Hopp til innhold

Sprintstjerne med positiv dopingprøve, kastes ut av OL: – Et sjokk

TOKYO (NRK): Fredag vant hun lett sitt forsøksheat i OL. Nå kastes sprintstjernen Blessing Okagbare (32) fra Nigeria ut av OL etter å ha testet positivt på et veksthormon.

tq9xqchBQbI

SUSPENDERT: Blessing Okagbare får ikke løpe lørdagens semifinale på 100 meter i Tokyo.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Det opplyser friidrettens uavhengige antidopingorgan AIU i en pressemeling natt til lørdag, norsk tid.

Nigerianeren har tilhørt verdenseliten i sprint og lengde i en årrekke, men fikk virkelig verden til å sperre øynene opp da hun løp 100 meter på 10,63 i et stevne i 18. juni i år. Det ville ha vært den nest beste tiden i historien om det ikke hadde vært ulovlig sterk medvind.

Hun har både VM- og OL-sølv i lengde og VM-sølv på 200 meter. Hun har vært afrikansk mester på både 100 meter og i lengde.

Okagbare skulle løpt semifinale på 100 meter lørdag og etter all sannsynlighet finale, der hun ville vært en medaljekandidat.

– Det er med sjokk at Det nigerianske forbundet har mottatt pressemeldingen fra AIU og utestengelsen av Blessing Okagbare. Forbundet er i gang med å hente inn detaljer om hva som har skjedd, sier den nigerianske friidrettspresidenten Tony Okowa i en melding sendt til NRK.

Suspendert lørdag morgen

Ifølge meldingen fra AIU ble hun lørdag morgen, japansk tid, informert om den midlertidige suspensjonen som gjør at hun nå kastes ut av OL.

AIU opplyser at Okagbare testet positivt på et veksthormon. Testen ble tatt utenfor konkurranse 19. juli.

jWwlWOxYY2Y

NEDTUR: Blessing Okagbare skulle kjempe om medalje på både 100 og 200 meter i Tokyo. Men etter seieren i forsøksheatet på 100 meter, er OL over.

Foto: Charlie Riedel / AP

Wada-laboratoriet som analyserte prøven, informerte AIU fredag ettermiddag, europeisk tid. Det skjedde altså samme dag som Okagbare helt suverent vant sinn forsøksheat på 100-meteren i OL med 11,05.

AIU skriver i pressemeldingen at ikke ytterligere kommentarer vil bli gitt.

– Ikke bra for et treningsmiljø

– Veksthormon er det som vanligvis er brukt i «kraftidrettene», som sprint er. Men vi vet veldig lite, påpeker NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Han og kommentatorkollega Jann Post fikk nyheten rett før de gikk på sending for å starte lørdagens kommentering fra Tokyo.

– Det er tidlig, vi har lært av dopingsaker i Norge og andre steder at det kan være mye bak. Vi skal ikke felle en brutal dom over noen. TIl det vet vi alt for lite. Det er en prøve, det skal en lang prosess til for å bli dømt, sier Post.

– Vi vet at hun løp fort i det nigerianske uttaket, er det noe som har skjedd i Nigeia? Er det noe som har skjedd i Tumbleweed Track Club i Florida? Det er ikke godt å si, men det er ikke bra for et treningsmiljø å få en positiv prøve på en sånn substans, sier Rodal.

Okagbare er altså en del av treningsgruppa i klubben Rodal nevner i Florida, der hun trener sammen med flere utøvere i verdenseliten.

Ti nigerianere nektet OL-start

Okagbare kommer fra en nasjon som er under streng overvåkning av Det internasjonale froodrettsforbundet (WA) på grunn av sin dopinghistorie.

Hele ti av de 23 nigerianske friidrettsutøverne som var kvalifisert for OL, ble nektet å delta. Årsaken var at de ikke oppfylte kravet å ha blitt testet tre ganger utenfor konkurranse med minst tre ukers mellomrom i løpet av de ti siste månedene før OL.

Dette kravet oppfylte Okagbare. Men nå viser det seg altså at en av testene hun avla inneholdt et ulovlig stoff.

Siste nytt

 • Putin ut mot idrettssanksjoner

  Russlands president Vladimir Putin har i dag uttalt seg om hvordan sanksjoner påvirker landet sportslig, noe han i en skriftlig hilsen uttrykte at han synes var urettferdig, skriver nyhetsbyrået TASS.

  – De aggressive sanksjonene rettet mot landet og borgerne våre påvirker mange områder, inkludert toppidretten. Russiske utøvere er frarøvet muligheten til å representere landet sitt, og Russlands stemme i internasjonale organisasjoner, blir med hensikt ignorert, lyder det fra presidenten.

  Russiske idrettsutøvere er samlet på et sportsseminar i Sibir disse dagene.

  – Denne situasjonen motsier sportens verdier, der de viktigste er gjensidig respekt og prinsippet om at «sport ikke er politikk», mener Putin, og legger til at Russland er villige til å avholde internasjonale sportsarrangement.

  Russiske idrettsutøvere har vært utestengt av IOC og de aller flere internasjonale idrettsforbund siden krigen mot Ukraina brøt ut i slutten av februar.

  Vladimir Putin
  Foto: SPUTNIK / Reuters
 • Välbe vil ikke kommentere innkallinger

  Den russiske skipresidenten Jelena Välbe er for øyeblikket i Zürich for å møte presidenten i Det internasjonale ski- og brettsportforbundet (FIS), Johan Eliasch.

  På samme tid har to russiske landslagsløpere i langrenn mottatt innkalling til militæret som følge av Vladimir Putins krigsmobilisering. Det bekrefter landslagstrener Jurij Borodavko overfor Sport-Ekspress. Utøverne det dreier seg om er Roman Borisov og Anton Timasjov. Jelena Välbe ønsker ikke kommentere temaet overfor avisen:

  – Jeg kommer ikke til å kommentere det. Hold det til sport. Stopp hysteriet!

  Den russiske idrettsministeren, Oleg Matytsin, uttalte under en konferanse torsdag at idrettsutøvere ikke var en gruppe som kunne forvente særbehandling.

  Jelena Välbe
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Ruud slet seg til kvartfinale

  Verdenstoer Casper Ruud måtte slite med å ta seg videre til kvartfinalen i ATP250-turneringen i Seoul. Han slo chileneren Nicholas Jarry med 2-1 i sett.

  Casper Ruud (23) er toppseedet i turneringen og hadde aldri møtt chileneren tidligere. Han vant med settsifrene 6-2, 3-6 og 6-3.

  Den 26 år gamle Jarry er ranket som nummer 111 på verdensrankingen.

  I fredagens kvartfinale møter Ruud japanske Yoshihito Nishioka som slo landsmannen Taro Daniel i strake sett i sin 2. rundekamp.

  South Korea Tennis Korea Open
  Foto: Lee Jin-man / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste