Hopp til innhold

Sprintstjerne med positiv dopingprøve, kastes ut av OL: – Et sjokk

TOKYO (NRK): Fredag vant hun lett sitt forsøksheat i OL. Nå kastes sprintstjernen Blessing Okagbare (32) fra Nigeria ut av OL etter å ha testet positivt på et veksthormon.

tq9xqchBQbI

SUSPENDERT: Blessing Okagbare får ikke løpe lørdagens semifinale på 100 meter i Tokyo.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Det opplyser friidrettens uavhengige antidopingorgan AIU i en pressemeling natt til lørdag, norsk tid.

Nigerianeren har tilhørt verdenseliten i sprint og lengde i en årrekke, men fikk virkelig verden til å sperre øynene opp da hun løp 100 meter på 10,63 i et stevne i 18. juni i år. Det ville ha vært den nest beste tiden i historien om det ikke hadde vært ulovlig sterk medvind.

Hun har både VM- og OL-sølv i lengde og VM-sølv på 200 meter. Hun har vært afrikansk mester på både 100 meter og i lengde.

Okagbare skulle løpt semifinale på 100 meter lørdag og etter all sannsynlighet finale, der hun ville vært en medaljekandidat.

– Det er med sjokk at Det nigerianske forbundet har mottatt pressemeldingen fra AIU og utestengelsen av Blessing Okagbare. Forbundet er i gang med å hente inn detaljer om hva som har skjedd, sier den nigerianske friidrettspresidenten Tony Okowa i en melding sendt til NRK.

Suspendert lørdag morgen

Ifølge meldingen fra AIU ble hun lørdag morgen, japansk tid, informert om den midlertidige suspensjonen som gjør at hun nå kastes ut av OL.

AIU opplyser at Okagbare testet positivt på et veksthormon. Testen ble tatt utenfor konkurranse 19. juli.

jWwlWOxYY2Y

NEDTUR: Blessing Okagbare skulle kjempe om medalje på både 100 og 200 meter i Tokyo. Men etter seieren i forsøksheatet på 100 meter, er OL over.

Foto: Charlie Riedel / AP

Wada-laboratoriet som analyserte prøven, informerte AIU fredag ettermiddag, europeisk tid. Det skjedde altså samme dag som Okagbare helt suverent vant sinn forsøksheat på 100-meteren i OL med 11,05.

AIU skriver i pressemeldingen at ikke ytterligere kommentarer vil bli gitt.

– Ikke bra for et treningsmiljø

– Veksthormon er det som vanligvis er brukt i «kraftidrettene», som sprint er. Men vi vet veldig lite, påpeker NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Han og kommentatorkollega Jann Post fikk nyheten rett før de gikk på sending for å starte lørdagens kommentering fra Tokyo.

– Det er tidlig, vi har lært av dopingsaker i Norge og andre steder at det kan være mye bak. Vi skal ikke felle en brutal dom over noen. TIl det vet vi alt for lite. Det er en prøve, det skal en lang prosess til for å bli dømt, sier Post.

– Vi vet at hun løp fort i det nigerianske uttaket, er det noe som har skjedd i Nigeia? Er det noe som har skjedd i Tumbleweed Track Club i Florida? Det er ikke godt å si, men det er ikke bra for et treningsmiljø å få en positiv prøve på en sånn substans, sier Rodal.

Okagbare er altså en del av treningsgruppa i klubben Rodal nevner i Florida, der hun trener sammen med flere utøvere i verdenseliten.

Ti nigerianere nektet OL-start

Okagbare kommer fra en nasjon som er under streng overvåkning av Det internasjonale froodrettsforbundet (WA) på grunn av sin dopinghistorie.

Hele ti av de 23 nigerianske friidrettsutøverne som var kvalifisert for OL, ble nektet å delta. Årsaken var at de ikke oppfylte kravet å ha blitt testet tre ganger utenfor konkurranse med minst tre ukers mellomrom i løpet av de ti siste månedene før OL.

Dette kravet oppfylte Okagbare. Men nå viser det seg altså at en av testene hun avla inneholdt et ulovlig stoff.

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Covid-syk Karlsson står over i Gällivare

  Frida Karlsson stiler ikke til start til helgens verdenscuprenn i Gällivare.

  Den avgjørelsen er tatt etter at den svenske stjernen fikk covid i starten av uka.

  – Frida hadde et håp om å teste negativt og at hun kunne delta i helga, da hun ikke har hatt noen symptom. Men nå kjenner hun at ikke alt er som det skal i kroppen, og hun deltar derfor ikke, sier landslagslege Rickard Noberius i en pressemelding.

  Karlsson fikk påvist covid på tirsdag og ble isolert fra resten av troppen.

  R92Z2K1JoCA
  Foto: AP
 • Norges U23-kvinner med storseier i Portugal

  Det norske U23-landslaget i fotball vant 4-0 borte mot Portugal. Synne Jensen startet scoringsshowet fra straffemerket.

  Julie Blakstad, Emma Stølen Godø og innbytter Monica Nedgård Isaksen var Norges øvrige målscorere i Coimbra.

  Offensiven løsnet etter at Portugal ble redusert til ti spillere etter en halvtime. Jensen satte inn straffesparket som fulgte.

  Kampen var U23-landslagets første siden Belgia ble slått 2-0 i slutten av oktober. Norge har gått åtte kamper ubeseiret (seks av dem vunnet).

  Mandag skal de norske bryne seg på Frankrike. (NTB)

  Vålerengas Synne Jensen og Celin Bizet
  Foto: NTB
 • Trippel norsk i IBU-cupen

  Johan-Olav Botn gikk raskt og bommet kun én gang i seieren på normaldistansen i sesongens første IBU-cuprenn. Han vant foran to landsmenn.

  Etter tre perfekte skyteserier tålte Botn fint ett tilleggsminutt på den siste. Han slo toer Mats Øverby med 1.15,5 minutter i finske Kontiolahti.

  Martin Nevland var bak med 1.33,1 og la seg inn på den siste pallplassen. Alle tre traff på 19 av 20 skudd på 20-kilometeren.

  Norge hadde fire mann blant de fem beste. Philipp Horn fra Tyskland kom seg foran Vetle Paulsen, som pådro seg to tilleggsminutter etter bom på andre skyting.

  Filip Fjeld Andersen ble nummer ti (tre bom), mens Martin Uldal havnet på 16.-plass (fem).

  IBU-cupen fortsetter med sprintrenn i Finland lørdag. Dagen etter står blandet stafett og parstafett på programmet. (NTB)

  Johan-Olav Smørdal Botn
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal