlo.

  Fire minutter ut i andreomgang var kapteinen der igjen. Denne gang var det Pål Alexander Kirkevold som fant Melgalvis som enkelt kunne sette 2-0 fra fem meter.

  Jerv reduserte etter et flott langskudd fra Jervs kaptein Mathias Wichmann, men det holdt ikke til poeng.

  Eliteserien 2022: Hamkam - Jerv
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste