Hopp til innhold

Rodal kritisk til Iuels tribune-venting: – Burde vært ute av området for lenge siden

TOKYO (NRK): NRKs ekspertkommentator mener Amalie Iuel raskest mulig burde kommet i gang med restitusjon. I stedet ble hekkeløperen sittende i en halvtime på tribunen - for å vente på beskjeden om at hun er klar for OL-semifinale.

mYHeOV6p3ro

Amalie Iuel blei berre nummer seks i sitt heat på 400 meter hekk, men med ei god tid sikra ho seg semifinaleplass.

– Det var ikke noe gøy å sitte der. Jeg er ikke så veldig religiøs av meg, men jeg må ærlig innrømme at det var en bønn eller to i de minuttene jeg satt der, sier Amalie Iuel, som altså er klar for semifinale i OL.

Men det ble en svært nervepirrende stund for hekkeløperen etter at hun hadde løpt kvalifiseringen på 400 meter hekk. I lang tid ante hun ikke om hun ville ta seg til semifinalen eller ikke.

Iuel løp i det aller første kvalifiseringsheatet, og der ble hun nummer seks.

I OL er det bare de fire beste i hvert heat som går rett videre til semifinale, og i tillegg kan totalt fire til gå videre på tid.

Tiden til Iuel var 55,65, og hun måtte dermed vente til alle kvalifiseringsheatene var ferdigløpt før hun omsider fikk beskjeden om at hun er klar for OL-semifinalen på mandag.

T9FEF0rkMng

Amalie Iuel stilte seg på tribunen og ventet for å se om hun nådde målet om semifinale i OL.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kritisk Rodal

Etter kvalifiseringsheatet sitt gikk Iuel opp på tribunen for å se på de resterende kvalifiseringsheatene. Der både satt, sto og trippet hun rundt mens hun ventet spent.

Først etter en drøy halvtime viste TV-bildene en glisende Iuel, som da omsider var sikkert videre til OL-semifinale, som var hennes store mål.

Men NRK-ekspert Vebjørn Rodal er kritisk til at hun ble sittende på tribunen og vente på den måten. Han frykter det i verste fall kan gå utover Iuels evne til å prestere i semifinalen.

– Hun burde jo vært ute av området for lenge siden og fått i seg litt næring. Hun har sikkert drikke der, men hun burde hatt mat, hun burde ha begynt å jogge ned og rørt seg litt, sier han.

Rodal på Bislett

Tidligere OL-mester på 800 meter, Vebjørn Rodal, minnet om at det er viktig å starte restitusjon med en gang etter konkurranse.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hun får ikke påvirket resultatet i de andre heatene uansett. Hun er ferdig løpt, hun burde kommet seg i restitusjonsfase litt bedre enn det, legger Rodal til.

Det er en kjent sak at det er viktig å sette i gang med restitusjon så raskt som mulig etter konkurranse, og det er for eksempel derfor hekke-kollegaen Karsten Warholm ikke ville bruke tid på å snakke med journalister etter sitt kvalifiseringsheat i går.

Han ville komme seg rett ut for å løpe ned, og deretter sette seg i isbad for å gjøre beina klare til neste konkurranse. I mesterskap som OL kommer løpene så tett at mange mener at omtrent hvert minutt med restitusjon kan avgjøre - særlig i en øvelse som 400 meter hekk, hvor det er så små marginer som avgjør.

Iuel sier hun ikke greide å la være å se på de andre heatene.

– Jeg ville liksom ikke gå igjennom pressesonen og lure på om jeg gikk videre eller ikke, så jeg tenkte at nå sitter jeg her og følger med og ser hva det blir til, forklarer hun.

VuXLXHlEReU

Iuel kikket bekymret opp på tavlen som viste tiden hennes etter målgang.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Skjerpings

Iuel leverte ikke sitt beste løp i kvalifiseringen, og medgir at hun har en jobb å gjøre før mandagens semifinale.

– Jeg hadde trodd det skulle gå litt raskere. Det føltes som jeg fikk litt dårlig flyt og et par dårlige hekkepasseringer i hvert fall på oppløpet. Når du først begynner å trippe litt, så mister du en del fart, og det er ganske vanskelig å reaksellerere etter at du har mistet fart når du er så stiv på oppløpet. Jeg kan ikke holde på sånn i semien, i hvert fall, nå er det full skjerpings.

– Hvordan skal du nå bruke tiden fram til semifinalen for å heve deg ytterligere et hakk?

– Jeg må ta en liten prat med Leif (Olav Alnes, trener, red. anm). La han komme litt inn i hodet mitt og få ryddet opp og gjøre meg klar til semi. Og så må vi bare sørge for å få dette løpet ut av beina og gjøre oss klare, sier Iuel.

Amalie Iuel

Amalie Iuel måtte vente spent på om tiden hennes holdt til en OL-semifinale på 400 meter hekk. Det gjorde den akkurat.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kloster utslått

Line Kloster løp også kvalifiseringen, men hun greide ikke å ta seg videre til semifinalen. I OL-debuten endte 31-åringen endte nest sist i sitt heat med 56,45.

– Det er morsommere å delta i et OL hvis man gjør det bra, erkjenner hun overfor NRK.

– Jeg har løpt bedre og jeg kunne løpt bedre, men i dag så var det for lite kraft fra start til mål, og da løper jeg bare ikke bedre, konstaterer Kloster.

– Hva tror du grunnen er til det?

– Jeg kunne sikkert sagt mange grunner, men det er ikke noe poeng å komme med unnskyldninger. Jeg presterer ikke, og sånn er det, og det er ikke sånn det skal være.

– Hvordan har du hatt det her i OL?

– Helt greit.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    Fredrikstad tok seg også videre torsdag kveld etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal