Rodal kritisk til Iuels tribune-venting: – Burde vært ute av området for lenge siden

TOKYO (NRK): NRKs ekspertkommentator mener Amalie Iuel raskest mulig burde kommet i gang med restitusjon. I stedet ble hekkeløperen sittende i en halvtime på tribunen - for å vente på beskjeden om at hun er klar for OL-semifinale.

mYHeOV6p3ro

Amalie Iuel blei berre nummer seks i sitt heat på 400 meter hekk, men med ei god tid sikra ho seg semifinaleplass.

– Det var ikke noe gøy å sitte der. Jeg er ikke så veldig religiøs av meg, men jeg må ærlig innrømme at det var en bønn eller to i de minuttene jeg satt der, sier Amalie Iuel, som altså er klar for semifinale i OL.

Men det ble en svært nervepirrende stund for hekkeløperen etter at hun hadde løpt kvalifiseringen på 400 meter hekk. I lang tid ante hun ikke om hun ville ta seg til semifinalen eller ikke.

Iuel løp i det aller første kvalifiseringsheatet, og der ble hun nummer seks.

I OL er det bare de fire beste i hvert heat som går rett videre til semifinale, og i tillegg kan totalt fire til gå videre på tid.

Tiden til Iuel var 55,65, og hun måtte dermed vente til alle kvalifiseringsheatene var ferdigløpt før hun omsider fikk beskjeden om at hun er klar for OL-semifinalen på mandag.

T9FEF0rkMng

Amalie Iuel stilte seg på tribunen og ventet for å se om hun nådde målet om semifinale i OL.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kritisk Rodal

Etter kvalifiseringsheatet sitt gikk Iuel opp på tribunen for å se på de resterende kvalifiseringsheatene. Der både satt, sto og trippet hun rundt mens hun ventet spent.

Først etter en drøy halvtime viste TV-bildene en glisende Iuel, som da omsider var sikkert videre til OL-semifinale, som var hennes store mål.

Men NRK-ekspert Vebjørn Rodal er kritisk til at hun ble sittende på tribunen og vente på den måten. Han frykter det i verste fall kan gå utover Iuels evne til å prestere i semifinalen.

– Hun burde jo vært ute av området for lenge siden og fått i seg litt næring. Hun har sikkert drikke der, men hun burde hatt mat, hun burde ha begynt å jogge ned og rørt seg litt, sier han.

Rodal på Bislett

Tidligere OL-mester på 800 meter, Vebjørn Rodal, minnet om at det er viktig å starte restitusjon med en gang etter konkurranse.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hun får ikke påvirket resultatet i de andre heatene uansett. Hun er ferdig løpt, hun burde kommet seg i restitusjonsfase litt bedre enn det, legger Rodal til.

Det er en kjent sak at det er viktig å sette i gang med restitusjon så raskt som mulig etter konkurranse, og det er for eksempel derfor hekke-kollegaen Karsten Warholm ikke ville bruke tid på å snakke med journalister etter sitt kvalifiseringsheat i går.

Han ville komme seg rett ut for å løpe ned, og deretter sette seg i isbad for å gjøre beina klare til neste konkurranse. I mesterskap som OL kommer løpene så tett at mange mener at omtrent hvert minutt med restitusjon kan avgjøre - særlig i en øvelse som 400 meter hekk, hvor det er så små marginer som avgjør.

Iuel sier hun ikke greide å la være å se på de andre heatene.

– Jeg ville liksom ikke gå igjennom pressesonen og lure på om jeg gikk videre eller ikke, så jeg tenkte at nå sitter jeg her og følger med og ser hva det blir til, forklarer hun.

VuXLXHlEReU

Iuel kikket bekymret opp på tavlen som viste tiden hennes etter målgang.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Skjerpings

Iuel leverte ikke sitt beste løp i kvalifiseringen, og medgir at hun har en jobb å gjøre før mandagens semifinale.

– Jeg hadde trodd det skulle gå litt raskere. Det føltes som jeg fikk litt dårlig flyt og et par dårlige hekkepasseringer i hvert fall på oppløpet. Når du først begynner å trippe litt, så mister du en del fart, og det er ganske vanskelig å reaksellerere etter at du har mistet fart når du er så stiv på oppløpet. Jeg kan ikke holde på sånn i semien, i hvert fall, nå er det full skjerpings.

– Hvordan skal du nå bruke tiden fram til semifinalen for å heve deg ytterligere et hakk?

– Jeg må ta en liten prat med Leif (Olav Alnes, trener, red. anm). La han komme litt inn i hodet mitt og få ryddet opp og gjøre meg klar til semi. Og så må vi bare sørge for å få dette løpet ut av beina og gjøre oss klare, sier Iuel.

Amalie Iuel

Amalie Iuel måtte vente spent på om tiden hennes holdt til en OL-semifinale på 400 meter hekk. Det gjorde den akkurat.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kloster utslått

Line Kloster løp også kvalifiseringen, men hun greide ikke å ta seg videre til semifinalen. I OL-debuten endte 31-åringen endte nest sist i sitt heat med 56,45.

– Det er morsommere å delta i et OL hvis man gjør det bra, erkjenner hun overfor NRK.

– Jeg har løpt bedre og jeg kunne løpt bedre, men i dag så var det for lite kraft fra start til mål, og da løper jeg bare ikke bedre, konstaterer Kloster.

– Hva tror du grunnen er til det?

– Jeg kunne sikkert sagt mange grunner, men det er ikke noe poeng å komme med unnskyldninger. Jeg presterer ikke, og sånn er det, og det er ikke sånn det skal være.

– Hvordan har du hatt det her i OL?

– Helt greit.

Siste nytt

 • Klubbene stiller VAR-krav

  Klubbene i Eliteserien og 1.-divisjon diskuterte torsdag en mulig innføring av VAR (videodommere) i Norge. Administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball forteller til NRK at det kom tre hovedpunkter ut av møtet:

  1. Norge må følge den europeiske utviklingen, og forbedre kompetansen på dommerne og de som skal sitte i VAR-rommet.

  2. Et tydelig krav om at VAR må være en del av stadionopplevelsen – og forbedre den.

  3. Ingen pilotprosjekt. Eliteserien skal ikke bli en læringsarena for VAR.

  – Fordelingen av kostnadene er ikke ferdigforhandlet mellom TV 2 (kommende rettighetshaver), NFF og NTF. Klubbene har bedt om et notat for å kunne diskutere kostnadene i klubben. Det er ventet mandag, sier Øverland til NRK. Det er NFF-styret som til slutt bestemmer om det blir VAR i Eliteserien fra 2023.

  Eliteserien
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Haas gjør ingen endringer

  Formel 1-laget Haas beholder tyske Mick Schumacher og russeren Nikita Mazepin i den kommende Formel 1-sesongen.

  Den russiske føreren er blitt hardt kritisert av konkurrentene. Den siste tiden har også Schumacher vært kritisk til Mazepins kjørestil etter flere dueller dem imellom.

  Mazepins far er eier av en av lagets største sponsorer.

  Haas F1's German driver Mick Schumacher (C) chats with Haas F1's Russian driver Nikita Mazepin ahead of the first day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2021. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
  Foto: Mazen Mahdi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal