Hopp til innhold

Gjert oppgitt over Jakob tidsbruk: – Alle andre som løp var vel på bussen hjem før han kom ut

TOKYO/OSLO (NRK): Filip Ingebrigtsen hadde ingenting å stille opp med i sitt forsøksheat og er ute av OL. Lillebror Jakob var på sin side imponerende sterk og tok seg enkelt videre på 1500 meter.

Jakob Ingebrigtsen

FORNØYD: Jakob Ingebrigtsen, her etter forsøket på 1500 meter tirsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Jakob Ingebrigtsen klokket nemlig inn til tiden 3.36,49 og en fjerdeplass plass i det tredje og siste forsøksheatet tirsdag. Det var mer enn nok for å sikre billett til torsdagens semifinale.

Etter løpet var trenerpappa Gjert Ingebrigtsen imidlertid langt mer opptatt av sønnens tidsbruk i pressesonen enn selve løpet.

drXFOzm6JfA

TRENERPAPPA: Gjert Ingebrigtsen var naturligvis på plass på friidrettsstadion i Tokyo tirsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Jeg har ikke fått snakket med ham. Han brukte fryktelig lang tid på intervjuer. Alle andre som løp var vel på bussen hjem før han kom ut av pressesonen. Han er en pliktoppfyllende gutt, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK, og antyder at sønnen brukte en times tid, i hvert fall 50 minutter, og at det er en halvtime for lenge.

– Hva synes du om det?

– Han bruker altfor lang tid. Men konsekvensen av å bruke for lang tid går ikke utover meg.

På spørsmål om hva han tror faren vil synes om at han tok seg så god tid, kom smilet frem hos hovedpersonen selv:

– Det er det som er så greit med gode forhold, at vi kan tillate oss å være et par minutter ekstra i pressesonen og kose oss, sier Jakob Ingebrigtsen.

– Kunne vært brukt på noe annet

Ingebrigtsen tok seg nemlig svært god tid da han gikk gjennom den enorme pressesonen i Tokyo. Han stoppet hos amerikanske, tyske, polske finske og svenske TV-kanaler, og det tok nærmere 20 minutter før han var oppe hos NRK på det fjerde nivået.

Humøret var likevel på topp, og han hadde det ikke nevneverdig travelt – slik mange utøvere har etter forsøksheat og semifinaler i et OL.

kuopnQCwJME

KLAR FOR SEMIFINALE: Jakob Ingebrigtsen, her underveis i forsøksheatet tirsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Kan det få konsekvenser for hans muligheter til å prestere?

– Det har jeg ingen formening om. Men jeg gjør ham oppmerksom at tiden kunne vært brukt til noe annet. Det så ikke ut til at det kostet all verden, men det vet man ikke før det drar seg til, sier Gjert Ingebrigtsen.

– Hva synes du om løpet?

– Jeg satt hundrevis av meter unna, så jeg ser bare en nordmann som løper utpå der. Jeg klarer ikke å se hvordan han ser ut.

Gjorde NRK-kommentator nervøs

Når Gjert Ingebrigtsen kommer tilbake på hotellet vil han nok se tirsdagens konkurranse i opptak og konstatere at sønnen hadde kontroll fra start til slutt.

Taktikken var åpenbar. Han skulle ikke bruke noe mer energi enn han trengte. 20-åringen la seg rett og slett helt bakerst i feltet de første rundene. NRK-kommentator Jann Post erkjente at taktikken gjorde ham nervøs.

Men det var helt uten grunn.

På den siste halvannen runden begynte Jakob Ingebrigtsen å avansere. På oppløpet sikret han en trygg fjerdeplass.

Til NRK forteller Sandnes-løperen at et slikt forsøksheat bare handler om å holde seg unna trøbbel de to første rundene, bruke minst mulig krefter på å avansere og sikre semifinaleplass.

– Jeg får godt med meg alt som skjer. Samtidig så vet jeg at jeg har løpt såpass fort at selv å ligge bak når de drar på såpass, skal ikke være noe problem. Samtidig er det en del folk mellom der som ikke kan løpe så fort. Jeg har alltid en sikkerhetsmargin på min side.

– Ikke i nærheten

Der Jakob fikk det enkelt, ble det langt verre for storebror Filip Ingebrigtsen. Forutsetningen for å ta seg videre var grei: Han var nødt til å bli blant de seks beste i sitt heat eller notere seg for en av de seks beste tidene for å få semifinale-billett.

Filip

SKUFFET: Filip Ingebrigtsen, her etter sitt forsøksheat på 1500 meter i Tokyo tirsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han klarte ingen av delene.

28-åringen ble nummer ti i forsøket og løp inn til tiden 3.38,02. Dermed er OL over.

– Jeg vet hvordan han er, dessverre, og han har slitt mye det siste året. Det er ikke bare å skru på og være en helt annen mann. Det er litt dumt at OL kommer nå, samtidig vet jeg at han er motivert til å satse neste år også, og det skal bli bra, sier Jakob Ingebrigtsen.

– Det jeg leverer i dag er ikke i nærheten av å ha noe i en finale å gjøre, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

– Skjønner at jeg er langt unna

28-åringen hang med feltet underveis, men de siste 200 meterne ble det for alvor tydelig at noe ikke stemte. Han klarte rett og slett ikke å være med i avslutningen.

– Det var tungt tidlig. Det koster litt for mye krefter og jeg har ikke i nærheten av beina som skal til for å være med på slutten. Ekstremt drit. Jeg kunne kanskje gjort noen taktiske bedre vurderinger, men på den andre siden er det sånn det blir når man ikke har kroppen helt der man vil, sier Filip Ingebrigtsen til NRK.

Formen og kroppen er bare ikke bra nok, gjentar han, og kommer heller ikke med noe unnskyldninger. Han vet godt at farten ikke var spesielt høy i heatet han var en del av.

– Sånn sett skulle jeg hatt flere gir å gå på. Men når jeg kommer på oppløpet skjønner jeg at jeg er langt unna, sier han.

7dT96gy-zow

SLET Filip Ingebrigtsen, her underveis i sitt forsøksheat på friidrettsstadion i Tokyo tirsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Ikke i nærheten

Den mellomste løpebroren Ingebrigtsen har hatt en tøff sesong. Overfor NRK har han fortalt at han har lagt bak seg den tyngste våren i hans lange karriere. Det skyldtes en mystisk sykdom. OL hadde han egentlig gitt opp.

Men de fleste, Filip Ingebrigtsen inkludert, kunne ikke unngå å heve forventningene etter to sterke Diamond League-løp i juli.

På Bislett ble han nummer fem på 3000 meter og satte ny personlig rekord på distansen. Bare en drøy uke senere ble han nummer ti med den sterke tiden 3.32,23 mot verdenseliten på 1500 meter i Monaco.

– Den siste uka har vært bra, men så har vi trent lett. Det har gått opp og ned etter Monaco. Noen greie økter og noen dårlige. Jeg har prøvd å være tålmodig og gjøre smarte ting, men det holdt ikke helt, forteller Filip Ingebrigtsen.

PS: Polske Marcin Lewandowski er en medaljekandidat på 1500 meter i OL. Han snublet og falt i sitt heat, men får av juryen likevel lov å løpe semifinale torsdag.

Siste nytt

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal