Hopp til innhold

Disse bildene fikk ikke publikum se

Han ble buet ut tidligere i VM. De siste dagene har Fifa-presidenten ved minst to anledninger blitt vist på TV, men ikke for publikum på stadion.

Gianni Infantino og storskjerm

ULIKT: Det innfelte bildet er fra storskjermen under kampen mot Marokko og Spania, mens det store bildet er det TV-seerne fikk se.

Foto: Roy Kenneth Jacobsen, NRK/Skjermdump

– Jeg har antatt at man ser det samme på stadion og på TV. Man har en forventning om at det er det samme som vises, sier medieviter ved Universitetet i Oslo, Steffen Krüger, til NRK.

Han er overrasket over NRKs funn, og sier man kan spekulere i om det er gjort for at presidenten i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa), Gianni Infantino, skal slippe misnøye.

– Det passer godt inn i den fullstendige kontrollen Qatar og Fifa har innenfor og utenfor stadion. De har regi både på og utenfor banen, sier Krüger.

Ble buet på under England-kamp

Har du sett på kampene fra fotball-VM på TV, så har du ved en rekke anledninger sett Infantino på tribunen.

Sveitseren har vært på tribunen i hver eneste kamp, selv de gangene det har vært spilt to kamper samtidig.

Men selv om TV-seerne ofte har fått et glimt av Infantino, har ikke nødvendigvis tilskuerne inne på stadion fått se ham.

Da England slo Wales 3–0 i forrige uke, ble Infantino filmet i sluttminuttene. Det ble vist på storskjermen inne på stadion, og flere på tribunene svarte med å bue.

Se video her:

bH3DZZkb7O0

NRK har de siste dagene observert at Infantino ikke har blitt vist på storskjermen inne på stadion, selv om han har blitt vist på TV. Det så NRKs journalist i Qatar selv under kampen mellom Brasil og Sør-Korea mandag.

I tirsdagens kamp mellom Marokko og Spania filmet NRK storskjermen inne på Education City Stadium.

Der kunne man se at Infantino ikke ble vist på storskjermen, slik han ble for TV-publikummet.

Se video av hvordan det så ut på TV-sendingen kontra storskjermen:

– Skjuler det man ikke vil vise

NRK har sendt flere spørsmål til Fifa, hvor vi har spurt om hvorfor Infantino ikke har blitt vist på storskjermen de siste dagene. Vi har også spurt om det er en konsekvens av buingen under Wales-England, og om Infantino selv har bedt om at han ikke skal vises på storskjermen.

Fifa har foreløpig ikke svart på NRKs spørsmål.

Gry Rustad, TV-forsker og medieviter ved Høgskolen i Innlandet, mener det er et tydelig grep.

Gry Cecilie Rustad

MEDIEVITER: Gry Rustad.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas

– Jeg tenker det er et ledd i Fifas generelle ensretting. Det er tydelig at et budskap skal ut, og at man skjuler det man ikke vil vise, sier hun.

Erik Fagereng er førsteamanuensis ved Høgskolen i innlandet, med lang erfaring fra sportsproduksjon. Han sier at det ikke er uvanlig at det er ulike bilder som sendes på arenaen og ut til TV-seerne.

Det skyldes da rettigheter, men i VM er det Fifa selv som har alle rettighetene. Han sier det ikke er noe Fifa kan «skylde på her».

– Det har sikkert noe med hele situasjonen å gjøre. Jeg har en dårlig følelse rundt hele VM, og dette underbygger det, sier Fagereng.

Erik Fagereng

BEKYMRINGSFULLT: Erik Fagereng mener Fifa bedriver rein sensur ved å ikke vise Infantino på stadion.

Foto: Trude Lindland / Høgskolen i Innlandet

– Kan man kalle det propaganda?

– Det er ren sensur. Infantino er den øverste redaktøren av sitt eget produkt, svarer Fagereng, som poengterer at det er bekymringsverdig.

– Jeg tenker at Fifa ønsker å vise en sterk leder som er til stede. Som er folkelig. I konteksten av dette fotball-VM-et ligner jo dette mer på en despots tankegods, mener førsteamanuensen med over 20 års erfaring innenfor sportsproduksjon.

Gikk til angrep på vestlig dobbeltmoral

Infantino tok over som Fifa-president i 2016. Han er også den eneste presidentkandidaten som stiller under Fifa-kongressen i mars neste år, hvor han har støtte fra 207 av 211 medlemsland.

Fifa-presidenten har likevel blitt omstridt, blant annet på grunn av den 59 minutter lange monologen han hadde på en pressekonferanse i forkant av VM. Der gikk han til angrep på vestlige medier og vestlig dobbeltmoral.

– Jeg tenker at med bakgrunn i hva vi europeere har gjort de siste 3000 årene, så burde vi beklaget i de neste 3000 årene før vi gir noen moralprekener, sa han.

– Denne ensidige moralprekenen, det er bare hyklersk, sa Infantino.

Fotballpresident Lise Klaveness går hardt ut mot FIFA-president som i dag hyllet Qatar, og kritiserte «vestlig dobbeltmoral». Under sin times lange enetale til pressen kom Gianni Infantino med mange oppsiktsvekkende utsagn.

Fotballpresident Lise Klaveness går hardt ut mot FIFA-president som i dag hyllet Qatar, og kritiserte «vestlig dobbeltmoral». Under sin times lange enetale til pressen kom Gianni Infantino med mange oppsiktsvekkende utsagn.

Norges Fotballforbund er blant de som ikke støtter Infantino. Fotballpresident Lise Klaveness har til NRK sagt at hun mener Infantino startet tiden sin som Fifa-president bra, men at man siden har gått bort fra gode reformer.

– De siste ukene har vært en misbrukt mulighet for å vise at Fifa og Infantino bygger sitt lederskap på universelle menneskerettigheter, og heller redusert all berettiget kritikk rundt dette mesterskapet til en banal vestlig dobbeltmoralisme, sa Klaveness tidligere i VM.

Sportsnyheter

Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen for første gang.

Fryktet det verste under skademareritt: – Jeg var langt nede

Endelig fikk fansen en duell mellom Jakob Ingebrigtsen og Josh Kerr – på banen. Der gikk skotten seirende ut. Etter løpet åpnet nordmannen opp om skaden som har plaget ham.

3Ry212LE9OE

Mener Graham Hansen bør vinne Gullballen etter finalebragd: – Tallene taler for seg selv

Ingrid Syrstad Engen og Caroline Graham Hansen kunne juble for mesterligatriumf etter å ha slått Lyon 2–0. Nå mener eksperter at sistnevnte bør vinne gullballen.

Siste nytt

 • PSG cupmester for 15. gang

  Paris Saint-Germain er etter to år fransk cupmester i fotball igjen. Tittelen ble sikret med 2-1 over Lyon i finalen lørdag.

  PSG kunne på finalearenaen i Lille juble for sin 15. cuptittel. Marseille er nærmest med sine ti. PSG fikk også tatt cuptrofeet tilbake etter at Nantes og Toulouse vant de to siste årene.

  Ousmane Dembélé og Fabián Ruiz sørget for 2-0-ledelse til pause. Selv om Jake O'Brien reduserte ti minutter etter hvilen, kunne PSG til slutt juble. PSG vant også ligaen denne sesongen med ni poeng ned til Monaco.

  Superstjernen Kylian Mbappé spilte lørdag sin siste kamp for PSG etter som kontrakten utløper 30. juni. Spissen er sterkt ryktet til Real Madrid.

  Ci3ukuYs-sw
  Foto: AP
 • Leverkusen sikret sesongens andre trofé – vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen

  Xabi Alonsos menn fikk revansj etter det sure tapet i europaligafinalen da Leverkusen vant 1-0 over Kaiserslautern i den tyske cupfinalen lørdag kveld.

  Onsdag gikk Leverkusen på sesongens første tap. Det skjedde parodisk nok i sesongens nest siste tap og finalen i europaligaen. Før det sto de med 51. strake seire. Det sikret dem også klubbhistoriens første tittel i Bundesliga.

  Lørdagens seier over Kaiserslautern kronet dermed sesongen med deres andre trofé. Sist de vant den tyske cupen var helt tilbake i 1992/93-sesongen.

  ECe9rMy5mqc
  Foto: AP
 • Henrik Ingebrigtsen langt bak i siste løp før EM-uttaket

  Henrik Ingebrigtsen løp inn tiden 13.26,92 under et stevne i Brussel lørdag kveld. EM-kravet ligger på 13.20,00, men Ingebrigtsen er formelt kvalifisert da han har løpt innenfor kravet i kvalifiseringsperioden.

  Forbundet vekter imidlertid resultater fra 2024 tyngre, og Ingebrigtsen kjemper mot flere andre løpere om en plass på EM-laget.

  Han ble tidlig løpt fra hovedfeltet i Brussel, og kom til slutt inn på en 14.-plass. Franskmannen Yann Schrub vant løpet på tiden 13.04,20.

  Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås er selvskrevne på 5000-meterlaget under EM i Roma som sendes på NRK fra 7. til 12. juni. Norge har allerede fire utøvere som er kvalifisert, men det er kun to ledige plasser igjen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal