Sprintstjerne med positiv dopingprøve, kastes ut av OL: – Et sjokk

TOKYO (NRK): Fredag vant hun lett sitt forsøksheat i OL. Nå kastes sprintstjernen Blessing Okagbare (32) fra Nigeria ut av OL etter å ha testet positivt på et veksthormon.

tq9xqchBQbI

SUSPENDERT: Blessing Okagbare får ikke løpe lørdagens semifinale på 100 meter i Tokyo.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Det opplyser friidrettens uavhengige antidopingorgan AIU i en pressemeling natt til lørdag, norsk tid.

Nigerianeren har tilhørt verdenseliten i sprint og lengde i en årrekke, men fikk virkelig verden til å sperre øynene opp da hun løp 100 meter på 10,63 i et stevne i 18. juni i år. Det ville ha vært den nest beste tiden i historien om det ikke hadde vært ulovlig sterk medvind.

Hun har både VM- og OL-sølv i lengde og VM-sølv på 200 meter. Hun har vært afrikansk mester på både 100 meter og i lengde.

Okagbare skulle løpt semifinale på 100 meter lørdag og etter all sannsynlighet finale, der hun ville vært en medaljekandidat.

– Det er med sjokk at Det nigerianske forbundet har mottatt pressemeldingen fra AIU og utestengelsen av Blessing Okagbare. Forbundet er i gang med å hente inn detaljer om hva som har skjedd, sier den nigerianske friidrettspresidenten Tony Okowa i en melding sendt til NRK.

Suspendert lørdag morgen

Ifølge meldingen fra AIU ble hun lørdag morgen, japansk tid, informert om den midlertidige suspensjonen som gjør at hun nå kastes ut av OL.

AIU opplyser at Okagbare testet positivt på et veksthormon. Testen ble tatt utenfor konkurranse 19. juli.

jWwlWOxYY2Y

NEDTUR: Blessing Okagbare skulle kjempe om medalje på både 100 og 200 meter i Tokyo. Men etter seieren i forsøksheatet på 100 meter, er OL over.

Foto: Charlie Riedel / AP

Wada-laboratoriet som analyserte prøven, informerte AIU fredag ettermiddag, europeisk tid. Det skjedde altså samme dag som Okagbare helt suverent vant sinn forsøksheat på 100-meteren i OL med 11,05.

AIU skriver i pressemeldingen at ikke ytterligere kommentarer vil bli gitt.

– Ikke bra for et treningsmiljø

– Veksthormon er det som vanligvis er brukt i «kraftidrettene», som sprint er. Men vi vet veldig lite, påpeker NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Han og kommentatorkollega Jann Post fikk nyheten rett før de gikk på sending for å starte lørdagens kommentering fra Tokyo.

– Det er tidlig, vi har lært av dopingsaker i Norge og andre steder at det kan være mye bak. Vi skal ikke felle en brutal dom over noen. TIl det vet vi alt for lite. Det er en prøve, det skal en lang prosess til for å bli dømt, sier Post.

– Vi vet at hun løp fort i det nigerianske uttaket, er det noe som har skjedd i Nigeia? Er det noe som har skjedd i Tumbleweed Track Club i Florida? Det er ikke godt å si, men det er ikke bra for et treningsmiljø å få en positiv prøve på en sånn substans, sier Rodal.

Okagbare er altså en del av treningsgruppa i klubben Rodal nevner i Florida, der hun trener sammen med flere utøvere i verdenseliten.

Ti nigerianere nektet OL-start

Okagbare kommer fra en nasjon som er under streng overvåkning av Det internasjonale froodrettsforbundet (WA) på grunn av sin dopinghistorie.

Hele ti av de 23 nigerianske friidrettsutøverne som var kvalifisert for OL, ble nektet å delta. Årsaken var at de ikke oppfylte kravet å ha blitt testet tre ganger utenfor konkurranse med minst tre ukers mellomrom i løpet av de ti siste månedene før OL.

Dette kravet oppfylte Okagbare. Men nå viser det seg altså at en av testene hun avla inneholdt et ulovlig stoff.

Siste nytt

 • Klubbene stiller VAR-krav

  Klubbene i Eliteserien og 1.-divisjon diskuterte torsdag en mulig innføring av VAR (videodommere) i Norge. Admistrrende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball forteller til NRK at det kom tre hovedpunkter ut av møtet:

  1. Norge må følge den europeiske utviklingen, og forbedre kompetansen på dommerne og de som skal sitte i VAR-rommet.

  2. Et tydelig krav om at VAR må være en del av stadionopplevelsen – og forbedre den.

  3. Ingen pilotprosjekt. Eliteserien skal ikke bli en læringsarena for VAR.

  – Fordelingen av kostnadene er ikke ferdigforhandlet mellom TV 2 (kommende rettighetshaver), NFF og NTF. Klubbene har bedt om et notat for å kunne diskutere kostnadene i klubben. Det er ventet mandag, sier Øverland til NRK. Det er NFF-styret som til slutt bestemmer om det blir VAR i Eliteserien fra 2023.

  Eliteserien
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding, ifølge The Athletic.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Haas gjør ingen endringer

  Formel 1-laget Haas beholder tyske Mick Schumacher og russeren Nikita Mazepin i den kommende Formel 1-sesongen.

  Den russiske føreren er blitt hardt kritisert av konkurrentene. Den siste tiden har også Schumacher vært kritisk til Mazepins kjørestil etter flere dueller dem imellom.

  Mazepins far er eier av en av lagets største sponsorer.

  Haas F1's German driver Mick Schumacher (C) chats with Haas F1's Russian driver Nikita Mazepin ahead of the first day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2021. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
  Foto: Mazen Mahdi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal