Hopp til innhold

Sommer-OL i Tokyo 2020

Oppsummert

Her følger vi nattens øvelser i OL.

Du kan også høre det meste fra OL i radiosendingen øverst. Hele programmet kan du se her.

 • Leder for OL-sponsor fikk betinget fengselsstraff i Tokyo

  En tidligere styreleder for en sponsor for OL i Tokyo ble fredag ​​idømt en betinget fengselsstraff på 2,5 år i bestikkelsessaken rundt 2020-lekene.

  I tillegg ble to kollegaer av mannen dømt, melder nyhetsbyrået AFP. De får dommene bekreftet av en talsperson for tingretten i Tokyo.

  De to andre fikk også betinget fengselsstraff på henholdsvis ett år og 18 måneder. De tre ble arrestert sammen med den tidligere OL-lederen Haruyuki Takahashi, som står tiltalt for å ha mottatt disse bestikkelsene for å hjelpe selskapet Aoki Holdings med å bli sponsor for lekene.

  Takahashi anklages for å ha mottatt rundt fire millioner kroner fra OL-sponsoren Aoki Holdings. (NTB)

 • Politirazzia hos japansk OL-topp

  Haruyiki Takahashi fikk tirsdag ransaket sitt hjem av japansk politi etter anklager om korrupsjon i forbindelse med hans rolle som styremedlem i Tokyo-OL.

  Takahashi anklages for å ha mottatt flere hundre tusen dollar fra OL-sponsoren Aoki Holdings.

  Det japanske nyhetsbyrået Kyodo melder at et konsultasjonsfirma drevet av Takahashi undertegnet en kontrakt med Aoki Holdings i 2017, ett år før sistnevnte ble offisiell partner i forbindelse med OL i Tokyo.

  Takahashi har tilbakevist anklagene.

  – Det var overhodet ingen interessekonflikt knyttet til min stilling som styremedlem, sa han sist uke.

  Takahashi satt i OL-styret i Tokyo fra 2014 til det ble oppløst forrige måned. Seiko Hashimoto, som var sjef for lekene, fortalte tirsdag at hun vil samarbeide fullt med politiet.

  – Det er veldig trist at slike saker kommer opp, sa hun.

  Påtalemyndigheten i Tokyo har ikke uttalt seg om saken. Aoki Holdings har ikke villet kommentere ryktene om betalingene.

  Spekulasjonene om korrupsjon er ikke de første rundt OL i Tokyo. I 2019 sa Tsunekazu Takeda opp sin stilling som sjef for Japans olympiske komité på bakgrunn av fransk politis etterforskning i hans involvering i betalinger før Tokyo ble gitt OL. (NTB)

  Olympics Tokyo Investigation
  Foto: Issei Kato / AP
 • Storbritannia frådømt OL-sølv

  Storbritannia blir fråtekne sølvet på 4 x 100 meter stafett i Tokyo-OL fordi Chijindu Ujah testa positivt for doping.

  Det har Idrettens valdgiftsrett (CAS) i Lausanne avgjort.

  Ujah testa positivt for dei forbodne stoffa ostarin og S-23 undervegs i OL. Dei har same effekt som anabole steroid. I september blei det klart at også B-prøven hans var positiv.

  Dei tre andre sprintarane på stafettlaget var Zharnel Hughes, Richard Kilty og Nethaneel Mitchell-Blake. Dei mister alle den einaste OL-medaljen dei har tatt i karrieren.

  Avgjerda gjer at Canada blir flytta opp til sølvplass, medan Kina får bronse. Italia vann den kortaste OL-stafetten for menn.

  Ujah har vore mellombels suspendert sidan sommarleikane i Tokyo. Etter CAS-dommen skal Friidrettens integritetseining (AIU) avgjere om han skal bli utestengd vidare.

  Storbritannias lag på 4x100 m
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Biles: Burde sluttet før OL i Tokyo

  I et nytt intervju med New York Magazine angrer Simone Biles på at hun deltok i OL i Tokyo.

  – Jeg burde ha sluttet lenge før Tokyo. Hvis man ser tilbake på alt jeg har vært gjennom de siste syv årene burde jeg aldri vært med i OL-troppen, sier hun til magasinet.

  Biles henviser til skandalen med landslagslegen Larry Nassar, som er dømt for flere seksuelle overgrep.

  Gymnastics - Artistic - Women's Beam - Final
  Foto: Mike Blake / Reuters
 • OL-sølv i fare etter positiv prøve

  Den britiske sprinteren Chijindu Ujahs B-prøve er analysert, og funnene i A-prøven er bekreftet, melder BBC. Etter alt å dømme koster det fire briter OL-sølv.

  Saken er nå overlatt Idrettens voldgiftsretts antidopingseksjon for videre behandling. Ujah løp på det britiske sølvlaget på 4 x 100 meter i Tokyo-OL i sommer.

  Noen dager etter lekene var over ble det offentliggjort at det i Ujahs A-prøve ble funnet spor etter de forbudte stoffene ostarin og S-23. Ostarin er en anabol steroid, mens S-23 har lignende virkning som steroider.

  Om britene diskvalifiseres, rykker Canada opp til sølv og Kina til bronse.

  Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2017, Bislett Stadion.
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Britisk OL-sølvvinner dopingtatt

  Chijindu Ujah var med å ta Storbritannia til OL-sølv på 4 x 100 meter i Tokyo. En snau uke senere er han midlertidig utestengt for bruk av forbudte stoffer.

  Friidrettens integritetsenhet (AIU) opplyste om dopingsaken torsdag kveld. Britene risikerer å bli fratatt OL-medaljen om Ujah blir funnet skyldig.

  Det er funnet spor av de forbudte stoffene ostarin og S-23 i en prøve Ujah avla mens Tokyo-lekene pågikk. Dette er midler som gir lignende effekt som anabole steroider.

  Saken er sendt videre for mer testing. (NTB)

  Tokyo Olympics Athletics
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Warholm med historisk verdsranking

  Den oppdaterte verdsrankinga i friidrett som kom 10. august, stadfestar at hekkeløpar Karsten Warholm ikkje berre har blitt verdas beste på 400 meter hekk, men at han også har tatt ein historisk poengsum på verdsrankinga.

  Han toppar lista med 1539 poeng, som er den høgaste poengsummen sidan rankinga blei innført 1. januar 2019.

  Og ikkje nok med det, så har Noreg to utøvarar på topp 10-lista. Jakob Ingebrigtsen er den andre på 8.-plass med 1449 poeng.

  Warholm har toppa lista sidan 6. juli i år. Før han låg Armand Duplantis på topp frå 18. februar 2020. Her kan du sjå lista i sin heilskap.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Heim til 28 dagar i karantene

  16 av dei australske OL-deltakarane får dobbel karantene ved heimkomsten, og må sitje inne i 28 dagar.

  Det er delstaten South Australia som krev karantene for innreise, også frå andre deler av Australia.

  Heile den australske troppen på rundt 500 personar må i 14 dagars karantene, slik alle som reiser inn i landet må.

  56 av utøvarane er frå South Australia, og 16 av dei hadde ikkje direktefly til delstatshovudstaden Adelaide, men måtte byte fly i Sydney.

  Derfor må dei først 14 dagar i karantene i Sydney, og deretter nye 14 dagar når dei flyr vidare til heimstaten, skriv nyheitsbyrået AFP.

  Heile troppen var fullvaksinert før avreisa til Tokyo.

  Det får Australias OL-president til å reagere.

  – Andre land hyllar sine medaljevinnarar når dei kjem heim. Vi gir dei den mest vonde mottakinga vi kan, som takk for at dei stolte representerte nasjonen vår, seier Matt Carroll.

  Han er urolieg for den mentale helsa til utøvarane, meiner dei ia alle fall bør få sleppe dei ekstra to vekene.

  Australia tok 17 gull i Tokyo-OL.

  Tokyo Olympics Basketball
  Foto: Charlie Neibergall / AP
 • Fryktar Tokyo må slite med OL-tap

  Kostnadene til Tokyo-OL har sprukke fleire gonger, og japanske skattebetalarar må truleg dekkje tapet.

  OL vart halde utan tilskodarar på nesten alle arenaer, noko som betydde at mesteparten av dei planlagde billettinntektene på 820 millionar dollar fall bort, skriv avisa Japan Times.

  Totalkostnaden for OL har vore estimert til omkring 150 milliardar kroner, men fleire økonomar meiner at kostnaden kan vere opp til 50 prosent høgare.

  Av totalen skal organisasjonskomiteen og Tokyo by dekke omkring 80 prosent, medan sentrale styresmakter skulle stå for resten.

  – Det er bestemt i kontrakten at vertsbyen finansierer underskotet, så i utgangspunktet blir det venta at innbyggjarane i Tokyo må betale tilbake dette i form av skatt i mange år, seier professor Naofumi Masumoto ved Musashino universitet, ifølgje Japan Times.

  Styresmaktene i Tokyo er dei einaste blant dei 47 prefektura i landet som ikkje får økonomisk støtte frå staten.

  Tokyo-OL
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • India innfører nasjonal spyddag

  7. august skal frå neste år bli nasjonal spyddag, har det indiske friidrettsforbundet bestemt.

  Det var på den datoen Neeraj Chopra tok olympisk gull i spydkast – den aller første indiske gullmedaljen i friidrett, og berre det andre individuelle gullet India noksinne har teke i OL.

  Det inneber mellom anna at alle delstatane i kjempelandet med 1,3 milliardar menneske kvart år på denne dagen skal ha spydkonkurransar, skriv First Post.

  OL i Tokyo blei Indias beste nokon gong med sju medaljar.

  Neeraj Chopra
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters
Sportsnytt, logo 2020

Siste nytt

 • Toni Kroos legger opp etter EM

  Den tyske fotballspilleren Toni Kroos skriver på Instagram at han legger opp etter sommeren EM.

  34-åringen startet seniorkarrieren i Bayern München, hvor han var med på å vinne Bundesliga tre ganger, samt Mesterligaen og klubb-VM én gang.

  Sommeren 2014 var han så med på det tyske laget som tok VM-gull. Samme sommer signerte han også for Real Madrid. Der har han vunnet den spanske ligaen fire ganger, Mesterligaen fire ganger og klubb-VM fem ganger.

  – Jeg har alltid sagt at Real Madrid blir den siste klubben min. Jeg er glad og stolt over at jeg har funnet den riktige timingen for den avgjørelsen, skriver Kroos på Instagram.

  – Ambisjonen min var alltid å avslutte karrieren på topp, skriver Kroos, og legger til at alt nå handler om å vinne Mesterligaen med Real Madrid en siste gang. I finalen 1. juni møter de Borussia Dortmund.

  Euro 2020 - Round of 16 - England v Germany
  Foto: FRANK AUGSTEIN / Reuters
 • Norges dobbeltfirer klare for OL - nedtur for Borch

  Dobbeltfireren med Kristoffer Brun, Oscar Helvig, Jonas Juel og Erik André Solbakken var best i OL-kvalifiseringen i sveitsiske Luzern tirsdag.

  Brun og Helvig kapret i fjor en norsk OL-plass i dobbeltsculler, men for bare en måneds tid siden ble de to og den andre dobbeltsculleren, Juel og Solbakken, satt sammen til en dobbeltfirer.

  Dermed hadde de én sjanse til å kapre en OL-plass, en mulighet de tok vare. I tirsdagens finale i OL-kvalifiseringen tok ledelsen tidlig og holdt unna hele veien.

  De norske roerne var avhengig av å ende topp to for å kapre en OL-plass, og de vant 1,3 sekunder foran Estland og 1,4 sekunder foran USA.

  Like bra gikk det ikke for Kjetil Borch. Veteranen har slitt med formen de siste månedene, men viste prov på formstigning i forsøket. I finalen i OL-kvalifiseringen kjempet han lenge like bak de to beste. Borch la inn en sluttspurt, men det holdt «bare» til en fjerdeplass.

  Dobbeltfireren er den fjerde båten Norge kvalifiserer til OL. Fra tidligere er altså dobbeltsculleren og dobbeltsculleren i lettvekt for menn kvalifisert, samt dobbeltsculleren på kvinnesiden.

  Brun
  Foto: Håkon Mosvold Larsen
 • Siri Nordby blir NFFs nye toppfotballsjef

  Siri Nordby (45) er ansatt som toppfotballsjef i Norges Fotballforbund.

  Det bekrefter forbundet i en pressemelding.

  Siri Nordby kommer fra en lederstilling som i Microsoft Norge.

  Hun har en lang karriere som fotballspiller bak seg, fra oppstart i Øvrevoll Ballklubb til Røa. I Røa spilte hun 353 kamper, var sentral i å etablere klubben i toppen av norsk fotball og bidro til 5 seriegull og 5 cupgull som kaptein for Røa.
  Nordby har 43 landskamper, inkludert mesterskapserfaring fra EM 2005, VM 2007 og OL 2008. Etter spillerkarrieren var hun medlem av toppfotballkomiteen for kvinnefotball i NFF i perioden 2013-2016. Hun har også vært sportslig leder i Vestre Aker SK, samt styremedlem i Røa. Hun har også fungert som fotballekspert i NRK og TV 2.

  Siri Nordby
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal