Hopp til innhold

Disse bildene fikk ikke publikum se

Han ble buet ut tidligere i VM. De siste dagene har Fifa-presidenten ved minst to anledninger blitt vist på TV, men ikke for publikum på stadion.

Gianni Infantino og storskjerm

ULIKT: Det innfelte bildet er fra storskjermen under kampen mot Marokko og Spania, mens det store bildet er det TV-seerne fikk se.

Foto: Roy Kenneth Jacobsen, NRK/Skjermdump

– Jeg har antatt at man ser det samme på stadion og på TV. Man har en forventning om at det er det samme som vises, sier medieviter ved Universitetet i Oslo, Steffen Krüger, til NRK.

Han er overrasket over NRKs funn, og sier man kan spekulere i om det er gjort for at presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Gianni Infantino, skal slippe misnøye.

– Det passer godt inn i den fullstendige kontrollen Qatar og Fifa har innenfor og utenfor stadion. De har regi både på og utenfor banen, sier Krüger.

Ble buet på under England-kamp

Har du sett på kampene fra fotball-VM på TV, så har du ved en rekke anledninger sett Infantino på tribunen.

Sveitseren har vært på tribunen i hver eneste kamp, selv de gangene det har vært spilt to kamper samtidig.

Men selv om TV-seerne ofte har fått et glimt av Infantino, har ikke nødvendigvis tilskuerne inne på stadion fått se ham.

Da England slo Wales 3–0 i forrige uke, ble Infantino filmet i sluttminuttene. Det ble vist på storskjermen inne på stadion, og flere på tribunene svarte med å bue.

Se video her:

bH3DZZkb7O0

NRK har de siste dagene observert at Infantino ikke har blitt vist på storskjermen inne på stadion, selv om han har blitt vist på TV. Det så NRKs journalist i Qatar selv under kampen mellom Brasil og Sør-Korea mandag.

I tirsdagens kamp mellom Marokko og Spania filmet NRK storskjermen inne på Education City Stadium.

Der kunne man se at Infantino ikke ble vist på storskjermen, slik han ble for TV-publikummet.

Se video av hvordan det så ut på TV-sendingen kontra storskjermen:

– Skjuler det man ikke vil vise

NRK har sendt flere spørsmål til Fifa, hvor vi har spurt om hvorfor Infantino ikke har blitt vist på storskjermen de siste dagene. Vi har også spurt om det er en konsekvens av buingen under Wales-England, og om Infantino selv har bedt om at han ikke skal vises på storskjermen.

Fifa har foreløpig ikke svart på NRKs spørsmål.

Gry Rustad, TV-forsker og medieviter ved Høgskolen i Innlandet, mener det er et tydelig grep.

Gry Cecilie Rustad

MEDIEVITER: Gry Rustad.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas

– Jeg tenker det er et ledd i Fifas generelle ensretting. Det er tydelig at et budskap skal ut, og at man skjuler det man ikke vil vise, sier hun.

Erik Fagereng er førsteamanuensis ved Høgskolen i innlandet, med lang erfaring fra sportsproduksjon. Han sier at det ikke er uvanlig at det er ulike bilder som sendes på arenaen og ut til TV-seerne.

Det skyldes da rettigheter, men i VM er det Fifa selv som har alle rettighetene. Han sier det ikke er noe Fifa kan «skylde på her».

– Det har sikkert noe med hele situasjonen å gjøre. Jeg har en dårlig følelse rundt hele VM, og dette underbygger det, sier Fagereng.

Erik Fagereng

BEKYMRINGSFULLT: Erik Fagereng mener Fifa bedriver rein sensur ved å ikke vise Infantino på stadion.

Foto: Trude Lindland / Høgskolen i Innlandet

– Kan man kalle det propaganda?

– Det er ren sensur. Infantino er den øverste redaktøren av sitt eget produkt, svarer Fagereng, som poengterer at det er bekymringsverdig.

– Jeg tenker at Fifa ønsker å vise en sterk leder som er til stede. Som er folkelig. I konteksten av dette fotball-VM-et ligner jo dette mer på en despots tankegods, mener førsteamanuensen med over 20 års erfaring innenfor sportsproduksjon.

Gikk til angrep på vestlig dobbeltmoral

Infantino tok over som Fifa-president i 2016. Han er også den eneste presidentkandidaten som stiller under Fifa-kongressen i mars neste år, hvor han har støtte fra 207 av 211 medlemsland.

