Hopp til innhold

Abid Raja om bildedelingen på Reddit: – Det er forkastelig

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja er opprørt etter at NRK torsdag fortalte at seksualiserte bilder av kvinnelige idrettsutøvere blir delt på Reddit, verdens største nettsted.

Idretts- og likestillingsminister Abid Raja

PROVOSERT: Idretts- og likestillingsminister Abid Raja misliker sterkt at seksualiserte bilder av kvinnelige idrettsutøvere deles på nettstedet Reddit.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Det er motbydelig at våre kvinnelige idrettsutøvere seksualiseres og misbrukes på denne måten, sier Raja til NRK.

Håndballpresident Kåre Geir Lio omtalte i går det hele som «uhøvelig trist, leit og aldeles håpløst».

LES OGSÅ: Deler «seksuelt opphissende» bilder av idrettsstjerner på nett

Til NRK opplyser en talsperson for Reddit at deres retningslinjer forbyr intime eller seksuelt eksplisitte bilder av noen uten deres samtykke.

– Vi fjerner innhold i nettsamfunnet som bryter disse retningslinjene. I tråd med retningslinjene våre gjennomgår vi den aktuelle gruppen, skriver Reddits presseavdeling i en e-post til NRK.

- Helt vilt

Professor emerita ved Universitetet i Sørøst-Norge, Gerd von der Lippe, har forsket på kvinner og idrett i en årrekke.

– Vi er ikke kommet lenger enn at kvinnelige OL-utøvere fremdeles skal være sexobjekter for ørten folk. Det er jo helt vilt. Det er 2021, sa hun til NRK torsdag.

Idretts- og likestillingsministeren sier seg enig med von der Lippe.

- Dette viser nettopp hvorfor utøverne bør få velge egen bekledning, sier Abid Raja, som har engasjert seg i saken med håndballkvinnene helt siden de ble tvunget til å spille i bikinitruser under EM.

En selvfølge i 2021

For få uker siden endte det norske kvinnelandslaget i strandhåndball opp med en bot fra Det internasjonale håndballforbundet (IHF), fordi de nektet å spille i truser under bronsefinalen i EM.

Regelverket sier tydelig at kvinner skal spille i truse og bikinioverdel. Menn kan spille i singlet og shorts.

Abid Raja sier han har tatt kontakt med de andre nordiske likestillingsministrene, med budskap om en sterk felles front til støtte for de kvinnelige idrettsutøverne, i kampen mot ledelsen i Det internasjonale håndballforbundet.

I SHORTS: De norske kvinnene droppet trusa i EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

De norske kvinnene droppet bikinitruse, og valgte å spille i shorts under EMs siste kamp. Skjermdump med tillatelse fra Viasport.

Foto: VIASPORT

– Det gammeldagse gubbeveldet har latt være å høre på kravet fra de norske kvinnene. Dette handler om hva slags mentalitet vi ønsker i idretten, uttalte Raja.

Han sier at Norge med sitt kvinnesyn og sine verdier, er en selvsagt forkjemper i kampen for likestilling.

– Selvsagt skal vi stå i front for å støtte kvinnelige idrettsutøvere. Det skulle bare mangle. I 2021 bør det være en selvfølge at kvinnene kan spille i drakter de velger selv.

Kåre Geir Lio

Håndballpresident i Norges Håndballforbund Kåre Geir Lio satser på regelendring til høsten.

Foto: Vidar Ruud

Kåre Geir Lio tror bildedelingen på Reddit kan være med på å endre regelverket. Han sier IHF er i gang med å lage nye draktforslag til kvinnene.

Lio forventer at strandhåndballjentene har spilt sin siste kamp i små bikinitruser og sier han tror IHFs regelverk blir endret til høsten.

– Det bør ikke være et arrangement etter dette som har drakter kvinnene ikke vil spille i, understreker Lio.

AKTUELT NÅ