Fifa-presidenten har likevel blitt omstridt, blant annet på grunn av den 59 minutter lange monologen han hadde på en pressekonferanse i forkant av VM. Der gikk han til angrep på vestlige medier og vestlig dobbeltmoral.

– Jeg tenker at med bakgrunn i hva vi europeere har gjort de siste 3000 årene, så burde vi beklaget i de neste 3000 årene før vi gir noen moralprekener, sa han.

– Denne ensidige moralprekenen, det er bare hyklersk, sa Infantino.

Fotballpresident Lise Klaveness går hardt ut mot FIFA-president som i dag hyllet Qatar, og kritiserte «vestlig dobbeltmoral». Under sin times lange enetale til pressen kom Gianni Infantino med mange oppsiktsvekkende utsagn.

Fotballpresident Lise Klaveness går hardt ut mot FIFA-president som i dag hyllet Qatar, og kritiserte «vestlig dobbeltmoral». Under sin times lange enetale til pressen kom Gianni Infantino med mange oppsiktsvekkende utsagn.

Norges Fotballforbund er blant de som ikke støtter Infantino. Fotballpresident Lise Klaveness har til NRK sagt at hun mener Infantino startet tiden sin som Fifa-president bra, men at man siden har gått bort fra gode reformer.

– De siste ukene har vært en misbrukt mulighet for å vise at Fifa og Infantino bygger sitt lederskap på universelle menneskerettigheter, og heller redusert all berettiget kritikk rundt dette mesterskapet til en banal vestlig dobbeltmoralisme, sa Klaveness tidligere i VM.

Siste nytt

 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Djokovics far dropper semifinalen etter flaggkontrovers

  Faren til Novak Djokovic hadde tenkt å se sin sønn spille semifinale i Australian Open, men holder seg unna etter uroen som har vært de siste dagene.

  – Familien min har gått gjennom krig, og vi ønsker bare fred. Jeg hadde ingen intensjon om å forårsake slike overskrifter eller forstyrrelser, sier Srdjan Djokovic i en uttalelse.

  Etter at Djokovic slo Andrej Rubljov i kvartfinalen, samlet en gruppe russere seg ved arenaen og viste støtte til Russlands president Vladimir Putin. Etter det har det florert av videoer i sosiale medier hvor pappa Djokovic blant annet holdt et stort russisk flagg mens han poserte for et bilde.

  Det er ikke klart om faren blir å se i en eventuell finale om det blir en ny seier for sønnen fredag.

  I forkant av fredagens semifinale mellom Novak Djokovic og Tommy Paul gikk den ukrainske ambassadøren Vasyl Myrosjnytjenko ut og mente faren burde bli utestengt fra Melbourne Park.

  Russiske flagg har allerede blitt bannlyst fra Australian Open etter at det ble observert blant publikum tidligere i turneringen.

  Tirsdag var det elleve måneder siden Russlands invasjon av Ukraina. (NTB/NRK)

  Australian Open Tennis
  Foto: Dita Alangkara / AP
 • Sagan gir seg som landeveisrytter på toppnivå i 2023

  33 år gamle Peter Sagan nærmer seg slutten av karrieren. På en pressekonferanse i forbindelse med rittet Vuelta a San Juan, kunne han fortelle at årets sesong blir hans siste på toppnivå som landeveisrytter.

  Det skriver Cyclingnews.com.

  Han vil fortsette karrieren også etter 2023, men i 2024 vil det være terrengsyklingen som står i fokus og OL i Paris som blir det store målet. Sagan deltok også i terrengsykling i OL i 2016.

  – Jeg har alltid sagt at jeg ønsker å avslutte karrieren min på terrengsykkelen, siden jeg startet karrieren min på terrengsykkelen, sier Sagan på pressekonferansen.

  Cyclingnews skriver videre at Sagan åpner for å kjøre noen ritt på landeveien også neste år, men at det ikke vil være på øverste nivå.

  – Jeg synes at tilhengerne mine og folket fortjener å få vite nå at dette blir min siste sesong på landeveien, sier Sagan.

  Slovaken er tre ganger verdensmester på landeveien og har blant annet vunnet 12 etapper i Tour de France, syv grønne poengtrøyer i samme ritt og monumentklassikerne Paris-Roubaix og Flandern rundt én gang hver.

  Sagan sykler for tiden på det franske TotalEnergies-laget, sammen med blant andre Edvald Boasson-Hagen.

  Peter Sagan
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste